Προσεχτική και όχι βεβιασμένη απόφαση για την καυτή καρέκλα του Υπ. Δικαιοσύνης

Χωρίς να βιαστεί φαίνεται πως θα λάβει τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του παραιτηθέντος υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Η παραίτηση Ιωνά Νικολάου, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που ήθελαν τον ΔΗΣΥ να θεωρεί την παρούσα χρονική συγκυρία ως την πλέον κατάλληλη για φρεσκάρισμα και επανεκκίνηση του κυβερνητικού σχήματος, φούντωσαν από την πρώτη στιγμή τη σεναριολογία γύρω από ένα επερχόμενο μίνι ανασχηματισμό.
 
Τη σεναριολογία αυτή, ωστόσο, έσπευσε να τερματίσει εν τη γενέσει της ο ίδιος ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ερωτηθείς χθες το βράδυ κατά πόσο σκέφτεται να προβεί σε ανασχηματισμό, απάντησε αρνητικά.
 
Την ίδια ώρα, τα πρώτα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως πιθανοί για να αναλάβουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δεν επιβεβαιώνονται από πλευράς Κυβέρνησης. Σημειώνεται πως το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα το όνομα της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, ενώ ένα από τα πρώτα σενάρια που έπαιξαν ήταν αυτό της μετακίνησης του υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σενάριο, όμως, που παρόλο που φαίνεται να συζητήθηκε, πλέον φαντάζει απομακρυσμένο έως απίθανο, μιας και κρίθηκε απαραιτήτη η παραμονή του στο Υπουργείο Άμυνας. 
 
Ο ίδιος ο κ. Αγγελίδης, ερωτηθείς σήμερα κατά πόσο θα αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.  
 
Απομακρυσμένο μοιάζει ταυτόχρονα το σενάριο, όπως εκτιμάται από γνώστες του παρασκηνίου, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον στενό κομματικό χώρο του ΔΗΣΥ, να είναι δηλαδή μάχιμο στέλεχος πρώτης γραμμής της παράταξης. Δεδομένο, πάντως, θεωρείται το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου και βουλευτή του κόμματος Γιώργου Γεωργίου, πιθανή υπουργοποίηση του οποίου θα ανοίξει το δρόμο επιστροφής του Σωτήρη Σαμψών στα κοινοβουλευτικά έδρανα της παράταξης.  
 
Ενδεικτικές της πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην βιαστεί όσον αφορά τη λήψη απόφασης για τον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, υπήρξαν οι σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος υπέδειξε πως ο Ιωνάς Νικολάου θα παραμείνει στη θέση του για ακόμη μερικές μέρες, μέχρις ότου καταθέσει πολύ σημαντικά νομοσχέδια.
 
«Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Πρόεδρος παρακάλεσε τον υπουργό, δεχόμενος την παραίτηση του, να παραμείνει στη θέση του για ακόμη μερικές μέρες μέχρις ότου να καταθέσει πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Δεν πρέπει αυτό να το υποτιμήσουμε. Πρόκειται για μια νευραλγικής σημασίας μεταρρύθμιση», υπέδειξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Πρέπει», συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «να γίνουν πράγματα, έχει γίνει σημαντικό έργο, είναι αίτημα τα νομοσχέδια, και μόλις τελειώσει αυτές τις μέρες η νομοτεχνική επεξεργασία, θα τα καταθέσει ο υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τότε είναι που θα ενεργοποιηθεί και η παραίτηση και η αντικατάσταση του».
 
Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στη χθεσινοβραδινή πολιτική εκπομπή του Alpha, «Alpha Politics»,  άφησε να νοηθεί πως η αποχώρηση του Ιωνά Νικολάου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απαντούσε στις επικρίσεις που διατύπωσε νωρίτερα, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφορικά με το γεγονός ότι η παραίτησή του Ιωνά Νικολάου δεν έχει άμεση ισχύ.
 
Συναφώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ιωνάς Νικολάου θα παραμείνει υπουργός, όπως και ο Χάρης Γεωργιάδης, μέχρι το τέλος του χρόνου.
 

Δειτε Επισης

Χαιρετίζει τις δηλώσεις Ιωάννου για πρόταση ΕΛΑΜ για μεταναστευτικό το ΔΗΚΟ
Στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η εξέταση μέτρων
Στον υπουργό Εξωτερικών το Βραβείο της ΚΣΝ για το Σχέδιο «Αμάλθεια»
Χαιρετίζουν τον διορισμό ποινικών ανακριτών για υπόθεση Θανάση οι Οικολόγοι-Χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα»
ΑΚΕΛ: Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για τις παρατυπίες στον Ακάμα
ΑΚΕΛ σε Εισαγγελία για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Εκτεθειμένη για ακόμα μια φορά, δημιουργεί την αίσθηση συγκάλυψης»
Ν. Κιζιλγιουρέκ: Σύγκλιση συμφερόντων στο δρόμο προς μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος
Εξαίρει τη συνεργασία με ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία το ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της «Αμάλθειας»
Η Πρόεδρος της Βουλής καταδικάζει την επίθεση κατά του Σλοβάκου Πρωθυπουργού
Υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου μετέφερε στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ ο Κόμπος