Μιλά για πλαίσιο 30ης Ιουνίου, δεν αναφέρεται στις διευκρινήσεις 4ης Ιουλίου

Απάντηση στο ερώτημα που αφορά το πλαίσιο έξι σημείων που κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017, δίνει σε σχετική αναφορά που εμπεριέχεται στην Έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε χθες το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουτέρες αναφέρει πως στις 30 Ιουνίου 2017 πρότεινε ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα και καλεί τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία.
 
«…Για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία», αναφέρει στην Έκθεσή του επί του επίμαχου ο Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Ως γνωστό, το πλαίσιο έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτέλεσε για μακρά περίοδο, και εξακολουθεί να αποτελεί, αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Η τ/κ πλευρά επικαλείται και προβάλλει το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου, ενώ η ε/κ το πλαίσιο μεν της 30ης Ιουνίου, αλλά επί τη βάσει των διευκρινήσεων που δόθηκαν μέσω του τότε ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε στις 4 Ιουλίου, καθότι η αρχική σύνοψη στην οποία προέβη ο κ. Έιντε μετά την υποβολή των έξι σημείων στις 30 Ιουνίου υπήρχαν ουσιαστικές ασάφειες και δεν ανταποκρινόταν στην ακριβή διατύπωση των σημείων του κ. Γκουτέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαμηλές προσδοκίες Γκουτέρες, αλλά κρατά ανοιχτό το παράθυρο με Λουτ
 
Η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας
Ικανοποιημένη πάντως φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές η Λευκωσία από την έκθεση του Γ.Γ., κρίνοντας πως είναι καλύτερη από αυτήν του περασμένου Οκτωβρίου σε διάφορα θέματα, και πως το σημαντικό είναι πως η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συνεχίζει την προσπάθειά της.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως «συγκρατούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η έκθεση, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται, αποτυπώνει τη σαφή πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας με στόχο την επίτευξη προόδου στη διαδικασία».

Πρόσθεσε πως θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αναφορές στην έκθεση σε αρκετά επιμέρους σημεία είναι βελτιωμένες, σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Δειτε Επισης

Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών