Η Κύπρος τιμά τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο εκτοπισμός των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης και, εν γένει, των Χριστιανικών πληθυσμών και η βίαιη πορεία θανάτου προς τα καταναγκαστικά έργα στα διαβόητα «τάγματα εργασίας», αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας τονίζει ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Αναφέρει ότι «η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσχεση περιουσιών, η νομιμοποίηση κάθε αυθαιρεσίας, η βία, ο τρόμος και ο εξευτελισμός κάθε πτυχής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτέλεσαν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου του κινήματος των Νεότουρκων με σκοπό την εξόντωση των Αρμενίων και, γενικότερα, τον αφανισμό των Χριστιανικών πληθυσμών της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου».
 
Όπως σημειώνει ο Επίτροπος Προεδρίας, «η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Αρμενικού Έθνους και καταδίκασαν τους δράστες του εγκλήματος, στηρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Αρμενικού λαού για παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».
 
Προσθέτει ότι με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου τιμούμε για μια ακόμη φορά «τα αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, που βίωσαν αντιξοότητες και οδηγήθηκαν σε μαρτυρικό θάνατο και επαναβεβαιώνουμε, για μια ακόμη φορά, τον αλληλοσεβασμό και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό της Αρμενίας».
 
«Με πνεύμα φιλίας, κατανόησης και αδελφοσύνης, οι λαοί μας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στους κοινούς μας αγώνες για εθνική δικαίωση», καταλήγει η ανακοίνωση του Επιτρόπου Προεδρίας.
 
Για το θέμα εξέδωσαν, επίσης, ανακοινώσεις τα κόμματα:

ΔΗΣΥ

Κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου ανακαλούμε στη μνήμη και καταδικάζουμε τη συστηματική εξόντωση των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς και το κίνημα των Νεότουρκων. Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία. 1.500.000 Αρμένιοι εξοντώθηκαν, ενώ άλλα 2.500.000 ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό ενός λαού με ιστορία 3.000 χρόνων. 
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων και εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον αρμένικο λαό και προς στον δίκαιο αγώνα του για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας αλλά και την πλήρη αποκατάσταση των καταπατημένων εθνικών του δικαιωμάτων.
 
Μέσα από τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας δίνεται ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η πολιτισμένη ανθρωπότητα δεν ανέχεται πρακτικές εθνοκάθαρσης ή διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας. Γι’ αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει και ν’ αναγνωρίσει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τη γενοκτονία των Αρμενίων και την Τουρκία ν’ αναγνωρίσει και να παραδεχθεί αυτό το έγκλημα.
 
Ο κυπριακός λαός που αποτελεί κι αυτός θύμα της τούρκικης βαρβαρότητας και εξακολουθεί να βιώνει τη δική του οδυνηρή εμπειρία λόγω του τουρκικού επεκτατισμού, έχει κατά τη σημερινή θλιβερή επέτειο τη σκέψη στραμμένη στον αρμενικό λαό και συμπάσχει με τους λαούς που υποφέρουν από παρόμοιες οδυνηρές εμπειρίες.
 
Η προσήλωση στην ιστορική αλήθεια και στη μνήμη δεν αντιστρατεύεται την επιθυμία για ειρηνική συμβίωση και συνεργασία τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και με τις γείτονες χώρες. Οι σχέσεις ειρήνης, καλής γειτονίας, φιλίας και προόδου ως εκ τούτου, δεν χτίζονται στην απόκρυψη αλλά στην παραδοχή της ιστορικής αλήθειας.
 
ΑΚΕΛ
Όλη η ανθρωπότητα μαζί με τους Αρμένιους σ’ όλα τα πλάτη και μήκη του Πλανήτη μας αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στο 1,5 εκ. θύματα της γενοκτονίας. Το ΑΚΕΛ, όπως και κάθε χρόνο, συνενώνει τη φωνή του με την παγκόσμια κοινότητα στην καταδίκη του αποτρόπαιου εγκλήματος κατά του αρμένικου λαού και ταυτόχρονα εκφράζει την ειλικρινή συμπάθεια του τόσο στο φίλο λαό της Αρμενίας, όσο και στους Αρμένιους της διασποράς.

Ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ απευθύνεται και προς τους συμπατριώτες μας Αρμένιους, αναπόσπαστο μέρος του Κυπριακού λαού, οι οποίοι έχουν ουσιαστική προσφορά στην κυπριακή κοινωνία και έχουν συνδέσει τις τύχες, την ευημερία και την πρόοδο τους με το μέλλον της Κύπρου. Ένα μέλλον, για το οποίο έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε από κοινού ώστε να ανατείλει σε μια επανενωμένη πατρίδα, χωρίς διαχωρισμούς και συρματοπλέγματα, χωρίς κατοχικό στρατό και ξένες στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις, όπου όλες οι Κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες θα ζουν σε συνθήκες ειρήνης, αμοιβαίας ασφάλειας, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, ισονομίας και ισοτιμίας.

Ταυτόχρονα η μη αναγνώριση εκ μέρους της επίσημης Τουρκίας του εγκλήματος της αρμένικης γενοκτονίας και την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων της δημιουργεί αλληλένδετα προβλήματα και προσκόμματα στην πορεία εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της χώρας, η οποία δυστυχώς συμπεριφέρεται ως χωροφύλακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κυπριακός λαός ζει τις συνέπειες της τούρκικης πολιτικής, που προωθώντας αντικυπριακά σχέδια των αμερικανο-νατοϊκών κύκλων εισέβαλε και παράνομα κατέχει μέρος της πατρίδας μας και αμετάθετος στόχος παραμένει η κυριαρχία της επί της Κύπρου.

Η θλιβερή επέτειος της αρμένικης γενοκτονίας και όχι μόνο πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς, παράδειγμα προς αποφυγή και πόλο συσπείρωσης των Λαών στον αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις, παρατηρούμενες στις διεθνείς σχέσεις και που στοχοποιούν ολόκληρους λαούς σε διάφορα μέρη της Υφηλίου στην εξαθλίωση, την καταστροφή, τον αφανισμό και το θάνατο για προώθηση γεωστρατηγικών συμφερόντων
 
ΔΗΚΟ
Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων μίας από τις βδελυρότερες θηριωδίες που έζησε η ανθρωπότητα, της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Εκφράζουμε στο φίλο αρμενικό λαό, στην κυβέρνηση της Αρμενίας και ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας αρμένιους της Κύπρου, την ολόψυχη στήριξη και συμπαράσταση μας, στον αγώνα που δίνουν για δικαίωση του ενάμιση εκατομμυρίου νεκρών αρμενίων.

Οι νεότουρκοι, εφαρμόζοντας την απάνθρωπη μέθοδο της εθνοκάθαρσης, θέλησαν να αφανίσουν το αρμενικό έθνος. Σκότωσαν νέους, γέρους, γυναίκες και παιδιά, αλλά δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τη θέληση των αρμενίων να συνεχίσουν να υπάρχουν, δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τη μνήμη.

Η άρνηση της Τουρκίας, ακόμα και σήμερα, να παραδεχτεί ότι προέβη σε Γενοκτονία, αποδεικνύει ότι οι ηγέτες αυτής της χώρας είναι αμετανόητοι και ότι εμμέσως δεν έχουν αποκηρύξει τη μέθοδο της εθνοκάθαρσης.

Αυτό το γεγονός θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλες τις πολιτισμένες χώρες, ο οποίες ευτυχώς, η μια μετά την άλλη αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ευχόμαστε, η ανθρωπότητα, να μη ζήσει ξανά τέτοιες κτηνωδίες.
 
ΕΔΕΚ
Η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός το οποίο επαναφέρει στις μνήμες μας τη συμφορά και τον όλεθρο που προκάλεσε το κίνημα των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η δολοφονική άσκηση βίας  από την πλευρά των Τούρκων, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στη γενοκτονία των Αρμενίων. Συνεχίστηκε με:

  • τον σφαγιασμό και τον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας το 1922-1923,
  • με το πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και 1964
  • και τέλος, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
 
Η τουρκική βαναυσότητα δεν κατάφερε να κάμψει το φρόνημα και την αγωνιστικότητα των Αρμενίων και των Ελλήνων, δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον βασικό της στόχο, που δεν ήταν άλλος από την εξαφάνιση αυτών των δύο λαών.

Σήμερα, έχοντας περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Κ. Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον ομοιοπαθή Αρμενικό λαό και καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ειδικά αυτήν που ασκείται με εθνοτικά κριτήρια και που έχει ως απώτερο στόχο την εξαφάνιση λαών και πολιτισμών.
 
Κίνημα Αλληλεγγύη
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους όταν εξέπνεε η Οθωμανική αυτοκρατορία, με αντικειμενικό στόχο την εθνοκάθαρση της Μικράς Ασίας και της Δυτικής Αρμενίας και τη δημιουργία τουρκικού εθνικού κράτους, δήλωσε η ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

«Όσοι Αρμένιοι επέζησαν της τουρκικής θηριωδίας και κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες διέπρεψαν σε όλους τους τομείς, αλλά ποτέ δεν κατέθεσαν τα όπλα αγωνιζόμενοι για την επιστροφή στην πατρώα γη, την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και την ανάληψη της ευθύνης και απολογία από την Τουρκία», σημείωσε.

Εμείς γονατίζουμε ταπεινά μπροστά στις χιλιάδες των νεκρών και εκφράζουμε το θαυμασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας στο Αρμενικό έθνος για τη διαχρονική στήριξη του στον Κυπριακό Ελληνισμό, κατέληξε η κ. Θεοχάρους.
 
Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
​​Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά την μνήμη των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας, καθώς η 24η Απριλίου είναι η ημέρας μνήμης του εγκλήματος. Απευθύνουμε το σεβασμό μας στους αδελφούς Αρμενίους της Κύπρου και στο Αρμένικο έθνος.
 
Η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους αποτελεί ένα απεχθές έγκλημα εθνοκάθαρσης το οποίο ζήλεψε ο ίδιος ο Χίτλερ, ο οποίος ξεκινώντας τα δικά του εγκλήματα είχε δηλώσει «Ποιος θυμάται του Αρμένιους;». Η απάντησή μας στο φασισμό που οδηγεί σε γενοκτονίες είναι ότι τους θυμόμαστε και επιζητούμε τη δικαίωση τους.
 
Και ενώ χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν στην αναγνώριση της γενοκτονίας, η Τουρκία αρνείται πεισματικά  να την αναγνωρίσει. Το Τουρκικό κράτος όχι μόνο δεν πράττει το καθήκον του αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων των πράξεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά εντός της ίδιας της χώρας τους η αναφορά στην γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ποινικό αδίκημα και συνταγή εγκλεισμού στα τουρκικά μπουντρούμια.  
 
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η κυπριακή πολιτεία, ως θύμα της τουρκικής κατοχής, πρέπει να πρωτοστατεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για να καταστεί ευρωπαϊκή υποχρέωση για την Τουρκία η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Είναι αδιανόητο μία χώρα που θέλει να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή και να διατηρεί προνομιακό καθεστώς να αρνείται την αναγνώριση του εγκλήματος και να το φορτώνει στην δήθεν προπαγάνδα εχθρικών κρατών.
 
ΕΛΑΜ
Η σημερινή θλιβερή - μαύρη επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο.
 
Τα εγκλήματα Εθνοκάθαρσης, οι σφαγές νέων, γέρων, γυναικών και παιδιών, αλλά και οι θηριωδίες που διέπραξαν διαχρονικά οι Τούρκοι κατά διάφορων λαών, μένουν βαθιά χαραγμένες στις μνήμες μας.

Αυτό που οφείλουμε ως ελάχιστο χρέος απέναντι στα εκατομμύρια των θυμάτων, είναι να υπενθυμίζουμε στην διεθνή κοινότητα, με όλη την δύναμη της φωνής μας, το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και όχι να προσπαθούμε να εξαγνίσουμε το τέρας.
 
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τιμά την μνήμη των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας και δηλώνει ότι δεν ξεχνά τα ειδεχθή εγκλήματα της τουρκικής κτηνωδίας σε βάρος των Αρμενίων, που γνώρισαν τη φωτιά μαζί με τους Έλληνες.
 
Συμμαχία Πολιτών
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία. Η αρμενική γενοκτονία ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ως Συμμαχία Πολιτών καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας. Επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού προς τον Αρμενικό Λαό για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα πολιτισμένα κράτη είναι επιβεβλημένη, για να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι αδιανόητο και προσβλητικό για την ανθρωπότητα τέτοια εγκλήματα του παρελθόντος να εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητα, παρ’ όλο που αυτά έχουν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί ιστορικά.

Οι Αρμένιοι στην Κύπρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και των αγώνων του κυπριακού λαού, ταυτισμένο με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, με μεγάλη συνεισφορά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Παίρνοντας αφορμή από τη θλιβερή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, η Συμμαχία Πολιτών καλεί όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε μια λύση στο πρόβλημα της κοινής μας πατρίδας που δεν θα αναγνωρίζει και δεν θα αποδέχεται τα τετελεσμένα της Τουρκικής εισβολής και της κατοχής, αλλά θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, ανεξάρτητα από την εθνότητα ή τη θρησκευτική τους πίστη και θα απαγορεύει στην Τουρκία να διαπράξει ξανά τα εγκλήματα του 1915 και του 1974.
 
Δημοκρατική Παράταξη
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία. Η Αρμενική γενοκτονία ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το φρικιαστικό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων αποτελεί απόδειξη της βαρβαρότητας του Νεοοθωμανικού κράτους, που, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα με την αυστηρότητα που πρέπει.
 
Ως Δημοκρατική Παράταξη καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, προς τον Αρμενικό Λαό, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.
 
Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα κράτη είναι επιβεβλημένη, για να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον