Νίκος Χριστοδουλίδης στον REPORTER: Οφείλουμε συγνώμη, δεν είμαστε ρατσιστές

Οι αποτρόπαιες πράξεις του πρώτου serial killer στην Κύπρο, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε τυχαία και μάλιστα πολύ πρόσφατα, έμελλε όχι μόνο να στιγματίσουν και την Κύπρο, αλλά πλέον να καταλογίζονται και στον λαό της ρατσιστικές συμπεριφορές, με σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν τον γύρο του κόσμου από μεγάλα διεθνή πρακτορεία και να ανακυκλώνονται από πολλά άλλα.
 
Με αφορμή τις διεθνείς διαστάσεις που έλαβε το θέμα με σχετικά εκτενή ρεπορτάζ όπως αυτό του ΒΒC για τον κατά συρροή δολοφόνο και με αναφορές για τις συνθήκες εργασίας στην Κύπρο, ότι οι οικιακές βοηθοί εργάζονται σε καθεστώς δουλείας και ότι τυγχάνουν εκμετάλλευσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μιλώντας στον REPORTER επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
 
Παραδεχόμενος ότι πρόκειται για αρνητικά δημοσιεύματα για την εικόνα της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι αυτά σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν ανακρίβειες και δεν παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση ως ισχύει στην Κύπρο.
 
Η δράση για αναστροφή
της αρνητικής εικόνας
Είναι γι’ αυτό τον λόγο πρόσθεσε, που από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες, έτσι ώστε να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ανατροπής τέτοιων δημοσιευμάτων, τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων δεν παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση πραγμάτων και δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για τη χώρα μας.
 
Ερωτηθείς αν έχει γίνει δέκτης σχετικών παραπόνων από ομολόγους του τρίτων χωρών μετά και από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως, πέραν των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγιναν με τους εκπροσώπους από τις συγκεκριμένες χώρες, ο ίδιος συναντήθηκε με την Γενική Πρόξενο των Φιλιππινών, η οποία επισκέφθηκε την Κύπρο από την Ελλάδα, περίπου πριν 2 εβδομάδες.
 
«Είχε συνάντηση μαζί μου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπως και με τον Αρχηγό Αστυνομίας», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Αποκάλυψε μάλιστα ότι την προσεχή εβδομάδα θα έχει συνάντηση με την επίτιμο πρόξενο των Φιλιππινών μετά από σχετικό αίτημα της ίδιας.
 
«Δεν είμαστε ρατσιστές»
Κληθείς να σχολιάσει αν τελικώς οι κύπριοι είμαστε ρατσιστές ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε κατηγορηματικά όχι, παραπέμποντας στην ιστορία της Κύπρου και του λαού της.
 
«Πολλοί συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν είτε λόγω πολιτικών, είτε λόγω οικονομικών, είτε λόγω άλλων εξελίξεων να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ρατσιστές ή να αποδοθούν στους κυπρίους τέτοιοι χαρακτηρισμοί», επισήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραδεχόμενος εκ νέου ότι «σίγουρα τα τελευταία γεγονότα είναι αρνητικά».
 
Η συγνώμη στις οικογένειες
και η εικόνα που μας αδικεί
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως οφείλουμε μια δημόσια συγνώμη και προς τις οικογένειες αυτών των γυναικών και των δυο παιδιών, αλλά και προς τις χώρες απ’ όπου προέρχονται τα επτά θύματα.
 
Επισήμανε ωστόσο με έμφαση ότι, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντικατοπτρίζει σε καμία απολύτως περίπτωση και με οποιοδήποτε τρόπο τα αισθήματα του κυπριακού λαού προς όλους αυτούς που φιλοξενούμε στη χώρα μας. 

Δειτε Επισης

BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς
Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι έπεσαν «θύμα του παιχνιδιού» του Μπάιντεν-«Ξαφνιάστηκαν» από τη Χαμάς