Η επόμενη μέρα της Τριμερούς-Οι άξονες συνεργασίας και οι νέοι δρόμοι του Φ.Α.

Ακόμα περισσότερους δρόμους όσον αφορά την ασφαλή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου άνοιξε η ιστορικής σημασίας Τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Ιερουσαλήμ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με την ad hoc συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Η κυπριακή Κυβέρνηση αποχώρησε πλήρως ικανοποιημένη από τη Σύνοδο, τόσο λόγω των μηνυμάτων που εστάλησαν μέσω της κοινής διακήρυξης όσο και από τα αποτελέσματα της, αλλά και από τα αποτελέσματα των κατ' ιδίαν συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Η Τριμερής της Ιερουσαλήμ καθόρισε ουσιαστικά τα επόμενα βήματα, που θα αναβαθμίσουν τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών και που θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, βασισμένα σε τρεις άξονες.

Τα επόμενα βήματα 
Πρώτον, οι τέσσερις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Η.Π.Α. συμφώνησαν πως θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών,  ώστε να συζητηθούν άλλα θέματα συνεργασίας που θα ενισχύουν την ασφάλεια της περιοχής και ίσως να περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης κτλ. 

Δεύτερον, αναγνωρίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσω της Γραμματείας που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία. Η δημιουργία της Γραμματείας με έδρα την Κύπρο αναμένεται να ευνοήσει και νέες επενδύσεις, αφού θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στις ξένες εταιρείες για να επενδύσουν, είτε στον αγωγό είτε ευρύτερα στις υποδομές για την εξόρυξη των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δεν αποκλείεται σύντομα στο υπάρχων σχήμα να προστεθούν και άλλα κράτη, όπως π.χ. η Ιορδανία και η Αίγυπτος, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να αντικαθίστανται οι Τριμερείς. 

Τρίτον, τονίσθηκε πως με τη συνέχιση των ερευνών, ίσως και με εντονότερη αμερικανική εμπλοκή, για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή και του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφραγίστηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, μηνύματα σε Άγκυρα

Προτεραιότητα το τερματικό, βλέπουμε για αγωγό
Αυτό που υπογραμμίζεται από κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στον REPORTER, είναι πως για τη Λευκωσία παραμένει προτεραιότητα η κατασκευή τερματικού LNG στην Κύπρο. 

Απ' εκεί και πέρα, τυχών νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, θα ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή του αγωγού. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου, δεν γίνεται καμία αναφορά στον EastMed, χωρίς πάντως κάτι τέτοιο να σημαίνει πως το μεγαλεπήβολο έργο μπαίνει στο συρτάρι. 

Αντίθετα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ αισιοδοξούν πως τόσο οι νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, πέντε στο αριθμό, που είναι προγραμματισμένες το επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και οι γεωτρήσεις που προγραμματίζονται μετά τον επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων στο Ισραήλ, θα ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή του αγωγού. 

Με την υποσημείωση, ωστόσο, πως πλέον Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, μετά την εμπλοκή και των ΗΠΑ εξετάζουν και νέους διαδρόμους για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο, πέραν του EastMed. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα όσα έγιναν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ιερουσαλήμ

Οι αναφορές στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι, τόσο στη κοινή διακήρυξη της Ιερουσαλήμ όσο και στις τοποθετήσεις των τριών ηγετών και του Μάικ Πομπέο, δεν έγινε καμία αναφορά στην Τουρκία. 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ωστόσο, εντός της Τριμερούς υπήρξαν τουλάχιστον δύο αναφορές που έχουν τη σημασία τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. 

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους, θέλοντας να τονίσει τη σημασία που έχει η αμερικανική εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ, πως η Τουρκία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια εναντίον των ερευνητικών γεωτρήσεων της ExxonMobil, σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε τον Φεβρουάριο του 2018 απέναντι στην ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3. 

Η δεύτερη αναφορά που έγινε από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, αφορούσε τη θέση του πως παρά το γεγονός πως για τη χώρα του θα ήταν πιο συμφέρουσα επιλογή ο αγωγός φυσικού αερίου να περνά από την Τουρκία, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καν επιλογή λόγω των συνθηκών και των σχέσεων των δύο χωρών, με τον Μάικ Πομπέο να σημειώνει πως κατανοεί τη θέση του Ισραήλ.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη