«Δεν μπορεί να γίνονται διαπραγματεύσεις με τα τουρκικά πλοία να παραβιάζουν»

Η δική μας επιδίωξη είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, «οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση», ξεκαθάρισε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «αν προχωρήσουν τα ΗΕ να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα από όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση». Διευκρίνισε ότι, επιδίωξη είναι βεβαίως να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, διότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να αποφύγει διαπραγματεύσεις και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά.
 
«Μια συνάντηση, με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωση της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις τα κόμματα
 
Ταυτόχρονα, και με βάση την πρόσφατη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή δράσεων που δημιουργούν ένταση, είναι αυτονόητο ότι μια συνάντηση υπό την αιγίδα των ΗΕ εφαρμόζει, προνοεί και προϋποθέτει ότι εφαρμόζονται οι συστάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπέδειξε ο κ. Προδρόμου. «Άρα, τερματίζονται οι όποιες δράσεις δημιουργούν ένταση», είπε.
 
«Είναι αυταπόδεικτο και βεβαίως εμείς προσβλέπουμε σε κάποιου είδους τέτοια συνάντηση, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε κάθε λόγο να διατηρήσουμε το διπλωματικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά το οποίο αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια τώρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο η Τουρκία, συνεπικουρούμενη δυστυχώς από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, να εξουδετερώσει. Δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες σε μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα Ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Σειρά προληπτικών μέτρων
 Όσον αφορά τη διαχείριση του θέματος, εδώ και καιρό, με δεδομένες τις επιλογές της Άγκυρας να επενδύσει στην ένταση, αντί στη συνεργασία και τον διάλογο, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεση μας για παν ενδεχόμενο. Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.
 
«Η ευθύνη της Κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ, αυτό που η ΕΕ καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο και ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, και παρακολουθούμε όλοι ότι η Τουρκία, με αυτές τις ενέργειες της όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη», υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε διθύραμβος ούτε από τον Υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα», είπε. Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε χθες, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο, πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Ακάρ: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο
 
Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ανέφερε περαιτέρω ότι δεν υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχαμε τον Μάρτιο και επαναλήφθηκε αυτές τις μέρες με τη δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής κας Μογκερίνι, δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Από κει και πέρα η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων και εν πάση περιπτώσει δεν είναι με τα λόγια, αλλά με έργα που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι κάποιοι κάποτε προέβλεπαν ότι η αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ΑΟΖ δεν θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις, οι οποίες όμως έγιναν και υπάρχουν και αποτελέσματα.
 
Ό,τι είναι δυνατόν
Ο Πρόδρομος Προδρόμου πρόσθεσε ότι «δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας, Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σχέση έντασης, αν όχι σύγκρουσης, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τα ερείσματα που έχουμε και μπορούμε να καλλιεργήσουμε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν».
 
Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανου της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το δίκαιο, πρόσωπα, τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση. Αυτοί που ως επικεφαλής σκαφών, ή ως υποστηρικτικές υπηρεσίες ενέχονται στην παραβίαση, εφόσον αυτή γίνει, της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες, μπορούν να διωχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του Πορθητή
 
Ερωτηθείς είπε ότι «εμείς θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας δίδουν τη δυνατότητα όπως οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα, και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα».
 
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε, επίσης, ότι το γεγονός ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρουσιάσει τις παραβιάσεις ως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, κάτι σημαίνει. «Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν έχει τις δυνατότητες να παρουσιαστεί ως εντελώς αυθαιρετούσα. Άρα, το διεθνές δίκαιο εξακολουθεί να είναι μια λαβή».
 
Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με ομολόγους του για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «με κάθε ευκαιρία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων του Προέδρου. Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ είναι αρκούντως ενδεικτική».
 
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, θα απαιτήσει εφαρμογή της στήριξης της ΕΕ που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο του 2018, ο κ. Προδρόμου είπε «αναλόγως του ποια θα είναι η κατάσταση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξει στους ομολόγους του».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από το ΕΛΚ αναμένει ο Αβέρωφ

«Αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται», ανέφερε περαιτέρω.
 
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και «είμαστε βέβαιοι για τη στάση και των υπολοίπων εταίρων μας στην περιοχή. Δεν ανέφερα την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο». Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ