Τορπιλίζει τους όρους αναφοράς πριν την έλευση Λουτ ο Ακιντζί

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί. Μιλώντας στο «πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ, απέρριψε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, λέγοντας ότι δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα. Καταλόγισε, ταυτόχρονα, αρνητισμό στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας.
 
«Για μας οι διαπραγματεύσεις απλά για χάριν των διαπραγματεύσεων έχουν τελειώσει. Εμείς δίνουμε σημασία σε διαδικασία που δεν είναι ανοικτού τέλους», είπε, προσθέτοντας ότι «εφόσον η στάση αυτή δεν αλλάζει, μια τριμερής συνάντηση με την κ. Λουτ δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα άλλο από το να δώσει εσφαλμένη αντίληψη στο κοινό, ότι κάτι συμβαίνει. Εμείς επιδιώκουμε τις πραγματικότητες και όχι τις αντιλήψεις».
 
«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η πολιτική ισότητα είναι εν των ων ουκ άνευ», πρόσθεσε ο Ακιντζί, ο οποίος επέμεινε ότι «όποιο και είναι το όνομα της λύσης που θα εξευρεθεί πρέπει να περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Δυστυχώς δεν βλέπουμε εποικοδομητική στάση για αυτό το θέμα στις άτυπες συναντήσεις με τον κ. Αναστασιάδη».
 
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά τον Ακιντζί, αν το έργο για τους όρους εντολής βασιστεί στη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, άλλες συγκλίσεις και το πλαίσιο της 30ηςΙουνίου του 2017, τότε υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας. Υποστήριξε ακόμη ότι η ε/κ ηγεσία έχει δυσκολία να αποδεχθεί τις αρχές διαμοιρασμού και ενεργής συμμετοχής στη βάση της πολιτικής ισότητας, που υπάρχει σε αυτά τα έγγραφα. Θα πρέπει να εξηγήσουν ξεκάθαρα τι είδος λύσης οραματίζονται, είπε.
 
«Όπως είπα στο τηλέφωνο στην κ. Λουτ χθες, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να συνομολογήσουμε τους όρους αναφοράς, καθώς η στάση της ε/κ πλευράς επί της πολιτικής ισότητας συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο», είπε.
 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι η κ. Λουτ έρχεται στην Κύπρο το Σάββατο και θα έχει συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί. 

Υπενθυμίζεται ότι, σε σημερινή συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναμένει στην Κύπρο την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, εντός των επομένων ημερών. Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο οι δύο πλευρές είναι κοντά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, λόγω της επιμονής και της ερμηνείας που δίνουν οι Τ/κ στην πολιτική ισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μπορεί να προβλέψει αν βρισκόμαστε κοντά στους όρους αναφοράς, δηλώνει ο ΠτΔ

 

Δειτε Επισης

«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος