Δευτέρα 23 Σεπ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Άντρος Κυπριανού: Ιωνάς και Αρχηγός έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν

  22/04/2019 13:28
Άντρος Κυπριανού: Ιωνάς και Αρχηγός έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν

Άντρος Κυπριανού: Ιωνάς και Αρχηγός έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν

  22/04/2019 13:28
Την έντονη δυσφορία του ΑΚΕΛ για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα εγκλήματα και από την Αστυνομία και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού.  «Λυπούμαι να πω ότι η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν καθιστά ακόμα μεγαλύτερη τη δυσφορία και την ενόχλησή μας για τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να συμπεριφέρονται, την ώρα που έχουν επιδείξει όχι απλά και μόνο εγκληματική αμέλεια, αλλά συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που είναι προφανές ότι συνέβαλε στο να γίνουν και άλλα εγκλήματα στη συνέχεια», τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «είναι τεράστιες οι ευθύνες και του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και του Πολιτικού Προϊστάμενου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Ανέφερε ότι ο Ιωνάς Νικολάου και ο ΔΗΣΥ απαίτησαν και πέτυχαν την παραίτηση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας των κ.κ. Κύπρου Χρυσοστομίδη και Ιάκωβου Παπακώστα για την απόδραση ενός φυλακισμένου, του Κίτα.
 
«Σήμερα έχουμε μέχρι στιγμής τρεις φόνους για τους οποίους έγιναν καταγγελίες την τότε περίοδο. Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία απλά και μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κυπριακής καταγωγής, γιατί προέρχονταν από ξένες χώρες και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας μας λένε ότι δεν είναι η ώρα τώρα να αναζητηθούν ευθύνες, είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων», κατήγγειλε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. «Συμφωνούμε ότι είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων, είναι όμως και η ώρα της ανάληψης των ευθυνών τους. Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν και θα έπρεπε να το είχαν πράξει από μόνοι τους», υπέδειξε.
 
Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ο κύριος Αναστασιάδης έπαυσε τον τότε Αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ. Μιχαλάκη Παπαγεωργίου γιατί έγιναν επεισόδια στη Λεμεσό σε βάρος του κ. Ταλάτ, πρόσθεσε. «Διερωτώμαι τι κάνει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτά τα πρωτοφανή τα οποία ακούει, αναφορικά με τις ευθύνες του κράτους, για τους φόνους οι οποίοι έγιναν, την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος να διαλευκανθούν οι υποθέσεις. Διερωτώμαι ειλικρινά τι κάνει ο κύριος Αναστασιάδης», υπογράμμισε.
 
Η δική μας η άποψη είναι ότι στα σώματα ασφαλείας, αλλά και στις κεντρικές φυλακές, δηλαδή στο στρατό, στην αστυνομία, στις φυλακές, θα πρέπει τα άτομα τα οποία έχουν αξιώματα, τα οποία έχουν δημόσια πόστα να υπόκειται σε ψυχομετρικά τεστ, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού. Έχει τεράστια σημασία αυτοί που διαθέτουν σημαντικά ή ακόμα και μικρότερα πόστα στα σώματα ασφαλείας, που έχουν πρόσβαση σε οπλισμό και λοιπά, να περνούν από αυτούς τους, κατέληξε.
 
Ζητά Επιτροπή ο Γιώργος Λιλλήκας
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, απευθύνθηκε με επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας έρευνα για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα των αστυνομικών Αρχών στις περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Λιλλήκας, τα πρόσφατα γεγονότα γεννούν πολλά ερωτήματα ως προς το τι έπραξαν οι πριν την ανακάλυψη της σορού του πρώτου θύματος. «Ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες; Έγιναν όλες οι νενομισμένες έρευνες για εντοπισμό τους;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας. «Υπάρχει περίπτωση, επειδή η εξαφάνιση αφορούσε αλλοδαπές γυναίκες, το ενδιαφέρον και οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών να ήταν ελλιπείς και όχι οι νενομισμένες;», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ο κ. Λιλλήκας, αν και αναφέρει πως η αξία των  ερευνητικών επιτροπών έχει πληγεί από αυτούς που καταδεικνύονται ως υπεύθυνοι, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα, διορίζοντας Ανεξάρτητη Επιτροπή για διερεύνηση των διαδικασιών και ερευνών που ακολουθήθηκαν σε αυτές τις περιπτώσεις.  
 
Αλληλεγγύη: Τα γεγονότα εκθέτουν τους ιθύνοντες
Τα γεγονότα που αλυσιδωτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον κατά συρροή δολοφόνο «αξιωματικό» της Ε.Φ, εκθέτουν τους ιθύνοντες της Αστυνομίας Κύπρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη. «Τα λάθη που έγιναν στη διερεύνηση της εξαφάνισης των θυμάτων που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα είναι απαράδεκτα και η ολιγωρία και αδιαφορία των Αρχών τεράστια», τόνισε.


«Οι πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από τις παραλείψεις αυτές πρέπει να αναληφθούν το συντομότερο για να μην χάσει κι άλλο την αξιοπιστία της η Αστυνομία Κύπρου», υπογράμμισε το κίνημα.

Οφείλουμε εμπράκτως, προστίθεται στην ανακοίνωση, να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που υφίσταται κάθε μορφής κοινωνική, ψυχική συναισθηματική, νοητική και σωματική βία, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
 
«Ειδικά, ας έχουμε τον νου μας σε ανυπεράσπιστες γυναίκες, ξένες εργάτριες, μοναχικά άτομα, ηλικιωμένους, παιδιά που υφίστανται μπούλινγκ, φτωχούς και άτολμους συνανθρώπους μας. Η σιωπή και η αδράνειά μας είναι συνενοχή», κατέληξε η Αλληλεγγύη.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας