Μια τριμερής συνεργασία που εμπεδώθηκε, αναπτύχθηκε και εξελίσσεται

Με στόχο να εκμεταλλευτούν πλήρως τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη μεταξύ τους συνεργασία συναντώνται αύριο στην Ιερουσαλήμ οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, αυτή τη φορά με την ad hoc συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
 
Με οικοδεσπότη τον Βενιαμίν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και για πρώτη φορά ο Μάικ Πομπέο θα παρακαθίσουν στην έκτη Τριμερή σε διάστημα τριών χρόνων.
 
Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, θέματα ασφάλειας, ενώ στο μικροσκόπιο της Τριμερούς θα τεθεί και η κατασκευή του αγωγού EastMed.

Στο πλαίσιο της Τριμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ' ιδιάν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από τον οποίο θα ζητήσει την στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς Ε.Ε.  
 
Η αναβαθμισμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Τριμερή της Ιερουσαλήμ προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη συνεργασία των τριών χωρών, που τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε απτή συμμαχία που αποδεικνύει πως δεν είναι μέρος μιας πρόσκαιρης σύγκλισης συμφερόντων, αλλά κάτι που είναι εδώ για να μείνει.
 
Ο δρόμος για την στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών άνοιξε το 2016, όταν στις 28 Ιανουαρίου φιλοξενήθηκε η πρώτη Τριμερής. Από τότε ακολούθησαν άλλες τέσσερις, ενώ αυτή της Ιερουσαλήμ είναι η έκτη στη σειρά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα φωτιά για Κυπριακό και Ενεργειακά
 
Οι πέντε τριμερείς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
 
*Η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2016, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και συνοδεύτηκε από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη σύνοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ε.Ε.
 
Στην Κοινή Διακήρυξη περιλαμβάνονταν μια σειρά από τομείς συνεργασίας, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, ο τουρισμός, η έρευνα και τεχνολογία, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η τρομοκρατία και η μετανάστευση.
 
Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, με τους τρεις ηγέτες να κάνουν μνεία στην ιδιαίτερη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης της τριμερούς συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Νετανιάχου υπέγραψαν και Μνημόνιο Συναντίληψης στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Τεχνολογία, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2017.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι «ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ», και υπέδειξε τις συζητήσεις για το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed ως δύο έργα ιδιαίτερης αξίας στην επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
 
*Ακολούθησε η 3η Τριμερής Σύνοδος, στις 15 Ιουνίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, όπου κυριάρχησε η συζήτηση για τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία και η παιδεία, ενώ κύριο θέμα στην ατζέντα των περιφερειακών ζητημάτων ήταν και το Κυπριακό.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του αγωγού EastMed καθώς και της ανάπτυξης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector.
 
*Κατά την 4η Τριμερή Σύνοδο, στις 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωναν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα, με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed εντός του 2018, ενώ επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στα επόμενα βήματα προώθησης του EuroAsia Interconnector.

*Στην 5η Τριμερή Σύνοδο, η οποία έγινε στην παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ στις 20 Δεκεμβρίου 2018 στην πόλη Μπερ Σέβα, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν θέματα ενέργειας και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού EastMed.

Μιλώντας μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου στη Μπερ Σέβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή από τα σημαντικότερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της Τριμερούς. «Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» είπε και πρόσθεσε ότι αφού υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τύχει έγκρισης, θα υπάρξουν και οι ανάλογες υπογραφές.
 
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε από την πλευρά του τον EastMed «αγωγό της ευημερίας». Είπε παράλληλα ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία» κάτι που όπως ανέφερε, θα γίνει το 2019.

Δειτε Επισης

«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου