Πολιορκεί τον Πορθητή η Κυβέρνηση-Συναγερμός σε όλα τα επίπεδα

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες έφεραν σε σημαντικό βαθμό καρπούς, με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει άμεσα και συντονισμένα την άνευ προηγουμένου ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, 72 χιλιόμετρα από τα παράλια της Πάφου.
 
Η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας, είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες με κύριους εκφραστές τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και τον Τουρκοκύπριο ψευδουπουργό Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, την ώρα που το Σ.Α. έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα για να μην υπάρξουν κινήσεις που θα φέρουν ένταση στην περιοχή, έστελνε τον Πορθητή με τη συνοδεία τριών βοηθητικών σκαφών, αλλά και φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού προς την Κύπρο.
 
Με αυτή της την ενέργεια επιθυμεί να ξαναστείλει το μήνυμα πως στην Ανατολική Μεσόγειο οποιεσδήποτε ενέργειες για διερεύνηση ή εξόρυξη θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισής της ενώ παράλληλα θέλει να αμφισβητήσει de facto τα θαλάσσια σύνορα που έχουν συμφωνηθεί από τις χώρες ης περιοχής, πλην της ίδιας, αφού θεωρεί πως ανάμεσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, μπαίνει σαν σφήνα η τουρκική υφαλοκρηπίδα και ενώνεται με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.
 
Στόχος των τουρκικών προκλήσεων δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με περίπου πέντε γεωτρήσεις να έχουν προγραμματιστεί ήδη για το 2019.
 
Τα προσκόμματα που πιθανόν να πετύχει η Άγκυρα θα δυσκολέψουν τόσο το Υπουργείο Ενέργειας όσο και τις εταιρείες,  με τη δημιουργία τετελεσμένων και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, ενώ φιλοδοξεί να το μετατρέψει και σε χαρτί των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.
 
Ευρεία σύσκεψη στο
Υπουργείο Εξωτερικών
Μετά από σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο του με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης καθώς και του Γενικού Εισαγγελέα, έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, με βασικό στόχο να αποτραπεί η έναρξη της τουρκικής γεώτρησης 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο.
 
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν ξεκινήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέστειλε πριν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει των τουρκικών προκλήσεων.
 
ΗΠΑ, Ευρώπη και Ισραήλ καταδικάζουν
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι σύμμαχοι της Κύπρου έλαβαν ξεκάθαρη θέση κατά των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σημερινή του ανακοίνωση καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
 
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ισραήλ που με δήλωση του Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο εκφράζει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ προς τη Λευκωσία, ούτως ώστε να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
 
Ο Πρέσβης του Ισραήλ ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, αντιτίθεται σε «κάθε απόπειρα παραβίασης» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξέχουσας σημασίας θεωρείται η τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έσπευσε, σε αυστηρό ύφος, να καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Προειδοποίησε, ακόμη, πως η Ε.Ε. «θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο».
 
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή».
  
Σε ακόμη πιο έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να αυθαιρετεί, αμφισβητώντας το Δίκαιο της Θάλασσας. «Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και τον σεβασμό του», υπογράμμισε.
 
Την σκυτάλη πήρε η Μόσχα, η οποία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε, με πιο διπλωματική γλώσσα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, απευθύνοντας έκκληση «να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση».
 
Ανησυχία εξέφρασε και η Αίγυπτος, με το ΥΠΕΞ της χώρας να καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να αποφύγει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. «Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε η γειτονική χώρα.
 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Μαραθώνια, χωρίς σημαντικά προβλήματα η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ΤΑ-Όλα όσα έγιναν
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς