Φωτιές από την παραίτηση Γεώργιου Αρέστη-Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και σήμερα η διαμάχη που προέκυψε στη σκιά της παραίτησης του δικαστή, προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, Γεώργιου Αρέστη από τη θέση του προέδρου της Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος.
 
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Αρέστη δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα όσα λέχθηκαν, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.  
 
Κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποδόμησης του πορίσματος και α λα καρτ απαξίωσης του πορίσματος από κάποιους, ο κ. Αρέστη μίλησε για προσβλητική για τον ίδιο αμφισβήτηση, από κυβερνητικής πλευράς, του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αρέστη, επανέλαβε πως ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει ν’ αντικατασταθεί.
 
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό, σημειώνοντας πως  είναι η μοναδική έρευνα για τράπεζα, που δεν περιλαμβάνει έναν ισολογισμό τράπεζας.
 
Υπέδειξε περαιτέρω, πως η έρευνα για τον Συνεργατισμό, αν και αφορά τράπεζα, δεν περιλάμβανε, επίσης, ανάλυση κεφαλαιουχικών των στοιχείων της τράπεζας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, λέει ο Προδρόμου για τον Αρέστη
 
Το ΑΚΕΛ δια του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού χαρακτήρισε ως φυσιολογική εξέλιξη την παραίτηση Αρέστη μετά τον τρόπο που αντέδρασε η Κυβέρνηση στο θέμα του πορίσματος για τον Συνεργατισμό.
 
Πρόσθεσε πως το πόρισμα εκείνο καταλήγει στα συμπεράσματα του βασιζόμενο σε πάρα πολλά έγγραφα και όχι μόνο στις καταθέσεις.
 
Όπως είπε, υπήρξε μια απαξίωση στα πρόσωπα που απάρτιζαν την Επιτροπή και συνεπώς το ελάχιστο που είχαν να πράξουν για να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια τους ήταν να παραιτηθούν από θέσεις που τους είχε διορίσει αυτή η Κυβέρνηση.
 
«Θεωρώ ότι ήταν μια πράξη αξιοπρέπειας αυτό που έχει πράξει ο κ. Αρέστη», είπε.
 
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο πρώην Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Γεώργιος Αρέστη έχει δηλώσει πως υπέβαλε την παραίτηση του από την προεδρία της Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος για να προστατέψει το κύρος του κυρίως και την αξιοπρέπεια του.
 
Προφανώς αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την ενέργεια ευθιξίας, μετά από την αισχρή αντιμετώπιση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, αλλά και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, από την κυβέρνηση.
 
Η ανυπαρξία έστω και ίχνους ευθιξίας της παρούσας κυβέρνησης, συγκρίνεται δυσμενώς με τον υψηλό βαθμό ευθιξίας του κ. Αρέστη.
Η κοινωνία διαπιστώνει με έκπληξη πως, αντί να παραιτούνται οι υπεύθυνοι, παραιτείται αυτός που εντόπισε την ευθύνη τους.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να αποδεχτεί το πόρισμα της Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Αρέστη και να υποβάλει την παραίτηση του».
 
Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Με αφορμή την παραίτηση του κ. Γ. Αρέστη και τα πολύ σοβαρά στοιχεία τα οποία ο ίδιος δήλωσε, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η μη αξιοποίηση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών.
 
Η μη αξιοποίηση πορισμάτων όπως εκείνο του Χρηματιστηρίου, το πόρισμα για το Μαρί καθώς και το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, αλλά και θέσεων από ερευνώντες λειτουργούς σε άλλα σκάνδαλα τα οποία επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί, στην ουσία απαξιώνουν τον συγκεκριμένο θεσμό.
 
Την ίδια στιγμή η ατιμωρησία που παρατηρείται, όχι μόνο δεν βοηθά στον περιορισμό των σκανδάλων αλλά αντίθετα, ενισχύει τη δημιουργία καινούργιων.
 
Για την ΕΔΕΚ αυτό που χρειάζεται από την πλευρά της πολιτείας είναι η παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται και όσων φαίνεται να έχουν ποινικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή είναι επιβεβλημένο να ανοιχθούν οι φάκελοι και άλλων σκανδάλων που συγκαλύφθηκαν, όπως το σκάνδαλο των φαρμακευτικών υπηρεσιών, του ακτινοθεραπευτικού, του χρηματιστηρίου κ.α. και να εξεταστεί πλέον σοβαρά μήπως η ενδεδειγμένη διαδικασία δεν είναι ο διορισμός ερευνητικών επιτροπών και ερευνώντων λειτουργών, αλλά ο απευθείας διορισμός ποινικών ανακριτών».
 
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο  Δικαστής κ. Γιώργος Αρέστη, ως Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, εργάστηκε με ζήλο και προσήλωση προκειμένου να διαφανούν τα πραγματικά αίτια του ξεπουλήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Δυστυχώς, το πόρισμα έτυχε μιας ισοπεδωτικής αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο ακολούθησε πιστά και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.
 
Οι προσπάθειες απαξίωσης του πορίσματος στο σύνολο τους και το γεγονός ότι ουδεμία ανάληψη ευθύνης έγινε από μέρους του Υπουργού Οικονομικών ή της Κυβέρνησης, προφανώς και δημιουργούν ένα κλίμα ασέβειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον κ. Αρέστη.  Άλλωστε έγιναν και πολλές απαξιωτικές αναφορές στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής σε προσωπικό επίπεδο, γεγονός που εμείς είχαμε σημειώσει ευθύς εξαρχής.
 
Η παραίτηση του κ. Αρέστη από την προεδρεία της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» είναι συνέπεια των άμεσων ή έμμεσων προσωπικών επιθέσεων, χειρισμών και δημόσιων δηλώσεων της Κυβέρνησης και του Υπ. Οικονομικών κατά του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής. Τραγελαφικό το γεγονός ότι στο πόρισμα που έχει δημοσιευθεί, αναφέρεται ρητά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί έρευνας εις βάθος.
 
Αποτελεί μια πράξη ευθιξίας, πράγμα άγνωστο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
 
Επιπλέον, με τη στάση της η κυβέρνηση δεν απαξιώνει μόνο τα μέλη της επιτροπής ή το πόρισμα. Με τη στάση της απαξιώνει το θεσμό των ερευνητικών επιτροπών.
 
Σημειώνουμε ότι ακόμα και η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφερόταν στην παραίτηση του κ. Αρέστη με επίκληση του γνωστού "ουδείς αναντικατάστατος". Το ερώτημα είναι αν ο κ. Χάρης Γεωργιάδης είναι αναντικατάστατος. Αν εκτός από Ιφιγένεια είναι τελικά και η ιερή αγελάδα της Κυβέρνησης.
 
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού έχει καταδείξει συγκεκριμένες πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες, τις οποίες η Κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει. Η παραίτηση του κ. Αρέστη ωστόσο, δεν ενδυναμώνει απλά το ίδιο το πόρισμα, αλλά ενισχύει με κάθε τρόπο το αίτημα της κοινής γνώμης για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών».
 

 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων