Εβδομάδα φωτιά για Κυπριακό και Ενεργειακά

Εξελίξεις  τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ενεργειακά αναμένεται να φέρει η τρέχουσα εβδομάδα.
 
Αύριο Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,  έρχεται στην Κύπρο για τον καλύτερο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ την ίδια ώρα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Τριμερούς Κύπορυ-Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥπΕξ στην Ιερουσαλήμ.
 
Όσον αφορά την επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στη Λευκωσία, αυτή θα είναι η πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών.
«Σκοπός της πρώτης μου επίσημης επίσκεψης είναι η αμοιβαία ενημέρωση και ο συντονισμός της πολιτικής μας για τα εθνικά θέματα και κυρίως για το Κυπριακό», ανέφερε σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατρούγκαλος. 
 
Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επικείμενη Τριμερή, η οποία αναμένεται να φέρει εξελίξεις στα σχέδια για τη δημιουργία του αγωγου EastMed. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί η υπογραφή θα γίνει στην επόμενη Τριμερή στην Κρήτη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ιταλοί, με στόχο τη διευθέτηση των προβληματισμών που εκφράζουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι δηλώνει για τον αγωγό ο Βενιαμίν Νετανιάχου
 
Πάντως μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε το γεγονός ότι η Τριμερής πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην στόχο «Γλαύκο» της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil, προσθέτοντας ότι σε αυτή θα συζητηθούν κυρίως θέματα ενεργειακής ασφάλειας.
 
«Η τριμερής είναι μια πραγματικότητα, εξελίσσεται συνεχώς. Παρακολουθούμε συντονισμένα μέσω της τριμερούς τις εξελίξεις στην περιοχή, είτε είναι τα ενεργειακά, είτε είναι θέματα ασφάλειας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, επισφραγίζεται από την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ. «Αυτό δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν τον ρόλο που παίζουν οι τρεις χώρες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για σύγκλιση των αμερικανικών συμφερόντων με τα συμφέροντα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα στην Άγκυρα για τις απειλές κατά Κύπρου θα σταλεί στην Ιερουσαλήμ
 
Όσον αφορά τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, κ. Προδρόμου είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια εξέλιξη σε αυτή την τριμερή, παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις στην περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές.
Στο πλαίσιο της Τριμερούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ιδιάν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  από τον οποίο θα ζητήσει την στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς ΕΕ.  

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »