ΠτΔ: Η εμμονή των Τ/κ δεν συμβάλλει σε αυτό που επιδιώκουμε

Μέσα από την έκθεση του για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει ακόμα την ελπίδα, ανέφερε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πλευρά μας θέλει να ενισχύσει αυτήν την ελπίδα μέσα από πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά.
 
Σε δηλώσεις του, μετά την τελετή εγκαινίων του εργοστασίου ανακύκλωσης CyPellets στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει αρχικά αν υπήρξε κάποια κατάληξη στην πρωτοβουλία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
«Νομίζω ότι η έκθεση του ΓΓ ομιλεί αφ’ εαυτής. Ως εκ τούτου τα οποιαδήποτε σχόλια δεν νομίζω ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια θετική προοπτική. Συνεπώς, δεν θέλω να κάνω τα οποιαδήποτε σχόλια», απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ερωτηθείς για την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι “είναι μια ικανοτάτη εκπρόσωπος του ΓΓ,  η οποία προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, κάτι που ήταν και παραμένει η δική μας επιδίωξη”.
 
Κληθείς να πει αν η κ.Λουτ υπέβαλε κάποια πρόταση που απορρίφθηκε, υπέδειξε πως δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε το οποίο δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Απαντώντας, εξάλλου, κατά πόσο η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αφήνει ελπίδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “αφήνει, μέσα από την έκθεση του, ακόμα την ελπίδα” και πρόσθεσε “εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε”.
 
“ Είναι για αυτό που παίρνω κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος”, συμπλήρωσε.
 
Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως “επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δογματικές θέσεις και η μη μετακίνηση από θέσεις που ενοχλούν τη μια κοινότητα, και θα είμαι πιο σαφής, δηλαδή η εμμονή των Τουρκοκυπρίων σε κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο ανά το παγκόσμιο, να έχουν τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από τη θετική τους ψήφο, δεν συμβάλλει εις αυτό που επιδιώκουμε”.
 
“Δεν αρνήθηκα ποτέ τη θετική ψήφο αν αυτή θα ενασκείται για προστασία των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό είναι η πραγματική απάντηση στην αποδοχή ή μη της πολιτικής ισότητας”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο ΠτΔ.
 
 

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια