Για τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς των χωρών μίλησε στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου ο Ν.Χριστοδουλίδης

Οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί αποτελούν αναπόσπαστη συνιστώσα μιας ισχυρής πολιτικής σχέσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ, στη Βηρυτό, όπου πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Λιβάνου σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης παρευρέθηκε σήμερα το πρωί, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τους Υπουργούς Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, στο επιχειρηματικό φόρουμ με συμμετοχή επιχειρηματιών από τις τρεις χώρες.

«Προσφωνώντας τις εργασίες του φόρουμ, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί αποτελούν αναπόσπαστη συνιστώσα μιας ισχυρής πολιτικής σχέσης», αναφέρεται.

Σημείωσε ότι η διοργάνωση του φόρουμ συμβάλει στις προσπάθειες των κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, προς όφελος των λαών των τριών χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση είπε ότι αποτελεί απτή απόδειξη της προσήλωσης των τριών κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε στη συνέχεια ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο από πολυμελή αποστολή Κυπρίων επιχειρηματιών, οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τομείς της παροχής νομικών, οικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, τον τομέα των ακινήτων, τον κατασκευαστικό τομέα, και τους τομείς της φιλοξενίας και της εκπαίδευσης», προστίθεται. 

Σημειώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα τη μοναδική ευκαιρία που παρέχει η γεωγραφική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε συνάρτηση με την ιδιότητα του Κράτους μέλους της ΕΕ, την ασφάλεια που παρέχει το νομικό σύστημα, το προνομιακό φορολογικό πλαίσιο, το ευρύτατο δίκτυο διμερών συμφωνιών για τις επενδύσεις και τον υψηλό βαθμό κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.   

Αναφερόμενος σε μεγαλύτερη έκταση σε τομείς της κυπριακής οικονομίας που προσφέρονται ιδιαίτερα για ενίσχυση της συνεργασίας, όπως είναι αυτοί του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και της ανώτερης εκπαίδευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθετεί νέα μέτρα και κίνητρα, όπως είναι για παράδειγμα η θεσμοθέτηση μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης για μεγάλες επενδύσεις, στόχος των οποίων είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των επενδυτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024