Καθορίστηκαν 18 περιοχές υποψήφιες για αποναρκοθέτηση

Έχουν καθοριστεί δεκαοκτώ περιοχές, εννέα στις ελεύθερες περιοχές και εννέα στα κατεχόμενα, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών, και στις οποίες θα μπορούσε να γίνει αποναρκοθέτηση, στο πλαίσιο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για αποναρκοθέτηση περιοχών που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
 
Πηγή των ΗΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο καθορισμός των δεκαοκτώ αυτών περιοχών έγινε την περασμένη εβδομάδα, σε συνεργασία αρμοδίων αξιωματικών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της Υπηρεσίας Δράσεως των ΗΕ κατά των Ναρκών (UNMAS) στην Κύπρο, με την Εθνική Φρουρά και τις «στρατιωτικές αρχές» στα κατεχόμενα. Είπε επίσης πως όλες οι περιοχές που έχουν καθοριστεί βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, πολύ κοντά στη νεκρή ζώνη.
 
Η ίδια πηγή σημείωσε πως σύντομα θα ξεκινήσουν επιτόπιες επισκέψεις στις δεκαοκτώ περιοχές, προκειμένου να διαπιστωθούν η έκτασή τους, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, εάν κατοικεί κόσμος κοντά σε αυτές, το προσωπικό καθώς και ο εξοπλισμός και ο χρόνος που θα χρειαστούν για διεκπεραιωθεί αυτή η εργασία.
 
Όλα αυτά θα εξεταστούν, θα καταγραφούν και θα συζητηθούν με τις δυο πλευρές, ώστε να υπάρξει συμφωνία για όσα πρέπει να γίνουν, το πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, σημείωσε. Πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά θα γίνουν διευθετήσεις ώστε μια ομάδα αποναρκοθέτησης, με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα, να έλθει στην Κύπρο και να διεκπεραιώσει τη δουλειά αυτή. Υπενθύμισε εξάλλου πως στο παρελθόν είχε έλθει στο νησί για να κάνει αποναρκοθέτηση μια ομάδα ναρκαλιευτών από την Καμπότζη.
 
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και το σημαντικό είναι ότι σημειώνεται πρόοδος και οι δυο πλευρές συνεργάζονται για την υλοποίηση αυτού του ΜΟΕ, ανέφερε η πηγή των ΗΕ, σημειώνοντας πως αυτό είναι καλό και για τους Ε/κ και τους Τ/κ, και πως κανένας δεν θέλει να δει κάποιον να σκοτώνεται λόγω της ύπαρξης ναρκοπεδίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 47 περιοχές που εικάζεται ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών ή εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου, σε μια έκταση γης περίπου 1,7 εκ. τετραγωνικών μέτρων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»