Σχέσεις οργής: Ν. Αναστασιάδης και Άντρος Κυπριανού σε μετωπική για το Κυπριακό

Σε τροχία σφοδρής σύγκρουσης και εξανέμισης κάθε πιθανότητας συνεννόησης στο Κυπριακό βρίσκονται Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ.
 
Μετά τη χθεσινή έντονη απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην σφοδρή κριτική που του ασκείται από το ΑΚΕΛ, αλλά και την ανταπάντηση που ήρθε μέσω twitter από τον Άντρο Κυπριανού, οι  δύο πλευρές επανήλθαν σήμερα διασταυρώνοντας εκ νέου τα ξίφη τους, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα άκρα Αναστασιάδης- Άντρος Κυπριανού για το Κυπριακό
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, και κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε: «Ξέρετε τι διερωτώμαι κάποιες ώρες; Αν είναι ο κ. Κυπριανού που πέτυχε στο Κραν Μοντανά, αλλά και προ αυτού να τεθεί, για πρώτη φορά, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού».
 
«Έτσι για να υπομνήσω», συνέχισε, «για πρώτη φορά ετέθη, και συμφωνήθηκε τον Ιανουαρίου του 2014 με τον τότε Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η θέση της Αγγλίας ότι δεν θα ενδιαφερόταν να παραμείνει εγγυήτρια, εκτός εάν το ήθελαν και οι δύο κοινότητες. Έκτοτε και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα επιτύχαμε να τεθούν έξι σημεία από τον Γ.Γ. των Η.Ε., τα οποία σήμερα το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο δημιουργός τους προσπαθεί να τα καταργήσει. Και ολίγον σεβασμός, νομίζω, στο τι έχουμε επιτύχει ως ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν βλάπτει».
 
«Δεύτερο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα. Δεν  με ενδιαφέρουν και δεν θα ασχοληθώ. Επιτέλους θα πρέπει, όπως είναι με την κριτική που ασκούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκφράζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις, να ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν παρακολουθούν την άλλη πλευρά, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και να αποδεικνύουν εν τη ουσία στην πράξη ότι εκείνοι προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την όλη προσπάθεια».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως έγιναν προσπάθειες για συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, τις οποίες ο Τ/κ ηγέτης τις απέρριψε.
 
«Έγινε συνάντηση στις 26 Απριλίου πέρσι και δεν ήθελε ούτε δημοσιογράφους. Πρότεινα στην κ. Λουτ να γίνει μια στην παρουσία της, συνάντηση μεταξύ μας. Την απέρριψε. Έχουμε εισηγηθεί τρόπους-το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή το θέμα της αποκέντρωσης είναι προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη με υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα μειώνουν ποσώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων-να επιτύχουμε επανέναρξη του διαλόγου. Αλλά το πιο σημαντικό, να πετύχουμε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς εγγυήσεις. Αν αυτό θέλει και το ΑΚΕΛ ας παρακολουθεί τι γίνεται στην άλλη πλευρά», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  
 
«Κρίθηκε και επικρίθηκε η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι τάχα ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη. Αλλά ουδέποτε άκουσα το οποιοδήποτε σχόλιο, γιατί ο κ. Ναμί δεν είναι πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματευτής. Δεν άκουσα την όποια κριτική στις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η Τουρκία, παραδείγματος χάρη, στο θέμα των εγγυήσεων, ότι κάποια ώρα πρέπει να ξυπνήσουμε.
 
Είναι καιρός πλέον-θα το επαναλάβω και σήμερα, για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών - να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματικά προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν».
 
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το πώς λειτουργούν τα Η.Ε. σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες και τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ, προς Θεού, τα Η.Ε. υπεύθυνα, ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα Λουτ, ως προσπάθειες καταστροφής της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα.
 
Μπορεί στο παρελθόν σφάλματα ειδικών αντιπροσώπων εν τη ουσία να ναρκοθέτησαν αυτό το οποίο με πολλή καλή θέληση στις αρχές είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Ακιντζί. Αλλά οι μονομερείς παρεμβάσεις, τα σφάλματα που έγιναν, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις, δημιούργησαν συνθήκες που δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε εκεί που είμασταν αποφασισμένοι να οδηγηθούμε».
 
Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ έχει καταθέσει νέες ιδέες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν θα υπάρξει οτιδήποτε θα ανακοινωθεί».

 

Ο Άντρος Κυπριανού
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε ανάρτησή του στο twitter, υποστήριξε ότι με τις δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης έπιασε πάτο. «Το γεγονός παραμένει. Οι χειρισμοί του μας οδηγούν όλο πιο κοντά στη διχοτόμηση», έγραψε.
Νωρίτερα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την λύπη του «για το συνεχές μπαράζ δηλώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίες επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτες».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι θέλει να προωθήσει την ενότητα για αυτό και αυτοσυγκρατείται. Δεν τον είδα να αυτοσυγκρατείται σε καμία περίπτωση, είπε.
 
«Αλλά διερωτώμαι ειλικρινά, πώς προωθεί την ενότητα; Με το να προχωρεί μονομερώς να παραβιάζει διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να προωθεί τις προσωπικές του απόψεις, δίχως καν να τις συζητήσει με το Εθνικό Συμβούλιο; Δέστε αποκεντρωμένη ομοσπονδία και κοινοβουλευτική δημοκρατία. Προτάσεις τις οποίες κατέθεσε δίχως να συνεννοηθεί με κανέναν απολύτως», πρόσθεσε.
 
Μετά, με το να παρανομεί για θέματα ζωτικής σημασίας για το Κυπριακό, όπως είναι η περίπτωση του θέματος του διαπραγματευτή αλλά και του επικεφαλής της ΔΕΑ; Παρανόμησε και στις δύο περιπτώσεις και λέει ότι θα φέρει τροποποιήσεις στη Βουλή για να αλλάξει τις σχετικές νομοθεσίες, κατήγγειλε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
«Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι ναι, ο κύριος Αναστασιάδης, ενώ λέει σε φραστικό  επίπεδο ότι σέβεται το Πλαίσιο Γκουτέρες, στην πράξη εκείνα τα οποία προτείνει, εκείνα τα οποία προσπαθεί να προωθήσει, ουσιαστικά καταλύουν το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα το οποίο έχει προωθήσει σοβαρές θέσεις σε ζητήματα πολύ ευαίσθητα για την ελληνοκυπριακή πλευρά όπως είναι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», σημείωσε.
 
«Και επειδή με ρωτά αφελώς ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος εάν το ΑΚΕΛ αποδέχεται το σύνολο του Πλαισίου Γκουτέρες, του απαντούμε δίχως κανένα δισταγμό ναι. Το ΑΚΕΛ δέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως το έχει καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντάνα», υπογράμμισε.
 
Μας ρωτά ο κύριος Αναστασιάδης για τη δημογραφική αλλοίωση που επέρχεται στα κατεχόμενα και θέλει να απαντήσουμε κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την παράλογη όντως ερμηνεία της Τουρκίας, για την ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών. Να του θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε συμφωνήσει, είχαν καταλήξει με τον κύριο Ταλάτ σε αυτό το θέμα. Είναι ο κύριος Αναστασιάδης που επιχείρησε να το βελτιώσει και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να καταθέτει παράλογες απαιτήσεις, σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Ως εκ τούτου να αναζητάει ευθύνες από τον εαυτό του και όχι να ρωτά το ΑΚΕΛ για αυτά τα θέματα. Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και εκφράζεται από τη σύγκλιση την οποία είχε πετύχει ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το 4 προς 1, τόνισε.
 
«Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι είναι προφανές ότι για κάποιους το κόμμα είναι πάνω από τον τόπο. Η θέση του ΑΚΕΛ εκπηγάζει από την ανησυχία μας για τους  χειρισμούς του κυρίου Αναστασιάδη μας οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο και επειδή ανησυχούμε για αυτό αντιδρούμε. Τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα αντιδρούμε όχι ισοπεδωτικά και καιροσκοπικά όπως ο ίδιος συμπεριφερόταν επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια», επεσήμανε.
 
Είναι προφανές, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι τον τόπο τον βάζουν σε δεύτερη μοίρα κάποιοι άλλοι επιλέγοντας να δίνουν περισσότερη σημασία σε εκλογικές αναμετρήσεις. Και έχουμε πολύ ξεκάθαρα παραδείγματα και το 1993 το τι έπραξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και  το 1998 και το 2003 και το 2013 και το 2018. Ο κύριος Αναστασιάδης επέλεξε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να θέσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τον τόπο για αυτό να μην μας παραδίδει εμάς μαθήματα.
 
«Θα έρθω τέλος στην αναφορά του Προέδρου για δανεικές ψήφους. ‘Έπιασε τον πάτο με αυτήν του την τοποθέτηση. Δείχνει ότι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τον πολιτικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει το ΑΚΕΛ  στην Κύπρο. Εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε δεδομένα τέτοια που οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα συνεργάζονται στη βάση των πολιτικών τους θέσεων, στη βάση των πολιτικών τους κριτηρίων και όχι στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής. Εάν δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να επανενώσουμε την Κύπρο και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας τότε λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς