Βήμα-βήμα για ασφάλεια και εγγυήσεις, στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Με την αβρότητα που ως είθισται διακρίνει τις κοινές δηλώσεις μετά από συναντήσεις ανάλογες όπως και τη σημερινή στην Αττάλεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, αποτύπωσαν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες εξακολουθούν να αντικρίζουν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και το πώς μια τέτοια λύση μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, αποφάσισαν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας για προετοιμασία του εδάφους μιας ενδεχόμενης νέας διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.  
 
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του βρέθηκε το Κυπριακό και ειδικότερα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, δηλαδή η ασφάλεια και η οι εγγυήσεις.
 
Συναφώς, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στις 12 Απρίλιου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα σε επίπεδο Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών και Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να ακούσει τις ιδέες της Άγκυρας ως προς το ποιος θα μπορούσε να είναι ο μηχανισμός που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων την επόμενη μέρα της λύσης. «Στόχος», υπογράμμισε, «είναι να προχωρήσουμε βήμα-βήμα».
 
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων, υποδεικνύοντας πως το Κυπριακό είναι θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Αναφερόμενος στις εσωτερικές πτυχές, επισήμανε ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσουν οι δύο κοινότητες μεταξύ τους.
 
Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο, η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.
 
Στα ενεργειακά, υπό το πρίσμα και της χθεσινής Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επικεντρώθηκε από την πλευρά του στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Επανέλαβε, συναφώς, την πάγια θέση της Άγκυρας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν θα είναι ρεαλιστικό εάν δεν συμμετέχει η Τουρκία, αλλά και ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείει την Τουρκία από τα δικαιώματά της, κατά την έκφρασή του. Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει επί τούτου πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και ότι ο ίδιος στη συνάντηση υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ της.
 
Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας για το τι θα διαπραγματευτούν τα εμπλεκόμενα μέρη σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών, για να σημειώσει ότι αυτό είναι που αξιολογείται στις άτυπες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
 
Τόνισε περαιτέρω ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αποτυχία στο Κυπριακό, αλλά να  υπάρξουν αποτελέσματα και η λύση να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να είναι ανοικτού τέλους.
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές