Eide: «Η λύση θα φέρει χρήματα στην Κύπρο»

Το μήνυμα ότι τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη λύση, η οποία θα φέρει χρήματα και επενδύσεις στο νησί, έστειλε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide
 
Μιλώντας, ενώπιον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Δικοινοτικό Καφέ του Stelios Philanthropic Foundation, στην Παλιά Λευκωσία, ο κ. Eide τόνισε ότι η λύση θα αυτοχρηματοδοτηθεί, μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν στο νησί μετά την επανένωση της Κύπρου.
 
«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κόστος της λύσης, αλλά στην πραγματικότητα εκείνο που κοστίζει είναι η μή λύση, διότι τα γεωπολιτικά ρίσκα αποτρέπουν εν δυνάμει επενδυτές, την ίδια ώρα που οι νέοι φεύγουν», σημείωσε ο Espen Barth Eide.
 
Η λύση, πρόσθεσε θα φέρνει χρήματα στο νησί. Όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση της λύσης θα καλυφθεί με την πάροδο του χρόνου μέσα από τους επενδυτές που θα έρθουν στο νησί. Επομένως, τόνισε, να μη μιλούμε για το κόστος λές και αυτό είναι το πρόβλημα.
 
 «Συζητάμε για μια χώρα»
 
Ο κ. Eide επανέλαβε ότι δεν συζητείται συνομοσπονδία αλλά ομοσπονδία. «Συζητάμε για μια χώρα, όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία ή όπως οι ΗΠΑ», σημείωσε, για να προσθέσει πως οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι η λύση είναι πιθανόν να επιτευχθεί και εντός του 2016.  
 
«Ας εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία»
 
«Με κατηγόρησαν ότι είμαι πολύ αισιόδοξος αλλά στην πραγματικότητα είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος για τη λύση. Είμαι αισιόδοξος, γιατί οι ηγέτες κάνουν καλή δουλειά», πρόσθεσε.
 
Τόνισε ακόμα πως το πρόβλημα στο παρελθόν ήταν ότι πάντα υπήρχε ένας ηγέτης που ήθελε να προχωρήσει σε λύση και ένας που δεν ήθελε. «Τώρα έχουμε δύο που θέλουν», ανέφερε.
 
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες  θέλουν να λύσουν το κυπριακό και θέλουν να είναι οι ηγέτες της λύσης
 
Δεν θέλουμε, υπέδειξε, απλώς δύο ΝΑΙ στα  δημοψηφίσματα αλλά μια βιώσιμη λύση. Σίγουρα, τόνισε, δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά δεν πρέπει και να επιτρέψουμε στο παρελθόν να γίνει ο εχθρός του μέλλοντος.
 
«Αν δεν λυθεί τώρα το κυπριακό, δεν ξέρω πότε θα έχουμε ξανά τόσους πολλούς παράγοντες που να ευνοούν τη λύση», υπέδειξε, προσθέτοντας πως ο διεθνής παράγοντας θέλει να δει να συμβαίνει κάτι καλό σε μια περιοχή που μαστίζεται από τόσα άλλα προβλήματα όπως το προσφυγικό, το συριακό κ.α.
 
 «Η Αμμόχωστος θα γίνει ένα στολίδι»
 
Αναφερόμενος στην Αμμόχωστο, ο Espen Barth Eide είπε ότι μετά τη λύση θα μετατραπεί σε μια πόλη στολίδι για την Κύπρο. «Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις στην Ευρώπη και μπορεί να γίνει μια πανέμορφη οικολογική πόλη διαμάντι», πρόσθεσε.  
 
Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ της Τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα» σε σχέση με τη σταδιακή απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, ο κ. Eide προτίμησε να μην απαντήσει, λέγοντας ότι  το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»