Βάζει την Ανατολική Μεσόγειο στο παγκόσμιο ενεργειακό κάδρο η Κύπρος

Πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ενεργειακός κόμβος είναι η Κύπρος και με τη συνεργασία των γειτονικών της χωρών προχωρά απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της σε διάφορα επίπεδα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Ιανουάριο έλαβε χώρα στο Κάιρο συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές για δημιουργία του Forum Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, που θα αποτελεί μια πλατφόρμα ενεργειακής συνεργασίας η οποία στο μέλλον θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός διεθνούς οργανισμού.
 
Η συγκεκριμένη συνάντηση, αποτελεί τρανό παράδειγμα πως η ενεργειακή διπλωματία θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο εκτόνωσης των όποιων διαφορών μεταξύ των κρατών της περιοχής, αφού δεν είναι και πολλές οι φορές που Ισραήλ και Παλαιστίνη κάθονται στο ίδιο τραπέζι με κοινό όραμα.
 
Αυτό εξάλλου, υπογραμμίζει και σχετικό δημοσίευμα του CNBC, που αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συνάντησης η οποία σημειώνεται πως έλαβε χώρα λίγο καιρό πριν από την εξαιρετικής σημασίας τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με την ad hoc συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα.
 
Βασικός στόχος των κρατών της περιοχής, δεν είναι άλλος από την ισχυροποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με τη διασφάλιση της προσφοράς και της ζήτησης, τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των κοιτασμάτων, αλλά και τη μείωση του κόστους των υποδομών για εκμετάλλευση.
 
Στο δημοσίευμα του CNBC γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό των γεωτρήσεων στην περιοχή, σημειώνοντας πως αν και αρχικά αυτές περιορίστηκαν στο Δέλτα του Δυτικού Νείλου, το Ταμαρ το 2009 από το Ισραήλ, άλλαξε για τα καλά το σκηνικό, δημιουργώντας προσδοκίες για ανακαλύψεις, σε μια τεράστια περιοχή με τις ανακαλύψεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ να βάζουν την Ανατολική Μεσόγειο στο παγκόσμιο ενεργειακό κάδρο.
 
Συγκεκριμένα, από τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2009, ανακαλύφθηκαν περίπου 2,100 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας ανακάλυψης στο κοίτασμα «Γλαύκος», εντός του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil/QatarPetroleum.
 
Μάλιστα, στο αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνεται πως τα κοιτάσματα εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ προορίζονται για ιδία χρήση από τη χώρα, ενώ τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προορίζονται για εξαγωγές.
 
Παράλληλα, σε συνέδριο που έλαβε χώρα στο Τέξας των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες-και στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας μας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, υπογραμμίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο.
 
Ενώπιον των εμπλεκόμενων χωρών βρίσκονται οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης ο πλούτος που κρύβει η θάλασσα μέσω της αξιοποίησης της υπάρχουσας υποδομής, όπως είναι οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ή ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου.
 
Ταυτόχρονα, εξετάζονται νέες υποδομές, όπως ο EastMed, που προβλέπεται να διασχίζει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και η πιθανή δημιουργία εγκαταστάσεων για LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), που θα αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγική ικανότητα της περιοχής. Για τα σχέδια των εμπλεκομένων χωρών είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις την ερχόμενη βδομάδα στο πλαίσιο της τριμερούς της Ιερουσαλήμ.
 
Στο άρθρο του CNBC, η Κύπρος παρουσιάζεται ως πρωταγωνίστρια στην όλη προσπάθεια, αφού προχώρησε σε σωρεία διακυβερνητικών συμφωνιών με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ σημειώνει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μοναδική, τόσο λόγω της σύνθετης γεωλογίας της όσο και της γεωπολιτικής της ιστορίας.
 
«Οι ανταμοιβές για όσους τολμούν να είναι σημαντικές. Οι εμπλεκόμενοι παίκτες σίγουρα το πιστεύουν. Με το σχηματισμό συνασπισμών και την οικοδόμηση ισχυρών εταιρικών σχέσεων, αρχίζουν να δουλεύουν από κοινού με την υλοποίηση των κοινών στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών και την ευημερία των λαών τους», καταλήγει το δημοσίευμα.
 
Όσον αφορά την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ στις 20 του μήνα, χθες επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ώστε να συζητήσει «βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η συμμετοχή του κ. Πομπέο προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στην σύνοδο, καθώς καταδεικνύει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον σε υψηλό επίπεδο, την στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Στην σύνοδο Λευωκσία, Αθήνα και Τελ Αβίβ αναμένεται να υπογράψουν την συμφωνία για κατασκευή του αγωγού EastMed. Πάντως η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κάνει αναφορά στον αγωγό.

Δειτε Επισης

Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος
«Ένα ατύχημα που συμβαίνει μια φορά κάθε είκοσι χρόνια, έγινε σε κλάσματα του δευτερολέπτου»
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας