Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από το ΕΛΚ αναμένει ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι επικοινώνησε το πρωί «τόσο με τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και με τον υποψήφιο μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις εκ μέρους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας, του ΕΛΚ, που θα καταδικάζουν τις απαράδεκτες, προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στα ερωτήματα που ο ΔΗΣΥ έθεσε δημόσια προς το ΑΚΕΛ κατά το χθεσινό συνέδριο του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στον ΔΗΣΥ βλέπουμε με σεβασμό τις υποψηφιότητες εκ μέρους των Τ/Κ συμπατριωτών μας και με τον ίδιο σεβασμό θα δούμε και τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.
 
Είναι σημαντικό μέσα από ένα ενιαίο κατάλογο να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία Ε/Κ και Τ/Κ. Είναι επίσης σημαντικό το ότι Τ/Κ ζητούν να εκπροσωπήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για μας αυτό σημαίνει πως είτε δια της υποψηφιότητάς τους είτε δια της συμμετοχής τους σέβονται και υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ώρα δεν συμφωνούν για το παράνομο έκτρωμα, το ψευδοκράτος».

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε  «γιατί (το ΑΚΕΛ) κάνει ξεχωριστές προεκλογικές εκστρατείες. Ένας είναι ο λαός μας ανεξάρτητα ποια είναι η ρίζα της καταγωγής του καθενός. Είτε είμαστε Ε/Κ είτε Τ/Κ, Λατίνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, ανήκουμε ως πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μήπως άλλα λέμε στους Τ/Κ και άλλα λέμε στους Ε/Κ; Μήπως τάζουμε πράγματα χωρίς αυτά να ανταποκρίνονται προς τις πραγματικότητες;  
 
Μήπως τάζει το ΑΚΕΛ ότι τυχόν εκλογή Τ/Κ - που δεν έχουμε πρόβλημα εμείς - αυτό σημαίνει ότι η τουρκική γλώσσα θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Μα αυτό το ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2016 και έχει απορριφθεί από την ΕΕ. Για να μπορέσουμε να κτίσουμε την ελπίδα και την προοπτική για την επανένωση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους Τ/Κ».

Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε το ΑΚΕΛ «να ξεκαθαρίσει ότι όποιος εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο από οποιοδήποτε κόμμα θα εκπροσωπεί και θα υποστηρίζει και θα μάχεται για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όχι σε περίπτωση που θα τεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο ζητήματα που έχουν να κάμουν είτε με την άρση του δήθεν εμπάργκο ή της δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ οι θέσεις να είναι θολές. Αυτές τις ξεκάθαρες απαντήσεις ζητούμε από το ΑΚΕΛ και θα επιμένουμε κάθε μέρα».  

Ανέφερε ότι «όλοι οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ δηλώνουν ξεκάθαρα πως καταγγέλλουν τις παράνομες ενέργειες που γίνονται εκ μέρους της Τουρκίας στην ΑΟΖ.
 
Ζητούμε και από το σύνολο των κομμάτων και των υποψηφίων που διεκδικούν θέσεις στην Ευρωβουλή να κάνουν αυτό το αυτονόητο και το απλό πράγμα» που έχουν κάνει η Αίγυπτος, η Ρωσία , η ΕΕ και δεκάδες χώρες καταδικάζοντας την Τουρκία . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θεωρεί τους Τ/κ υποψήφιους ως «εγκάθετους» της Άγκυρας, λέγοντας ότι απορρίπτει αυτή τη θέση με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ εναντίον του ιδίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας για ρατσισμό με αφορμή τη χθεσινές αναφορές του Προέδρου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η προσέγγιση της Αριστεράς περί «εθνικού ναρκισσισμού» και το ότι «συνδέει μια στυγερή δολοφονία από ένα κατά συρροήν δολοφόνο και δημιουργεί την εικόνα και προς το εξωτερικό ότι είμαστε μια ρατσιστική κοινωνία, θεωρώ ότι προσβάλλουν το Κύπριο πολίτη και την κυπριακή κοινωνία» αναφέροντας ότι «δεν είναι ρατσιστής ο λαός μας».

Εξέφρασε τη λύπη του για τον κομματικό ρεβανσισμό για να κερδίσουν κομματικούς πόντους, λέγοντας ότι «μαύρισε η καρδιά του κάθε Κύπριου από αυτό το στυγερό και ειδεχθές έγκλημα. Υπήρξαν ολιγωρίες; Ο Πρόεδρος πήρε αποφάσεις. Ο Υπουργός επέδειξε την πολιτική ευθιξία. Από εκεί και πέρα είχαμε το καθήκον και την υποχρέωση.
 
Δεν χρειαζόταν τόλμη για να πούμε ένα συγνώμη. Ένα απλό συγνώμη από την καρδιά μας και στα θύματα του στυγερού κατά συρροή δολοφόνου και προς την κυπριακή κοινωνία. Άλλοι χρόνια μετά δεν είπαν ένα συγνώμη στην κυπριακή κοινωνία και σε θύματα παραλείψεων που έζησε ο κυπριακός λαός».

Ερωτηθείς αν ήταν ατυχής η αναφορά του Προέδρου ότι «ζητήσαμε συγνώμη ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές γυναίκες», είπε ότι «το γνήσιο που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ένα συγνώμη στα θύματα ενός εγκληματία, ενός κατά συρροή δολοφόνου, έναντι της έλλειψης αυτής της ευαισθησίας οκτώ χρόνια μετά να πούμε ένα συγνώμη στις οικογένειες θυμάτων εκ μέρους παραλείψεων, λαθών που είχαν γίνει».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό