Στον αέρα η έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό-Αντισυνταγματικός ο νόμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του στην αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την 56η έδρα του σώματος, με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού είχε αποδοθεί στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.
 
LIVE ενημέρωση
 
*Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Ανωτάτου θα πρέπει να μελετηθεί, ενώ τόνισε ότι ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος.
 
 
*Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι μετά την εξέλιξη αυτή η νομοθεσία προβλέπει εκλογές εντός 40 ημερών. Την ευθύνη για τη διαδικασία θα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
*Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδόπουλος σημείωσε πως κάποιοι μετέτρεψαν μια προσωπική διαφορά σε ζήτημα του Ανωτάτου.
«Ο νόμος είναι αντίθετος με την ετυμηγορία του λαου», πρόσθεσε, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να επαναδιεκδικήσει τις εκλογές, αν αυτές προκηρυχθούν με το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
*Η Ελένη Θεοχάρους σχολίασε την απόφαση του Ανωτάτου από το στούντιο του Alpha:
«Είναι σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βλέπω όμως ότι δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα τι γίνεται από την ημέρα της εκλογής μέχρι τη μέρα της ορκωμοσίας. Εκεί υπάρχει κενό στο Σύνταγμα.
Το ότι δημιουργήθηκε αυτή η δικαστική διαπάλη δεν νομίζω ότι αναιρεί το γεγονός ότι η έδρα με βάση τη λαϊκή κυριαρχία κερδήθηκε από την Αλληλεγγύη.
Από εκεί και πέρα εάν προκηρυχθούν εκλογές η Αλληλεγγύη θα τις διεκδικήσει, προσωπική μου εκτίμηση με τον Γιώργο Παπαδόπουλο».
 
*Αντισυνταγματικός ο υπό αναφορά νόμος
*Απόφαση πλειοψηφίας: Συμφωνούμε με τον αιτητή ότι ο υπό αναφορά νομός είναι ασύμβατος και αντίθετος με τα άρθρα καθώς και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Παραβιάζει και αρχή διάκρισης εξουσιών.
Η έδρα ουδέποτε περιήλθα στην Αλληλεγγύη, εφόσον η βουλευτής την  αποποιήθηκε.
Η αντισυνταγματικότητα ουδόλως διασώζεται δυνάμει του δικαίου της ανάγκης. Παραβιάζεται και η διάκριση εξουσιών.
Η βουλευτική έδρα δεν κατελήφθη ή δεν αναλήφθηκε με την νενομισμένη ανάληψη. Ουδέποτε περιήλθε στο εν λόγω κίνημα και δεν μπορούσε να πάει στον επιλαχόντα.
*Η απόφαση είναι κατά πλειοψηφία
 
Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της Βουλής να ρυθμίσει με νόμο το πρόβλημα που προέκυψε με την αποποίηση της βουλευτικής έδρας που κέρδισε στη Λεμεσό η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους και την τρίτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχέση με την εν λόγω βουλευτική έδρα, η οποία παραμένει κενή, με αποτέλεσμα η Βουλή να νομοθετεί σήμερα με 55 αντί με 56 βουλευτές.

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε δύο φορές στο Ανώτατο και πέτυχε και τις δύο φορές ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την πρώτη ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου, που λειτούργησε τότε ως Εκλογοδικείο, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου. Το Εκλογοδικείο περιορίστηκε τότε στην ακύρωση της εκλογής του Γιώργου Παπαδόπουλου, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποίον τρόπο θα έπρεπε να πληρωθεί η κενωθείσα θέση. 

Το νομικό κενό ήρθε να καλύψει η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, η Ολομέλεια του Σώματος ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας έδρας που προέβλεπε ότι η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης προσέφυγε τότε εκ νέου στο Ανώτατο, όπου και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τη δεύτερη ακυρωτική απόφαση, η οποία λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5, ο νόμος κρίθηκε ως  αντισυνταγματικός διότι δεν σύναδε  με τη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και η οποία επιτάσσει την εκλογή των βουλευτών από το λαό.

Ακολούθως, η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε σε νόμο κατά πλειοψηφία δεύτερη πρόταση νόμου με σκοπό και πάλι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την επίδικη βουλευτική έδρα. Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, όταν βουλευτής αποβιώσει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τότε αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού, αποδίδοντας για άλλη μια φορά τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού στον κ. Παπαδόπουλο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταχώρησε, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, την υπό εξέταση αναφορά.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον