Πέμπτη 22 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ: Θετικό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκφράζει πρόθεση συνέχισης των συνομιλιών

  17/04/2019 15:03
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ: Θετικό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκφράζει πρόθεση συνέχισης των συνομιλιών

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ: Θετικό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκφράζει πρόθεση συνέχισης των συνομιλιών

  17/04/2019 15:03
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης σε δηλώσεις του σχετικά με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες του, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει πρόθεση συνέχισης της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Ως εκ τούτου, οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα είναι μεν προσεκτικές αλλά ταυτόχρονα περιέχουν αιχμές και στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα προς όλες τις πλευρές», είπε και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για κατάληξη σε όρους αναφοράς, υποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα, με την προϋπόθεση ότι τα μέρη θα εμπλακούν στη διαδικασία, προσβλέποντας σε συγκεκριμένο στόχο και με αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη σε ορατό ορίζοντα.
 
Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως το ΑΚΕΛ αναμένει από όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν χωρίς χρονοτριβή τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε μπροστά μας για κατάληξη στους όρους αναφοράς και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Πρόταση νόμου Μενέντες-Ρούπιο
Ο κ. Λουκαϊδης στο πλαίσιο των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου Μενέντες-Ρούπιο που κατατέθηκε στην Αμερικάνικη Γερουσία, λέγοντας πως η  Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος  Χριστοδουλίδης και ο ΔΗΣΥ, πανηγυρίζουν φτάνοντας στο σημείο να καταθέσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή με το οποίο χαιρετίζουν την πρωτοβουλία  Μενέντες-Ρούπιο και το περιεχόμενο της.
 
Ο κ. Λουκαϊδης, αφού διευκρίνισε ότι σωστά επιδιώκεται η άρση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε άδικα από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, είπε πως «υπογραμμίζουμε ότι αφενός το Κυπριακό δεν θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων και αφετέρου ότι πιθανή στρατικοποίηση του Κυπριακού θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπέτειες».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, η πρόταση νόμου Μενέντες-Ρούπιο αποτελεί μια ψυχροπολεμική στρατηγική για αντιμετώπιση της ρωσικής παρουσίας και επιρροής στην ΝΑ Μεσόγειο, όπως στο ίδιο το κείμενο αναγράφεται μέσα από τις αναρίθμητες αναφορές για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Είπε ακόμα πως σε αυτή την αντιρωσική στρατηγική, με στόχο την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, οι συντάκτες του νόμου εντάσσουν και την επιδίωξη εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα και την ένταξη της στον Νατοϊκό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και κάλεσε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ να εξηγήσουν στους πολίτες πώς η εξωτερική πολιτική που ακολουθούν είναι πολυεπίπεδη, δεν στρέφεται ενάντια σε καμιά χώρα και δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό καμιάς χώρας, όταν χαιρετίζουν το περιεχόμενο μιας πρότασης νόμου που εντάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια ψυχροπολεμική στρατηγική κατά ενός μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο για δεκαετίες στηρίζει ποικιλοτρόπως την Κύπρο.
 
Δημοσίευμα Χαραυγής για τ/κ τεμάχιο
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» για χαριστική παραχώρηση τουρκοκυπριακού φιλέτου σε συγγενικό πρόσωπο στελέχους του ΔΗΣΥ, δηλώνοντας πως απορρίφθηκε αίτημα για αξιοποίηση του ακίνητου από τον ίδιο το Δήμο Λάρνακας και παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών για μη παραχώρηση του συγκεκριμένου τεμαχίου γης, αυτό δόθηκε σε σε μέλος της οικογένειας στελέχους του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για αυτό, όχι προς το ΑΚΕΛ, αλλά προς την κοινωνία.
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας