Συντονίζονται ενόψει της συνάντησης Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου Αθήνα και Λευκωσία

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Κατρούγκαλο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Προηγήθηκε κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο Υπουργών. Ο κ. Κατρούγκαλος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Χριστοδουλίδης, στόχος της επίσκεψης είναι να καθορισθούν συγκεκριμένα μηνύματα ενόψει της μετάβασης του κ. Κατρούγκαλου στην Τουρκία, στις 21 Μαρτίου, ώστε να τα μεταφέρει στον Τούρκο ομόλογό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακόμη θα εξετασθεί το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντάνα, το συντομότερο δυνατό.

Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής συνεργασίας, με επίκεντρο τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει από κοινού οι δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται να συζητηθούν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος.

Μετά το πέρας της συνάντησης Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος, συμφώνησαν πως αυτό που επιθυμούν αυτή τη στιγμή είναι η στοχευμένη και ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα οδηγήση στην κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. 

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος μεταβαίνει την Πέμπτη στην Τουρκία με στόχο να ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του τις απόψεις του για το καθεστώς των εγγυήσεων.

Νωρίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το πέρας της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο  Προέδρος Αναστασιάδης έγραψε στο twitter ότι είχε εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας. «Συνεννόηση και απόλυτος συντονισμός των κυβερνήσεών μας» πρόσθεσε.
Το πρωί, ο  κ. Κατρούγκαλος μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι.

 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών