Στο Προεδρικό για παραίτηση ο Ιωνάς, στην πόρτα εξόδου και ο Αρχηγός

Στη σκιά των όσων συγκλονιστικών αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα γύρω από την πρωτοφανή εγκληματική δράση του κατά συρροή δολοφόνου με την επωνυμία «Ορέστης», καθώς και των πολυήμερων ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για εντοπισμό των σορών των θυμάτων του-όσων δεν έχουν ανευρεθεί ακόμη-, αρχίζει να ξετυλίγεται παράλληλα και το κουβάρι των πολιτικών και επιχειρησιακών ευθυνών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του, όπως προανήγγειλε σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του.

Στο Προεδρικό, με φόντο τις εξελίξεις, και δη τις πολιτικές, γύρω από την υπόθεση...Ορέστη, βρέθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Σημειώνεται πως για σήμερα είχε καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο με τον Ιωνά Νικολάου όσο και με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να δει μόνος του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αρχηγό Αστυνομίας, μετατίθεται για αύριο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξετυλίγει το κουβάρι των ευθυνών ο Αναστασιάδης, αρχίζει σειρά συναντήσεων
 
Ο αιφνιδιασμός Ιωνά…
Χθες, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έπιασε εξ’ απήνης ακόμη και το Προεδρικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε γραπτή δήλωση, διά της οποίας ουσιαστικά προανήγγειλε την παραίτησή του, παραπέμποντας για περισσότερα ως προς τους λόγους της απόφασης που έλαβε, στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Αναστασιάδη.
  
«Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο Ιωνάς Νικολάου, «θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωνάς: Πήρα τις αποφάσεις μου, ενημερώνω τον Πρόεδρο και εξηγώ τους λόγους
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να καταστήσει σαφές πως η προαναγγελλόμενη παραίτησή του υποβάλλεται, παρόλο που «οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες».
 
«Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές», τόνιζε στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο Ιωνάς Νικολάου, δείχνοντας ξεκάθαρα την Αστυνομία ως την έχουσα την ευθύνη για την τροπή της υπόθεσης, και δείχνοντας, κατά πολλούς, τον δρόμο της πόρτας της εξόδου στον Αρχηγό του Σώματος, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αιφνιδιασμός Ιωνά, οι επιλογές Αναστασιάδη και ο μονόδρομος για Αρχηγό
 
Οι προθέσεις Αρχηγού
Ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας, πάντως, δεν προέβη σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση ακόμα και μετά τη γραπτή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τις προθέσεις του.
 
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ο κλοιός, ειδικά μετά και τη χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση Ιωνά Νικολάου, έχει στενέψει γύρω από τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με όλες τις αναλύσεις να συγκλίνουν στο ότι είναι αναγκασμένος πλέον να υποβάλει με τη σειρά του την παραίτησή του. Ενώ αν δεν το πράξει, μονόδρομος θεωρείται η παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι «ελλείπουσες» ευθύνες του καπετάνιου και η διοικητική έρευνα για τους… ναύτες

Δειτε Επισης

Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία