Μονομερής και μη αντικειμενική η έκθεση, υποστηρίζει η Τουρκία

Μονομερή και μη αντικειμενική χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας την οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας ότι δεν έχει κανένα νόημα για την Άγκυρα. 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι κοινές μας προσπάθειες για αναζωογόνηση των σχέσεων της χώρας μας με την ΕΕ και που ξεκίνησε η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας πίσω το τραύμα που προκλήθηκε από την απόπειρα τους προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, δεν είναι δυνατόν να αποδώσουμε καμιά αξία από την πλευρά μας στην μονομερή και μη αντικειμενική στάση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο”, προσθέτοντας ότι “η λεγόμενη απόφαση-σύσταση δεν έχει κανένα νόημα για μας”. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Ευρωβουλής στο Συμβούλιο για αναστολή των ενταξιακών της Τουρκίας

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως “το ψηλό ποσοστό αρνητικών ψήφων και αποχών δείχνει ότι η απόφαση-σύσταση δεν έχει στέρεο έδαφος μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 750 μελών του”. “Η υιοθέτηση της έκθεσης η οποία βασίζεται σε προκατειλημμένες και άδικες αξιολογήσεις κατά τη διαδικασία των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου και ειδικά παραμονές των δημοτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας αλλά και αμέσως πριν την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ που διοργανώνεται έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αποτελεί αντίθεση με το εκλογικό ήθος που υιοθετήσαμε στην Ευρώπη”, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι “είναι ανησυχητικό για το μέλλον της ΕΕ και τις κοινές μας αξίες το ότι οι ακροδεξιές και ακροαριστερές τάσεις οι οποίες άρχισαν να κυριαρχούν στο Ευρωκοινοβούλιο μετέτρεψαν αυτή την έκθεση σε ένα κείμενο αποκλεισμού και ρατσιστικού λαϊκισμού που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”. Όπως αναφέρεται “αυτές και παρόμοιες προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με κύκλους που αντί να ενθαρρύνουν την άρση των πολιτικών εμποδίων ενώπιον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αντιτίθενται στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και τις κοινές μας αξίες, δεν συνάδουν με τις αξίες που εκπροσωπεί ένας θεσμός της ΕΕ”. 

“Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας. Η έκκληση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αποτελούν τον βασικό άξονα των σχέσεών μας αποδεικνύει καθαρά ότι υπάρχει έλλειψη οράματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν σέβεται την αρχή της τήρησης των συμφωνιών.  Από την άλλη η αναφορά και φέτος στην ατυχή αξιολόγηση που υιοθέτησε στις 15 Απριλίου 2015 ο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα 100 χρόνια των γεγονότων του 2015 βασισμένη σε μονομερείς αφηγήσεις Αρμενίων, δείχνει ότι η έκθεση είναι μεροληπτική και πολιτικού χαρακτήρα”, αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία έδειξε την αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις με την άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις συναντήσεις της Ομάδας Δράσης Μεταρρυθμίσεων για δύο φορές συνεχόμενες έπειτα από τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες με την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αναφέρεται ακόμη ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση σε μια περίοδο που γίνονται βήματα για μεταρρυθμίσεις καταγράφοντας πρόοδο στην διαδικασία ενίσχυσης των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, του Σχεδίου Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απελευθέρωση της βίζας, αποτελούν ένδειξη της αντιφατικής και μεροληπτικής στάσης του Ευρωκοινοβουλίου.

“Η προσδοκία μας από το Ευρωκοινοβούλιο είναι αντί να υιοθετεί μια στάση εναντίον της Τουρκίας, να αναλάβει εποικοδομητικό και ενθαρρυντικό ρόλο στους στόχους όπως την απελευθέρωση της βίζας η οποία θα φέρει κοντά τους λαούς μας και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Τουρκία πρέπει να είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. “Αναμένουμε ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά το τέλος των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ κατά την προσεχή περίοδο, θα λαμβάνει ικανοποιητικές και αντικειμενικές αποφάσεις και θα προωθεί την διαδικασία ολοκλήρωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων