Πάνε για ένταση οι Τούρκοι-Πλησιάζει την κυπριακή ΑΟΖ  και ο Πορθητής

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία για τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο κάπου στα ανοιχτά της Αττάλειας, ο Πορθητής σήκωνε άγκυρα για να ξεκινήσει το ταξίδι του για τα ανοιχτά της Κύπρου.
 
Το τουρκικό γεωτρύπανο, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για εντοπισμό κοιτάσματος στα ανοιχτά της Τουρκίας, εγκατέλειψε την περιοχή και τις τελευταίες ώρες κινείται για πρώτη φορά νότια προς τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου.
 
Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για την πρόκληση τετελεσμένων και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπαίνουν σε μια νέα φάση, αφού παράλληλα με το Fatih εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από χθες και το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
 
Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία αφορά περιοχή 72 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, εκτός της ΑΟΖ, αλλά σε σημείο που αμφισβητεί ανοιχτά πως η κυπριακή ΑΟΖ εφάπτεται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
To Barbaros κινείται εντός των Οικοπέδων ένα, οκτώ και δώδεκα της κυπριακής ΑΟΖ, μια ανάσα από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σημειώνεται πως το Barbaros είναι ερευνητικό σκάφος, ενώ το Fatih ερευνητικό γεωτρύπανο τελευταίας γενιάς. 
 
Δείτε στον χάρτη του REPORTER την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά από τις νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων
Ο υπουργός Άμυνας σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις σημείωσε πως η  Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με διάφορες αρχές ουσιαστικά προβαίνει  σε ενέργειες ,συνεχίζει  τον προγραμματισμό όσον αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα και πιστεύει σημείωσε, ότι σε αυτές τις προκλήσεις έχουν δοθεί απαντήσεις με την δική μας συμπεριφορά, συμπεριφορά χαμηλών τόνων, σύνεση  αλλά και εργασία.
 
Πάντως οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αιφνιδιαστικές κινήσεις, αφού εδώ και μήνες τόσο ο Ερντογάν, όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, προκαλούν με κάθε ευκαιρία εξαπολύοντας απειλές για τουρκική γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου.
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος