Σημαντική δυνητική πηγή πληροφοριών για τη ΔΕΑ, η παροικία της Βρετανίας

Συναντήσεις με επίσημους κρατικούς φορείς και με μέλη της κυπριακής παροικίας έχουν στη Βρετανία τα μέλη αποστολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Χθες Τρίτη έγιναν δεκτοί στο Foreign Office στην παρουσία εκπροσώπου και του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το ελληνοκυπριακό μέλος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα της Επιτροπής και την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΑ σημείωσαν ότι θεωρούν κρίσιμη χρονιά το 2019, ενώ ενημέρωσαν παράλληλα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην επιτέλεση του έργου τους.

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί αξιωματούχοι έθεσαν τη βοήθεια των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών στη διάθεση της ΔΕΑ.

Οι εκπρόσωποι είχαν επίσης χθες την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Βρετανοκύπριο βουλευτή Πάμπο Χαραλάμπους και τη φιλοκύπρια βουλευτή βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς.

Αμφότεροι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρακτικές λεπτομέρειες του έργου της Επιτροπής.

«Εμείς από την πλευρά μας συζητήσαμε μαζί τους το σχέδιο να καταστήσουμε πιο ενεργή την παροικία στις προσπάθειές μας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νέστορος.
 
«Υπάρχει κόσμος στο Λονδίνο και αλλού, Κύπριοι, που έχουν ζήσει τα γεγονότα που μας αφορούν. Προσπαθούμε λοιπόν και με την επίσκεψή μας αυτή την εβδομάδα να τους εντοπίσουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν προοπτικές άντλησης πληροφοριών από την παροικία και για αυτό είμαστε εδώ, χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζεται η σημασία της συνέχισης της πίεσης προς την Τουρκία να συνδράμει το έργο μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή είχε επίσης την Τρίτη επαφή με την οργάνωση συγγενών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στο Λονδίνο και θα έχει εντός της Τετάρτης συνάντηση με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή οργάνωση.

Μέσα από αυτές τις οργανώσεις αλλά και με ίδιες ενέργειες, οι εκπρόσωποι της ΔΕΑ έχουν ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με μέλη της παροικίας που ενδεχομένως γνωρίζουν κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων. «Μέχρι τώρα θα έλεγα ότι ίσως τα περισσότερα ραντεβού είναι με Τουρκοκύπριους της παροικίας», είπε ο κ. Νέστορος. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν στο υπόλοιπο της εβδομάδας, καθώς η επίσκεψη ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΑ βρέθηκε τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να μελετήσει αρχεία για την περίοδο 1963-67. «Δεν ήταν αρχεία που αφορούν συγκεκριμένα την περίπτωση των αγνοουμένων, αλλά δυνητικά θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες», επισήμανε ο κ. Νέστορος.

Την αποστολή συνοδεύει το ειδικευμένο προσωπικό μελέτης κρατικών αρχείων της ΔΕΑ, το οποίο από τη Δευτέρα έχει αρχίσει να σκαλίζει φακέλους των Εθνικών Αρχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, στην έδρα του οργανισμού στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Αυτή η μελέτη θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Θα ακολουθήσει έρευνα και στα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου στο νότιο Λονδίνο.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι