Νομικό και πολιτικό αδιέξοδο για τη 56η έδρα της Βουλής

Αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να ρυθμίσει το ζήτημα που προέκυψε με την 56η έδρα, την οποία θα έπρεπε να καταλάβει η Ελένη Θεοχάρους, η οποία προτίμησε να διατηρήσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αποδοθεί στον πρώτο επιλαχόντα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό Γιώργο Παπαδόπουλο.
 
Το Δικαστήριο, ωστόσο, δεν έδωσε οποιεσδήποτε ενδείξεις ως προς το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός, με αποτέλεσμα το νομικό και πολιτικό αδιέξοδο να συνεχίζεται. Άγνωστο παραμένει, ως εκ τούτου, με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσουν τα πράγματα.
 
Ενδεχομένως η Βουλή θα μπορούσε να προσπαθήσει να ρυθμίσει εκ νέου το ζήτημα με τροποποίηση του νόμου, κάτι που όμως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν, καθώς η προηγούμενη απόπειρα για κάτι τέτοιο κρίθηκε αντισυνταγματική και ένας νέος νόμος δεν αποκλείεται να αναφερθεί εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο.
 
Αντιθέτως, αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ως προς την κατεύθυνση της τελικής ρύθμισης του ζητήματος, είναι το ίδιο το Σύνταγμα, θέση την οποία φαίνεται να προκρίνει και ο Γενικός Εισαγγελέας. «Θα πρέπει ξανά –όπως είχα και προηγουμένως γνωματεύσει- να εξεταστεί ενδεχόμενα η πιθανότητα τροποποίησης των προνοιών του Συντάγματος», είπε ο Κώστας Κληρίδης, εξερχόμενος του Δικαστηρίου.
 
Είναι, όμως, απορίας άξιον, κατά πόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων που επικρατούν στο νομοθετικό Σώμα αυτή τη στιγμή επιτρέπουν όντως την τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία δεν μπορεί να γίνει με απλή πλειοψηφία αλλά χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων.
 
Συζήτηση αναπτύσσεται και γύρω από το ενδεχόμενο αναπληρωματικών εκλογών, για το οποίο, ωστόσο, και πάλι δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία, ενώ προκύπτουν και διάφορα πρακτικά ζητήματα για κάτι τέτοιο.
 
Τι αναφέρει η απόφαση
Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να γνωματεύσει επί της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά πόσον ο «Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» είναι αντίθετος και ασύμφωνος με τα Άρθρα 31, 35, 61, 64, 65, 66, 71, 85, 136, 145, 149 και 179 του Συντάγματος, την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, επιχειρηματολογώντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι ο υπό Αναφορά νόμος είναι αντίθετος και με τα προαναφερόμενα, ενώ οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τη Βουλή υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι απόλυτα νόμιμος και συνταγματικός.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο νόμος είναι ασύμβατος και αντίθετος με αριθμό άρθρων του Συντάγματος, καθώς και την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας και τη Διάκριση των Εξουσιών.
 
Με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, ως προς το αποτέλεσμα, συμφώνησαν οι έντεκα από τους δώδεκα δικαστές του Ανωτάτου και συγκεκριμένα οι δικαστές Νικολάτος, Ναθαναήλ, Παρπαρίνος, Σταματίου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Πούγιουρου ως επίσης και οι δικαστές Μιχαηλίδου, Λιάτσος, Γιασεμής και Οικονόμου, οι οποίοι προέβησαν σε δική τους δήλωση. Με τη γνωμάτευση της πλειοψηφίας, ως προς το αποτέλεσμα, συμφώνησε και ο Δικαστής Χριστοδούλου, ο οποίος επίσης προέβη σε δική του δήλωση. Με την απόφαση  της πλειοψηφίας διαφώνησε μόνο ο Δικαστής Παμπαλλής, εκθέτοντας τους λόγους σε δική του γνωμάτευση που εξέδωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και η επόμενη μέρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου
 
Χρειάζεται μελέτη, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας
Οι θέσεις που έχουμε προβάλει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν δικαιωθεί, σχολίασε ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει μια επιμελημένη μελέτη της απόφασης για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε.

«Θα πρέπει ξανά- όπως είχα και προηγουμένως γνωματεύσει- να εξεταστεί ενδεχόμενα η πιθανότητα τροποποίησης των προνοιών του συντάγματος», είπε ο κ. Κληρίδης ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναπληρωματικής εκλογής, απάντησε πως «με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς φαίνεται να προσκρούει πάνω σε διάφορα προβλήματα που αφορούν τόσο το διορισμό του Εφόρου Εκλογής όσο και προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται από τη μη κατάληψη ή κένωση έδρας. Θα τα δούμε όλα αυτά».

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα από τη μη πλήρωση μιας από τις 56 έδρες της Βουλής, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δημιουργούνται διάφορα θέματα και προβλήματα ως προς την πλειοψηφία που απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις…», αναφέροντας ότι δεν θα πρέπει «να αναζητούμε οποιαδήποτε προβλήματα στην κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί».
 
«Δεν δίνει κατεύθυνση»
Ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Σίμος Αγγελίδης ανέφερε, στις δικές του δηλώσεις, ότι το Δικαστήριο ούτε και αυτή τη φορά δίνει την οποιαδήποτε κατεύθυνση ή την οποιαδήποτε άποψη για το πως μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή θα πρέπει να εξετάσουν το πώς θα πρέπει να ερμηνευθεί  και να αξιοποιηθεί η απόφαση του Ανωτάτου.

«Δεν δίνει οδηγίες για επαναληπτικές εκλογές, δεν δίνει κατεύθυνση ως προς το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο», είπε, σημειώνοντας ότι η Βουλή θα πρέπει – αφού λάβει γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα – να προχωρήσει σε κάποια νέα εισήγηση για το πως μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα. «Ενδεχομένως να χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος…», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιοι ράβουν κουστούμι υποψηφίου σε περίπτωση αναπληρωματικής εκλογής
 
Ζητά αναπληρωματική εκλογή ο ΔΗΣΥ
Η πρώτη κομματική αντίδραση ήρθε από τον ΔΗΣΥ, στελέχη του οποίου πρωτοστάτησαν για την ακύρωση της ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητά αναπληρωματική εκλογή για την κενωθείσα θέση, σε ανακοίνωσή του, ενώ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα. «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει όχι μόνο να τυγχάνουν σεβασμού, αλλά και εφαρμογής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών