Δεν αντιμετωπίστηκε ξεκάθαρα «η αρνητικότητα της ε/κ πλευράς», λέει ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ σήμερα, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες προσπάθησε να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση, όπως αναμενόταν, λέγοντας ωστόσο ότι σημειώνεται και μια αδικία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Η Εκθεση, αναφέρεται σε προηγούμενες συγκλίσεις της 11 Φεβρουαρίου 2014 και το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ της 30ης Ιουνίου 2017 αλλά δεν αναφέρεται στη θέση των μερών στις συγκλίσεις ή τα σχετικά έγγραφα, είπε ο κ. Ακιντζί.

Είπε ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις και το πλαίσιο ως βάση αλλά η ε/κ πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή που είναι ένα σημαντικό μέρος των συγκλίσεων και προσπαθούν να πουν ότι δεν υπάρχουν και θέτουν τις 4 Ιουλίου ως βάση αντί την 30η Ιουνίου 2017.

Είναι σοβαρό το γεγονός ότι η αρνητικότητα της ε/κ πλευράς δεν αντιμετωπίστηκε ξεκάθαρα, είπε, και είναι λυπηρό ότι η θετική στάση της τ/κ πλευράς αγνοήθηκε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνεισφέρει στις προσπάθειες για λύση.

Ωστόσο, στην έκθεση είναι σημαντικό να τονίσουμε την πολιτική ισότητα σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να γίνεται αναφορά στις συγκλίσεις της 30 Ιουνίου 2017 και είναι μια έμμεση προειδοποίηση προς την ε/κ πλευρά, είπε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρόλα αυτά, στην έκθεση τονίζεται ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους αποτελούν παρελθόν και ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ορίζοντα τη λύση. Αυτό, είπε, δείχνει ότι ο ΓΓ έχει την ίδια προσέγγιση της τ/κ πλευράς ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει αποδοχή της σταθερής θέσης της τ/κ πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΓΓ επιδεικνύει παρόμοια ισορροπημένη στάση στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η επιμονή της ε/κ πλευράς είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τέσσερα χρόνια στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, το οποίο, ωστόσο, τώρα γίνεται πραγματικότητα. Η εργασία της τ/κ πλευράς για εναρμόνιση με την ΕΕ σταμάτησε μετά το Κραν Μοντάνα λόγω εμποδίων που προέβαλε η ε/κ πλευρά, υποστήριξε.

Παρόλα αυτά, είπε, η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική και σταθερή στάση της, σημειώνοντας ότι μια διαρκής και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων των μερών και τα εμπάργκο τα οποία έχουν επιβληθεί στην τ/κ πλευρά είναι άδικα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα