Το who is who των έξι υποψηφίων του Γιασεμιού

Το ψηφοδέλτιό του για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη το «Κίνημα Γιασεμί».
 
Το ψηφοδέλτιο του Γιασεμιού αποτελούν πρόσωπα που είναι ευρέως γνωστά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για τους αγώνες που δίνουν κατά της εισβολής και της κατοχής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιασεμί: Η δικτατορία του Ερντογάν, ο Κιζιλγιουρέκ και η πρόσκληση από το ΕΛΑΜ
 
Διαβάστε τα βιογραφικά των έξι υποψηφίων του Γιασεμιού:
 
Σενέρ Λεβέντ

Γεννήθηκε το 1948 στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Γυμνάσιο, άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην καθημερινή εφημερίδα «Akin», την οποία εξέδιδε ο αδελφός του. Στη συνέχεια, και για τρία χρόνια, δημοσίευε άρθρα στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Η φωνή του μαθητή». Το 1969 εργάστηκε στο ΡΙΚ για την τουρκική υπηρεσία προγραμμάτων. Το 1969 μετέβη στη Σοβιετική Ένωση για σπουδές και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό δίπλωμα από τη σχολή δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το 1979 εργάστηκε ως συντάκτης των εφημερίδων «Soz», «Kibris Postasi» και «Ortam».

Για μικρό χρονικό διάστημα είχε την ευκαιρία να εκδίδει την καθημερινή εφημερίδα «Demokrasi». Το 1990 επανήλθε στη Μόσχα, ως ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας «Gunes». Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το 1997 άρχισε να γράφει για την εφημερίδα «Avrupa». Μετά από δύο βομβίστηκες επιθέσεις και πολλές δικαστικές υποθέσεις εναντίον της , η εφημερίδα οδηγήθηκε σε κλείσιμο. Το 2001 ακολούθησε η δική του εφημερίδα «Afrika».

H «Afrika» έγινε στόχος ένοπλων επιθέσεων δύο φορές το 2011. Ως αποτέλεσμα οδηγιών που έδωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Τουρκία, στις 22 Ιανουαρίου 2018 οργανωμένος όχλος επιτέθηκε εναντίον της εφημερίδας με σκοπό να λιντσάρει το προσωπικό της. Ο Σενέρ Λεβέντ, ως ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας αντιμετωπίζει ακόμα δικαστικές διώξεις μεταξύ των οποίων και για προσβολή του Ερντογάν.

Το 2018 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ενώ η εφημερίδα Politico τον ανακήρυξε ως ένα από τα 28 πρόσωπα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην Ευρώπη. Επίσης τιμήθηκε από την ΕΔΕΚ με το βραβείο Δώρου Λοϊζου και από την κυπριακή εκκλησία με το βραβείου του Διεθνούς Φόρουμ Εκκλησιών.

Για 17 χρόνια γράφει καθημερινά για την εφημερίδα «Πολίτης». Έχει εκδώσει τρία βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ιμπραχίμ Αζίζ

Γεννήθηκε στο μικτό χωριό Ποταμιά της Επαρχίας Λευκωσίας το 1938. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γεωπονίας της Σόφιας. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Αμπελουργία-Οινολογία. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Για πολλά χρόνια υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ΡΙΚ στο Τμήμα Τουρκικών Ειδήσεων και προγραμμάτων.

Από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις της Αριστεράς. Ανήκε στην ομάδα του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου τον οποίο διαδέχθηκε μετά τη δολοφονία του. Για χρόνια ήταν επικεφαλής της Πατριωτικής Οργάνωσης Τουρκοκυπρίων ή οποία αγωνίστηκε για την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γεγονός που τον έθεσε στο στόχαστρο της τουρκικής σοβινιστικής ηγεσίας η οποία τον επικήρυξε.

Συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. Το 2004 είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διασφαλίσει το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων που ζουν στα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία εδάφη, να συμμετέχουν στις εκλογές από κοινού με τους Ελληνοκύπριος.

Ο Ιμπραχίμ έζησε τα τραγικά γεγονότα των διακοινοτικών ταραχών του 1963 του πραξικοπήματος και της εισβολής και αγωνίζεται για μια κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Λέϊλα Χουσεΐν (Κιραλπ)

Γεννήθηκε το 1952 στο Μαρί. Παντρεύτηκε το 1973 στο Ζύγι. Τον Άυγουστο του 1974, ο σύζυγός της συνελήφθη από μέλη της ΕΟΚΑ Β και δολοφονήθηκε στη σφαγή της Τόχνης.

Η Κιράλπ αγωνίστηκε για να βρεθούν ο αγνοούμενος σύζυγος της και όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι. Το 1974 συνάντησε τη Μαρία, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο. Στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο, «Το Άσπρο και Βρεγμένο Μαντήλι που Μοιραστήκαμε», η Λεϊλά Κιράλπ διηγείται την τραγωδία που έζησε και τη φιλία της με τη Μαρία. Το δεύτερο βιβλίο της, «Το Ουράνιο Τόξο μας που Χάθηκε», περιέχει διηγήματα σχετικά με την κυπριακή τραγωδία. Και τα δυο βιβλία της μεταφράστηκαν στα ελληνικά.

Με τα έσοδα από την πώλησή τους, βοήθησε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στις δυο κοινότητες και δημιούργησε ένα μνημείο στη μνήμη του συζύγου 4 της, του οποίου τα οστά βρέθηκαν μετά από 40 χρόνια, και όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Δούλεψε ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Αφρίκα».

Με τον δεύτερο σύζυγό της και τον γιο τους, έχτισε τον πολιτιστικό χώρο Melandra House, για να κρατήσει ζωντανή την κοινή κουλτούρα της Κύπρου. Συνεχίζει να αγωνίζεται για την ειρήνη στην Κύπρο και την επανένωση της πατρίδας μας.

Οζ Καραχάν

Ο Οζ Καραχάν γεννήθηκε το 1990 στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου. Είναι πολιτικός ακτιβιστής και πρόεδρος της οργάνωσης «Ένωση Κυπρίων». Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του στην Κύπρο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Από πολύ νεαρή ηλικία έγινε μέλος και ηγήθηκε μιας οργάνωσης νεολαίας που ονομάστηκε «Linobambaki» η οποία πρωτοστάτησε το 2011 μαζί με άλλες οργανώσεις στη διοργάνωση συλλαλητηρίων Τουρκοκυπρίων κατά της Τουρκίας.

Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Υπήρξε μέλος του Κουμμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και εκπρόσωπος του στην πολιτεία του Τέξας καθώς και μέλος του Κουμμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας.

Αργότερα επέστρεψε στη Λάρνακα από όπου κατάγεται μέρος της οικογένειας του και συνέχισε τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Παγκόσμιας Ένωσης Τουρκόφωνων Κυπρίων η οποία αγωνίστηκε εναντίον της τουρκικής κατοχής και της κοινωνικής και πολιτισμικής καταπίεσης που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Σήμερα είναι επικεφαλής της οργάνωσης «Ένωση Κυπρίων» η οποία έχει παρόμοιους στόχους με την WUTC και δραστηριοποιείται σε βασικούς διακυβερνητικούς οργανισμούς της Ευρώπης για μια ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Ζεκί Μπεισκτεπελι

Γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάνδρα της Πάφου. Σε νεαρή ηλικία προσχώρησε στην Επαναστατική Ένωση Νέων, η οποία ιδρύθηκε την περίοδο του 1974.

Στην ηλικία των 18 ετών, έγινε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος CTP. Σπούδασε Οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας και στην Ακαδημία Τεμιριάζεφ.

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1993. Διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του CTP από το 1995 έως το 1997. Αντέδρασε στην αποβολή του προέδρου του κόμματος Οζγκέρ Οζγκιούρ και αποχώρησε.

Για είκοσι χρόνια διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο «Near East», από όπου απολύθηκε πρόσφατα γιατί καταδίκασε τις επιθέσεις ενάντια στην εφημερίδα «Αφρίκα».

Φαϊζε Οζντεμιρτζιλέρ

Γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Άγιος Θεόδωρος της επαρχίας Λάρνακας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Επί 19 χρόνια γράφει για την πολιτική και τη λογοτεχνία σε δική της στήλη, πρώτα στην εφημερίδα «Avrupa» και μετά το κλείσιμό της στην εφημερίδα «Afrika». Έχει εκδώσει πέντε βιβλία ποίησης και πεζογραφίας.

Πολλά από τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το 2015, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιασάρ Ερσόι ανέβασε μια θεατρική παράσταση, συνδυάζοντας το ποίημα «Κύπρος» του βιβλίου της «Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα» και ορισμένα από τα δημοσιευμένα άρθρα της στην εφημερίδα «Afrika».

Το έργο παρουσιάστηκε στο Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρ Θέατρο Λευκωσίας και στα θέατρα Ριάλτο και Σατιρικό, όπου προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Δειτε Επισης

Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών μας ο εκσυγχρονισμός κράτους και θεσμών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή