Ευρυβιάδης: Με καλή διάθεση έναντι της Βρετανίας στο Brexit η Κύπρος

Η Κύπρος εξετάζει το γενικότερο θέμα του Brexit «τόσο υπό εθνική σκοπιά, όσο και σε συνεννόηση με τους εταίρους της στην ΕΕ», δήλωσε προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή του Sky News το πρωί της Δευτέρας ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης.
 
Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα εξετάσει ένα πιθανό αίτημα του Λονδίνου για παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit με καλή διάθεση και ότι δεν διαβλέπει κάποιο πρόβλημα στην αποδοχή της Κύπρου και από τους εταίρους μίας αιτιολογημένης «τεχνικής» παράτασης του Brexit.
 
Σε περίπτωση που η παράταση αυτή θα ζητηθεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι η απάντηση της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της παράτασης. «Από την πλευρά της Κύπρου», συμπλήρωσε, «υπάρχει πολλή καλή διάθεση» να συναινέσει στο αίτημα για παράταση, υπογραμμίζοντας όμως ότι η απόφαση χρειάζεται ομοφωνία των 27.  
 
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι το ιδανικό θα ήταν να μην είχε αποφασιστεί το Brexit, αλλά τόνισε ότι αυτή είναι μία απόφαση του χθες  που αφορούσε το βρετανικό λαό και τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους του. «Είχαμε άποψη αλλά δεν είχαμε λόγο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κύπριος διπλωμάτης.
 
Τόνισε δε ότι «θαυμάζουμε τη βρετανική δημοκρατία και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών της».
 
Ο Ευρυβιάδης εξέφρασε τη λύπη των Κυπρίων για την κατά τ’ άλλα απολύτως σεβαστή απόφαση των Βρετανών.
 
Ανέφερε επίσης σε σχετικό ερώτημα ότι η κατάσταση αναφορικά με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δε θα αλλάξει και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καθημερινότητα όσων ζουν και εργάζονται στο έδαφος αυτών, ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές διακρίσεις σε βάρος τους σε σχέση με τους Κύπριους πολίτες που ζουν στο υπόλοιπο νησί.
 
Ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε επίσης στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Κοινοπολιτείας. Σημείωσε ότι μετά από το Brexit η Κύπρος και η Μάλτα θα είναι οι μοναδικές δύο χώρες-μέλη τόσο της ΕΕ όσο και της Κοινοπολιτείας, μια διττή ιδιότητα στην οποία η Κύπρος αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία ως «υπερήφανο και ενεργό» μέλος.
 
«Βλέπουμε την Κοινοπολιτεία ως δύναμη καλού στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ