Τα σημεία κλειδιά που θα κρίνουν το ντέρμπι ΕΛΑΜ-ΕΔΕΚ για την έκτη έδρα

Οριακά θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η μάχη που δίνουν ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ για εξασφάλιση της έκτης έδρας που αναλογεί στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Ευρωεκλογές της 26ης Μάϊου.  
 
Όπως αποτυπώνουν τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, τα δύο κόμματα πορεύονται πιασμένα χέρι-χέρι όσον αφορά τα ποσοστά τους, με το ΕΛΑΜ να διατηρεί μεν ελαφρύ προβάδισμα, αλλά την ΕΔΕΚ ν’ ακολουθεί από απόσταση αναπνοής και με τη ψαλίδα που την χωρίζει από το ΕΛΑΜ να θεωρείται αναστρέψιμη.
 
Με τα δεδομένα αυτά, προδιαγράφεται ένα αμφίρροπο ντέρμπι που θα κριθεί στο νήμα, προδιαθέτοντας για ένα άνευ προηγουμένου ντέρμπι το βράδυ της 26ης Μάϊου.  
 
*Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα ο REPORTER, την οποία διενέργησε το Γραφείο Ερευνών IMR Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δίνει στο ΕΛΑΜ προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι της ΕΔΕΚ. Το ΕΛΑΜ,
βρίσκεται στο 5%, ενώ η ΕΔΕΚ στο 4%(σ.σ. χωρίς την αναγωγή και για τα δύο κόμματα).
 
Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης του REPORTER αναφορικά με τις συσπειρώσεις, το ΕΛΑΜ αντλεί από την δεξαμενή του ΔΗΣΥ 6%, την ώρα που 1% αντλεί η ΕΔΕΚ.
 
Η ΕΔΕΚ αντλεί 1% και από τη δεξαμενή του ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ που δεν καταγράφει άντληση ψήφων από το ΑΚΕΛ, ενώ από το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ παίρνει 3% και το ΕΛΑΜ 1%.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Άνετη πρωτιά ΔΗΣΥ, μεγάλη μάχη για την 6η έδρα
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Μάχες τριπλής παραλλαγής σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
 
*Μεγαλύτερη είναι η διαφορά που χωρίζει ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ σύμφωνα με την τελευταία  δημοσκόπηση της «Καθημερινής», καθότι το ΕΛΑΜ βρίσκεται στο 5,6% και η ΕΔΕΚ στο 4,1%. Δηλαδή, το ΕΛΑΜ διατηρεί ενάμιση ποσοστιαίας μονάδας.
 
*Αντιθέτως, δημοσκόπηση που μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το «Σίγμα», δίνει την διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται μόλις στη μισή ποσοστιαία μονάδα, με το ΕΛΑΜ να προηγείται εξασφαλίζοντας 5,4% και την ΕΔΕΚ να ακολουθεί με 4,9%.
 
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σημαντική εισροή ψήφων φαίνεται να έχει το ΕΛΑΜ από τον ΔΗΣΥ, με το σχετικό ποσοστό να βρίσκεται στο 4%, ενώ η ΕΔΕΚ δεν προσθέτει στο δικό της καλάθι ψήφους από τον ΔΗΣΥ.
 
Αντιθέτως, την ΕΔΕΚ ψηφίζει ένα 2% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, από το οποίο δεν καταγράφεται μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΕΛΑΜ.
 
Πού θα κριθεί
Ενόψει των πιο πάνω, και με τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι παράγοντες που θα καθορίσουν το ποιο από τα δύο κόμματα θα καταφέρει να τερματίσει τελικά στην τέταρτη θέση και να εξασφαλίσει την έκτη έδρα, είναι οι εξής:
 
Πρώτο: Ο τελικός βαθμός συσπείρωσης της ΕΔΕΚ, η οποία διαχρονικά και αποδεδειγμένα-βάσει των ερευνών-, οι συσπειρώσεις που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ανάλογες του ύψους της συσπείρωσης που τελικά καταγράφει στην κάλπη. Διαχρονικά, η ΕΔΕΚ συσπειρώνεται την τελευταία στιγμή και τα ποσοστά της πιο πάνω από αυτά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
 
Δεύτερο: Στο ποσοστό της κρυφής ψήφου που όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ενδεχομένως να έχει το ΕΛΑΜ. Των ψηφοφόρων εκείνων δηλαδή, που στις δημοσκοπήσεις δεν λένε πως θα ψηφίσουν ΕΛΑΜ(σ.σ. για τους γνωστούς λόγους), αλλά αυτό πράττουν στην κάλπη.
 
Τρίτο: Το ΕΛΑΜ δείχνει να έχει ως κύρια πηγή άντλησης ψήφων, πέραν των παραδοσιακών του, τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ. Συνεπώς, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα ενδεχομένως αποδειχθεί το πόσο θα καταφέρει να περιορίσει τις διαρροές του προς το ΕΛΑΜ ο ΔΗΣΥ από την μια, και από την άλλη, σε ποιο βαθμό θα καταφέρει το ΕΛΑΜ να διατηρήσει ή και να αυξήσει την απήχησή του ανάμεσα στους Συναγερμικούς ψηφοφόρους.
 
Τέταρτο: Στο κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει η φημολογούμενη πριμοδότηση προς την ΕΔΕΚ, από κόμματα τα οποία λόγω ιδεολογίας δεν θα ήθελαν με τίποτα και σε καμία περίπτωση να δουν το ΕΛΑΜ να κερδίζει έδρα στην Ευρωβουλή.
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα