Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις τα κόμματα

Τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις εξελίξεις που όπως είπε, σίγουρα προκαλούν προβλήματα σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «αλλά κυρίως καταρρίπτουν και το επιχείρημα ότι θωρακίστηκε η ΑΟΖ της Κυπριακή Δημοκρατίας».
 
Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, στην οικία του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις για τις τουρκικές προκλήσεις, τις οποίες όμως χαρακτήρισε «χλιαρές». «Η ελπίδα μας και η ευχή μας είναι να υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις, οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα» είπε. Ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κατ’ επανάληψη θριαμβολογούσε, λέγοντας ότι οι τριμερείς συνεργασίες τις οποίες κάνουμε, η στενή συνεργασία που αναπτύσσεται με τις ΗΠΑ έχει θωρακίσει την ΑΟΖ». «Θα αναμένουμε λοιπόν από την Κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια τα οποία έλεγε όλον αυτό το τελευταίο διάστημα να βρει τρόπο να εφαρμοστούν στην πράξη» πρόσθεσε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το τραγικό είναι ότι «η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά κατηγορώντας εμάς για απροθυμία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να σταλεί το ειλικρινές μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα είναι αυτός, δηλαδή να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε έτοιμοι, όχι απλά και μόνο για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά και για να οδηγηθούμε σε λύση στο Κυπριακό εφόσον θα υπάρξει ανταπόκριση της Τουρκίας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» είπε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να κληθούν τα μέρη για διαπραγματεύσεις ή κάποια άτυπη συνάντηση την ώρα που η Τουρκία είναι παρούσα στην τουρκική ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «εμείς αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των χειρισμών της Κυβέρνησης». «Η Κυβέρνηση έλεγε λόγια μεγάλα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα και ο Υπουργός Εξωτερικών ιδιαίτερα. Θέλουμε λοιπόν αυτά τα μεγάλα λόγια να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη» συμπλήρωσε.

ΕΔΕΚ: Η κυβέρνηση να κλιμακώσει τις διπλωματικές ενέργειες
 
Τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζει και η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να κλιμακώσει σταδιακά τις διπλωματικές της ενέργειες ως μηχανισμό παρεμπόδισης εφαρμογής ή περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

Καλούμε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να κλιμακώσει σταδιακά τις διπλωματικές της ενέργειες ως μηχανισμό παρεμπόδισης εφαρμογής ή περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναφέρουν στο προσκήνιο και εν πολλοίς δικαιώνουν τις θέσεις της ΕΔΕΚ οι οποίες κατατέθηκαν επίσημα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου 2017 στην παρουσία και του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά, για την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής εθνικής πολιτικής Κύπρου - Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Μια πολιτική η οποία όπως προτείναμε πρέπει να εδράζεται σε 3 πυλώνες:

  1. Τον πολιτικό, με λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ε.Ε.
  2. Την περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής
  3. Την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να κλιμακώσει σταδιακά τις διπλωματικές της ενέργειες ως μηχανισμό παρεμπόδισης εφαρμογής ή περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του Πορθητή

Συμμαχία Πολιτών: Ο ΠτΔ να καλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να βρεθεί τρόπος αναχαίτησης της τουρκικής προκλητικότητας


Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζει και η Συμμαχία Πολιτών. Σε σημερινή τη ανακοίνωση, η Συμμαχία πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να βρεθεί τρόπος να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Παράλληλα, στην ανακοίνωσής της η Συμμαχία Πολιτών σχολιάζει και την αντιπαράθεση ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών:

Είναι από την μια οξύμωρο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να διαφωνούν στα συντρίμμια της δικής τους πολιτικής στο κυπριακό αλλά και από την άλλη την ώρα που η Τουρκία εισβάλει στην ΑΟΖ μας να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και να χρησιμοποιούν το Κυπριακό για προεκλογικές αντιπαραθέσεις για άντληση μερικών ψήφων.

Δυστυχώς μέρος αυτών των αντιπαραθέσεων είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κύριος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν είναι πλέον κομματάρχης και θα πρέπει να τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η διασφάλιση της Εθνικής Ενότητας και η αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων παρά τα ποσοστά του Δημοκρατικού Συναγερμού στις επερχόμενες εκλογές.

Παρόλες τις λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων χρόνων στο Κυπριακό εμείς επιμένουμε πως τώρα προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και όχι η επίρριψη ευθυνών.

Μετά την παράνομη Navtex που έχει δεσμεύσει για πολλούς μήνες μια μεγάλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που μεταξύ άλλων, μιλά για τα «έννομα» δικαιώματα της Τουρκίας με βάση το διεθνές δίκαιο στους ενεργειακούς πόρους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμένουμε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του  να λειτουργήσουν μια φορά προληπτικά και αποτελεσματικά και να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο για να βρούμε τους τρόπους που θα αναχαιτιστεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο Πρόεδρος να αντιληφθεί πως αυτή είναι προτεραιότητα και όχι ο προεκλογικός αγώνας.

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης αλλά και να διασφαλίσουν τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων:

Την  ώρα που το Μπαρμπαρός και ο Πορθητής αλωνίζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ εντολή της Τουρκίας, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζουν τα γεγονότα ως μια αφορμή για να ασκήσουν προεκλογική κριτική ενόψει ευρωεκλογών.
Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να λειτουργήσει ως προασπιστής των δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας του, επέλεξε να λειτουργήσει ως κομματάρχης που προασπίζει τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος και τα ποσοστά αυτού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κα. Λουτ βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης τρόπου επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ η Τουρκία κορυφώνει την προκλητικότητα.
 
Θεωρούμε λοιπόν πως είναι εντελώς άτοπο, ειδικά σε μια τέτοια φάση, να χρησιμοποιείται η τουρκική προκλητικότητα για προεκλογικούς σκοπούς. Είναι η στιγμή που απαιτούνται δυναμικές διεθνείς πρωτοβουλίες που να εκθέσουν την Τουρκία και την συμπεριφορά της έναντι ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης αλλά και να διασφαλίσουν τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο
Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η λειτουργεία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής στοιχειών στρατευσίμων
Ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι-Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων
Σε 11 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στην Πάφο
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Χειροπέδες σε 47χρονο δεσμοφύλακα των Κεντρικών για εμπρησμό στον Στρόβολο
Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Σε 12 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στη Λεμεσό
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών