Κορνηλίου: Δέσμευση της Κύπρου στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών

Την ισχυρή και σταθερή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προώθηση ίσης πρόσβασης στις ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην 63η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς της Γυναίκας (CSW63).

Πρόκειται για την κορυφαία συνάντηση εκπροσώπων από όλο τον κόσμο για τα θέματα που αφορούν στις γυναίκες και σ’ αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών – μελών του ΟΗΕ, οργανισμών του διεθνούς οργανισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο που είναι διαπιστευμένοι στο ECOSOC.

Το κεντρικό θέμα της φετινής 63ης Συνόδου  - που λαμβάνει χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τις 11-22 Μαρτίου - είναι «Συστήματα κοινωνικής προστασίας, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και βιώσιμη υποδομή για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών».
 
Στην ομιλία του ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών με τη θέσπιση νέων νόμων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Επεσήμανε την εκπόνηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης και Στρατηγικές που αφορούν θέματα ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένων δράσεων που θα βοηθήσουν την κοινωνική προστασία  και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, όπως η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και τη σταδιακή εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».

Σχετικά με τον Εθνικό Μηχανισμό, σημείωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου.
 
Επιπλέον, ανέφερε τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», ένα κέντρο προστασίας των γυναικών το οποίο φιλοξενεί επαγγελματίες για νομική, ψυχολογική, και ιατρική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας. Ο κ. Κορνηλίου σημείωσε επίσης το διορισμό της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων με αρμοδιότητα την περαιτέρω προώθηση των θεμάτων ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κύπρο, καθώς επίσης την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών να διορίσει Σύμβουλο για Θέματα Ενσωμάτωσης της Διάστασης του Φύλου στην εξωτερική πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.
 
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα αρνητικά στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και οι παραδοσιακές αντιλήψεις σχετικά με το ρόλο των δύο φύλων, εξακολουθούν να είναι εμπόδια στην υλοποίηση της ισότητας των φύλων.
 
«Αυτό αντικατοπτρίζεται δυστυχώς σε πολλούς τομείς, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή, το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, και το χάσμα στην απασχόληση. Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειες της για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους» είπε καταληκτικά ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα