Υπουργοί υπό αμφισβήτηση…Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και ο Πρόεδρος στηρίζει

Τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δέχθηκε έντονη αμφισβήτηση και ζητήθηκε επιτακτικά η παραίτησή του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το πόρισμα που εξέδωσε η Ερευνητική Επιτροπή η οποία συστάθηκε για να διερευνήσει τους λόγους και τις ευθύνες σε σχέση με το κλείσιμο του Συνεργατισμού.
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα και δεχόταν το ανελέητο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, να του παρέχει πλήρη στήριξη και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει αποχώρησή του από τον υπουργικό θώκο στο τέλος του χρόνου.
 
Η αφόρητη πίεση της αντιπολίτευσης προς τον Χάρη Γεωργιάδη για παραίτηση συνεχιζόταν μέχρι και πριν από μερικές ημέρες. Μέχρι την ημέρα που εντοπίστηκε στο φρεάτιο του Μιτσερού το πτώμα της Marry Rose, που έμελλε να σηματοδοτήσει την απαρχή του ξετυλίγματος ενός μακάβριου νήματος. Του νήματος της δολοφονικής δράσης του 35χρονου serial killer, o οποίος παραδέχθηκε μέχρι στιγμής τη δολοφονία επτά αλλοδαπών γυναικών, ανάμεσα σε αυτές και δύο μικρά κοριτσάκια.
 
Η απίστευτη εξέλιξη της ιστορίας και τα γεγονότα γύρω από την πρωτοφανή αυτή υπόθεση που συγκλονίζει την Κύπρο, και όχι μόνο, άλλαξε εκ των πραγμάτων και την ατζέντα της… συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο. Με τα κόμματα, ή κόμματα της αντιπολίτευσης(σ.σ. κυρίως το ΑΚΕΛ), να ζητούν τώρα επιτακτικά την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, καθώς διαπιστώνουν ευθύνες όσον αφορά τη διερεύνηση της οποίας έτυχαν από την Αστυνομία οι εξαφανίσεις των γυναικών που…κατέστησαν τελικά έρμαιο στις ορέξεις του μανιακού δολοφόνου.
 
Στις φωνές για παραίτησή του απάντησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, διαμηνύοντας πως είναι πολιτικός προϊστάμενος, λειτουργεί ως πολιτικός προϊστάμενος και  δεν έχει λόγο ή ρόλο, ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στα θέματα των ανακρίσεων. Στέλνοντας έτσι το ξεκάθαρο μήνυμα πως στην σκέψη του δεν βρίσκεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
 
Αξίζει  να σημειωθεί πως ο Ιωνάς Νικολάου, κατά την εξάχρονη θητεία του ως υπουργός Δικαιοσύνης, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αφού με αφορμή και άλλα κατά καιρούς γεγονότα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του, ζητήθηκε επίσης με έντονο τρόπο η παραίτησή του(π.χ. οι καταγγελίες για διαφθορά στη Δικαιοσύνη).
 
Όμως, ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Ιωνάς Νικολάου, δεν είναι οι μόνοι υπουργοί της Κυβέρνησης, που κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και δέχθηκαν το ανελέητο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης.
 
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης είχε με τη σειρά του γίνει αποδεκτής πυρών και συστάσεων για παραίτηση, με φόντο την απώλεια του
απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παραίτηση του κ. Λακκοτρύπη ζητήθηκε πιο έντονα από το ΔΗΚΟ.
 
Την πιο έντονη αμφισβήτηση, ίσως όχι τόσο από τα κόμματα, αλλά από συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, βίωσε το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, όταν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό ζητώντας την…κεφαλή του επί ποίνακι.  
 
Η αντίδραση του Προέδρου
Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπουργοί της Κυβέρνησης του βρέθηκαν εν μέσω των πυρών της αντιπολίτευσης και της επιτακτικής αξίωσής της για παραιτήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τους στήριξε πλήρως.
 
Αυτό, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να πράξει και τώρα αναφορικά με την περίπτωση του Ιωνά Νικολάου σε σχέση με τις κατά συρροή δολοφονίες του 35χρονου λοχαγού, για τις οποίες, όπως έχει προαναφερθεί, η αντιπολίτευση καταλογίζει ανεπαρκείς έρευνες από μέρους των αρμόδιων Άρχων σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έφθαναν ενώπιον τους ότι τα πρόσωπα που τελικά έπεσαν θύματα του serial killer, ήταν ελλείποντα.
 
Σημειώνεται πάντως, πως σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρεται πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστήνει ψυχραιμία, προκειμένου πρώτα να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες και ακολούθως να εξετασθούν υπό το φως αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας όλες οι σχετικές διαδικασίες, να γίνουν οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και διορθώσεις και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες».
 
Ωστόσο, όπως υποδεικνύουν με νόημα και περισσή σιγουριά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι όποιες τυχόν ευθύνες αποδοθούν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αφορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε διορθώσεις και απόδοση τυχόν ευθυνών ο Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν