Κακοφανισμένος ο Ακκιντζί από τον ΟΗΕ-Έθεσε θέμα ισότητας

Θέμα ισότητας πρόταξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εξηγώντας την απόφασή του να μην παραστεί σε αθλητική δικοινοτική εκδήλωση στην Πύλα.
 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Ακιντζί ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει να παρευρεθεί στον αγώνα νοουμένου ότι αυτός θα γινόταν στη νεκρή ζώνη και εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να λάβουν επαρκή μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του αγώνα στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από την αρχή ο Οργανισμός Peace and Sport (Ειρήνη και Αθλητισμός) του είχε πει ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, αλλά έπειτα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρθηκε ότι δεν μπορούσαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ο αγώνας μεταφέρθηκε σε στάδιο στη "νότια Κύπρο", σε περιοχή υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.

Αυτό, πρόσθεσε οδηγεί σε ερωτηματικά για το καθήκον του ΟΗΕ.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις στο νότο, (σσ: τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία) αν οργανωθεί παρόμοια εκδήλωση στο βορρά, όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα.

Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν επίσης έτοιμος να παρευρεθεί σε αγώνα που θα γινόταν στη νεκρή ζώνη.  

Εξέφρασε την ευαισθησία των Τουρκοκυπρίων για την ισότητα.

Ανέφερε επίσης ότι θα παρευρισκόταν στον αγώνα σήμερα αν είχαν τηρηθεί οι αρχές που είχαν παρουσιαστεί από την αρχή αλλά «δυστυχώς» η συμμετοχή του κατέστη αδύνατη γιατί δεν τηρήθηκαν οι αρχές.
 
Είπε ακόμη ότι ήθελε να μοιραστεί τις λεπτομέρειες του τι συνέβη με το κοινό για να αποτρέψει την οποιαδήποτε παρεξήγηση.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ο οργανισμός Peace and Sport τον επισκέφθηκε στο τέλος Ιανουαρίου και τον ενημέρωσε ότι επιθυμεί να διοργανώσει μια δικοινοτική αθλητική δραστηριότητα στην Πύλα, στις 19 Μαρτίου.
 
Ο οργανισμός του ανέφερε ότι προτιμούσε να διοργανώσει την εκδήλωση στην Πύλα επειδή είναι δικοινοτική και ότι αυτή θα γίνει στη νεκρή ζώνη.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι την ίδια ημέρα είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος να παρευρεθεί δεδομένου ότι θα υπάρχει ίση μεταχείριση, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε.

Ανέφερε ακόμη ότι καθώς περνούσαν οι μέρες ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί στον αγώνα αλλά ότι την Παρασκευή το βράδυ, κάποιος από το γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη τηλεφώνησε στον εκπρόσωπό του Μπαρίς Μπουρτζού και τον ρώτησε πώς θα μεταβεί ο Ακιντζί στον αγώνα και ότι όταν αυτός του απάντησε ότι θα πάει κατά τον ίδιο τρόπο που πηγαίνει στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, η απάντηση ήταν ότι ο αγώνας θα γίνει σε στάδιο στον νότο (στην περιοχή υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας) και όχι στη νεκρή ζώνη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή πλευρά επικοινώνησε με τον οργανισμό Peace and Sport και έλαβαν γραπτή απάντηση στις 17 Μαρτίου ότι ο αγώνας μεταφέρθηκε από το στάδιο της Στάδιο της Πύλας σε στάδιο στο κέντρο του χωριού έτσι ώστε να μπορούν και οι δύο ηγέτες να παρευρεθούν και ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δύο κοινοταρχών και των ομάδων.

Από τον Κοινοτάρχη έλαβαν επίσης πληροφόρηση ότι έγιναν προετοιμασίες σε χωράφι στο χωριό Πύλα, μεταξύ των σχολείων αλλά υπήρξε επίσης πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν μπορούσαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ότι η αθλητική εκδήλωση δεν θα έπρεπε να γίνει εκεί.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος του οργανισμού Peace and Sport Joel Bouzou τον επισκέφθηκε χθες και βρήκε πολύ σωστή την ευαισθησία του και ότι το σημαντικό είναι να γίνει η εκδήλωση, καθώς και ότι του είπε πως θα μιλήσει με την κ. Σπέχαρ για το ζήτημα και θα προσπαθήσει να γίνει ο αγώνας στην νεκρή ζώνη όπως είχε προγραμματιστεί.

«Φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν λέει ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία εκδήλωση στο νότο ή ότι δεν θα πάει σε εκδηλώσεις στο νότο αλλά ότι αν γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο νότο τότε θα πρέπει εκ των προτέρων να προγραμματιστεί παρόμοια εκδήλωση στον βορρά.

Έδωσε παραδείγματα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν πριν από δύο χρόνια και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πήγε στη Λεμεσό και παρακολούθησε θεατρικό έργο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πάει στον Πύργο του Οθέλλου για συναυλία με αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά.

«Αν μας έλεγαν ότι ο αγώνας θα γίνει στον νότο, θα ρωτούσα γιατί να γίνει στην Πύλα και όχι κάπου αλλού στο νότο. Προτιμήθηκε να γίνει στην Πύλα για να γίνει στη νεκρή ζώνη, σε δικοινοτικό χώρο», είπε.

«Ένας οργανισμός που θέλει να συμβάλει στην ειρήνη δεν κατανόησε τις ευαισθησίες στην Κύπρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι είχαν καλή θέληση έκαναν λάθος.

Αυτό, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι λυπηρό. "Πέρα από αυτό το επόμενο πράγμα που επιθυμώ είναι να θέσω υπό αμφισβήτηση είναι τη στάση του ΟΗΕ.
 
Αν τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε εκδήλωση στη νεκρή ζώνη, τότε η στάση τους κάνει την ύπαρξή τους εδώ να τεθεί υπό αμφισβήτηση", είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι ακόμα πιο λυπηρό».

Αν τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν μπορούν να λάβουν μέτρα για μια εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθούν εκατοντάδες άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι απευθύνθηκαν στην ε/κ αστυνομία για να λάβει μέτρα ασφαλείας, ανέφερε. «Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Η στάση του ΟΗΕ ήταν τέτοια, παρά την ετοιμότητα και των δύο ηγετών να παραστούν στη νεκρή ζώνη, είπε. «Θα δούμε αν υπάρχουν άλλοι λόγοι ή ζητήματα που δεν αναφέρθηκαν», ανέφερε.

Επανέλαβε την ευαισθησία του σε ό,τι αφορά την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να προστατευθεί σε όλους τους τομείς.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πόσο θεωρεί ότι συμβάλλει στην ειρήνη με το να κάνει διάσκεψη Τύπου για την κρίση που δημιουργήθηκε την ίδια ώρα που ο διεθνής αστέρας ποδοσφαίρου Drogma παρακολουθεί τον αγώνα απάντησε ότι ελπίζει ο δημοσιογράφος να αντιστρέψει αυτό το ερώτημα στον εαυτό του σε σχέση με την ερώτησή του.

Το σημαντικό δεν είναι ποιος θα είναι εκεί αλλά η νεότερη γενιά να αποκτήσει τα ίσα δικαιώματά της, είπε μεταξύ άλλων.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος ήθελε να παρευρεθεί στον αγώνα και εκείνοι που τον ανάγκασαν να κάνει μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να σκεφτούν πόσο συμβάλλουν στην ειρήνη. «Έδειξα (ότι έκανα) προσπάθεια για να είμαι στον αγώνα αλλά αυτή εμποδίστηκε», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ακιντζί είπε ότι είχε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου και υπενθύμισε τις αποφάσεις που πάρθηκαν και ευχήθηκε όπως εφαρμοστούν.

Είπε επίσης ότι οι αρχές του κέντρου της Ευρώπης για το GSM της Κύπρου βρίσκονται στην Κύπρο για επαφές και ότι ο ίδιος έμαθε να είναι προσεχτικός όλα αυτά τα χρόνια και ότι θα συμβάλει έτσι ώστε οι αποφάσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο το ζήτημα του ηλεκτρισμού φαίνεται λιγότερο προβληματικό και ευχήθηκε όπως γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του έδωσε πληροφορίες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν ήταν εναντίον μιας ομοσπονδίας με ισχυρές πλευρές.
 
Αλλά, πρόσθεσε το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για άλλα ζητήματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό και δεν συμφωνούν σε αυτό το σημείο.

Σημειώνοντας ότι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι τομείς της ενέργειας και του προϋπολογισμού δεν είναι ζωτικοί για τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Ακιντζί, είπε ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή είναι πολύ σημαντικές.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει την γνωστή του προσέγγιση και δήλωσε ότι το ζήτημα είχε συμφωνηθεί προηγουμένως και ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το είχε δηλώσει κατά την εισαγωγική του ομιλία στο Κραν-Μοντανά.

«Αν δεν αλλάξει τη στάση του, η συμφιλίωση φαίνεται δύσκολη να επιτευχθεί», είπε, και υπενθύμισε ότι κατά τον ίδιο το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν στις 30 Ιουνίου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με αυτό το ζήτημα και η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ προσπαθεί να το υπερπηδήσει.
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ