Στα...όπλα ενδιάμεσος χώρος και ΕΛΑΜ για την φυγοστρατία

Κορυφώνεται η σφοδρή προεκλογική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου από την μια και το ΕΛΑΜ από την άλλη, με φόντο τις καταγγελίες από ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη σε βάρος του ΕΛΑΜ περί φυγόστρατων ηγετικών στελεχών του Κινήματος.

Μιλώντας χθες βράδυ από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το ΕΛΑΜ για παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του, ο πρόεδρος του Κινήματος Χρίστος Χρίστου απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο, υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις στην ηλικία των 15 και 18 ετών, ενώ μοναδική του επιθυμία, όπως σημείωσε, ήταν να γίνει στρατιωτικός και να ενταχθεί στη Σχολή Ευελπίδων.

«Από εκεί και πέρα, ό,τι λέγεται και ό,τι ακούγεται, είναι λάσπη και ψέματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι στην αίθουσα υπήρχαν βετεράνοι του 1974, αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στελέχη του ΕΛΑΜ υπηρέτησαν στους καταδρομείς ή στις ειδικές δυνάμεις.

«Όταν λοιπόν θα κρίνουν και πάλι το ΕΛΑΜ με στρατιωτικούς όρους, να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί πιθανό να επιλέξουμε να τους απαντήσουμε με στρατιωτικούς όρους και μπορεί να εφαρμόσουμε ένα ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο», υπέδειξε.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στο πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, που, όπως ισχυρίστηκε, ήταν ο κύριος υποκινητής της όλης κατάστασης, ο κ. Χρίστου έθεσε το ερώτημα, «τι έχει πράξει το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς», και του απεύθυνε το ερώτημα «πού ήταν στον πόλεμο του 1974;»

Αντίδραση από Νικόλα
Στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, και ειδικότερα στην αναφορά του για πιθανή εφαρμογή από μέρους του κόμματός του ανορθόδοξου πολιτικού πολέμου, αντέδρασε με ανάρτηση του στο twitter, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Καταδικαστέες και κατακριτέες οι απειλές με στρατιωτικούς όρους από το ΕΛΑΜ απέναντι στην εύλογη κριτική για τη φυγοστρατία των ηγετικών στελεχών του.
 
Καταπατούν κάθε αρχή δημοκρατικής λειτουργίας και πολιτικού διαλόγου.
 
Φασίζουσα νοοτροπία στο μεγαλείο της. Ντροπή», έγραψε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
 



Απάντηση και από ΕΔΕΚ
Απάντηση στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΑΜ έδωσε διά ανακοίνωσης που εξέδωσε και η ΕΔΕΚ.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «σκόπιμα η ηγεσία του ΕΛΑΜ αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας και στην προκειμένη περίπτωση η ουσία είναι η συνειδητή φυγοστρατία την οποία επέλεξαν τα ηγετικά του στελέχη, οι οποίοι, κατά τα άλλα, παρουσιάζονται ως «υπερασπιστές» και «απελευθερωτές» της πατρίδας μας».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ολοκληρωμένη απάντηση από την ΕΔΕΚ θα δοθεί μεθαύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης του προέδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Η Συμμαχία Πολιτών
Τις δηλώσεις του προέδρου το ΕΛΑΜ σχολίασε σε δήλωσή του ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Δρ.Δώρος Χριστοφίδης, ο οποίος είπε πως «είναι τραγικό λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές εμφανίζονται στην Κύπρο οι νεοφανείς Κύπριοι νεοναζί και να απειλούν τον Κύπριο δημοκράτη που έδωσε αίμα να αντισταθεί, ότι θα απαντήσουν με ανορθόδοξο πόλεμο. Να τον απειλούν ότι θα εξορμήσουν, οι Γερμανοί το έλεγαν τάγματα εφόδου, αυτοί το ονομάζουν μονάδες εφόδου.

Ο Κύπριος πολίτης ξέρει να αντιστέκεται. Για αυτό και καλούμε κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει την είσοδο των Κυπρίων φασιστών στην Ευρωβουλή είναι η συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι. Έτσι καλώ τον κόσμο να αναλογιστεί και να ψηφίσει τους άξιους υποψήφιους του ψηφοδελτίου μας για να πάρουν οι δημοκρατικές δυνάμεις και την έκτη έδρα στην Ευρωβουλή».

Παρέμβαση από ΔΗΣΥ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΔΗΣΥ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η δημοκρατία είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και είναι χρέος και υποχρέωση μας να την προστατεύσουμε. H ελευθερία του λόγου και η διατύπωση των αντίθετων απόψεων δεν πρέπει ποτέ να ξεφεύγουν από τους κανόνες της δημοκρατίες.

Οι βασικές αυτές αρχές δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε είτε για «ανορθόδοξες μεθόδους» είτε να εκστομίζονται απειλές για «πολιτικό πόλεμο». Τέτοιες αναφορές απειλούν την ελευθερία και τη δημοκρατία και σίγουρα δεν έχουν θέση στη χώρα μας. Σήμερα χρειαζόμαστε ορθόδοξες πολιτικές μεθόδους για να μάθουμε στους νέους μας πως να θωρακίζουμε τη δημοκρατία».

Το ΑΚΕΛ
Σε γραπτή δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού, αναφέρει τα εξής:


«Οι ακροδεξιοί νεοφασίστες στην Κύπρο, νιώθοντας εκτεθειμένοι μετά τις αποκαλύψεις ότι ηγετικά τους στελέχη δεν υπηρέτησαν την πατρίδα, απειλούν ότι θα απαντήσουν με στρατιωτικούς όρους και με ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο. Ήταν καιρός να βγάλουν τη μάσκα και να συμπεριφερθούν ως γνήσια τέκνα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Παρέμβαση και από Οικολόγους
Εξάλλου σε δήλωσή της, η Αναπληρώτριας Προέδρου Κινήματος και υποψήφιας Ευρωβουλευτή, Έφης Ξάνθου, είπε πως «η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει την είσοδο των Κυπρίων ακροδεξιών στην Ευρωβουλή είναι η συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι
Δεν μπορούμε να δεχθούμε από κανέναν να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που επέλεξε το ΕΛΑΜ να συμπεριφερθεί, εκστομίζοντας απειλές περί ανορθόδοξου πολέμου εναντίον της Προέδρου του Κινήματος "Αλληλεγγύη" και προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα.
Οι Κύπριοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιστέκονται σε τέτοιες ναζιστικές και φασιστικές νοοτροπίες. Γι` αυτό και καλούμε κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει την είσοδο των Κυπρίων ακροδεξιών στην Ευρωβουλή είναι η συνεργασία «Συμμαχία-Οικολόγοι». Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας μας ποιοι από τους υποψήφιους έχουν την αξία και το ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που απαιτείται για να εκπροσωπεί επάξια την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συμμετάσχει συνειδητά στην ψηφοφορία της 26ης Μάϊου 2019».

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια