Γιασεμί: Η δικτατορία του Ερντογάν, ο Κιζιλγιουρέκ και η πρόσκληση από το ΕΛΑΜ

Με τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη, «είτε βραδιάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί», ο Σενέρ Λεβέντ με τον συνδυασμό «Κίνημα Γιασεμί», διεκδικεί την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
«Είμαστε έξι Κύπριοι που μιλούμε τουρκικά και είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατερχόμαστε υποψήφιοι για να αποκαλύψουμε τι συμβαίνει πραγματικά. Το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας», τόνισε στην δήλωση του, ο εκδότης και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ.
Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου όλοι οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, ενώ τόνισαν πως βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο για να βροντοφωνάξουν πως η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους.
 

Οι έξι υποψήφιοι του συνδυασμού «Κίνημα Γιασεμί» είναι, ο εκδότης και δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Ιμπραχίμ Αζίζ, ο πολιτικός ακτιβιστής και πρόεδρος της οργάνωσης «Ένωση Κυπρίων» Οζ Καραχάν, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Λέϊλα Χουσεϊν Κιράλπ, ο καθηγητής οικονομικών Ζεκί Μπεσικτεπελι και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who των έξι υποψηφίων του Γιασεμιού

 

Το μανιφέστο του «Γιασεμιού»
«Τασσόμαστε υπέρ μιας Κύπρου ολικής και αδιάσπαστης και όχι απλώς ενωμένης. Θέλουμε μια Κύπρο χωρίς σύνορα, που δεν θα χωρίζεται σε τουρκική και ελληνική περιοχή. Υποστηρίζουμε λύση που αποκλείει τα δύο κράτη, τη διχοτόμηση. Δεν είμαστε αντίθετοι με μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά βλέπουμε την ομοσπονδία ως μέσο δημιουργίας μιας ενιαίας Κύπρου και όχι ως εφαλτήριο για χωριστά κράτη. Και η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα με αυτό που συζητείται τώρα, ήταν μια περιφέρεια και όχι δικοινοτική. Η Κύπρος είναι μια και αδιαχώριστη. Είναι παραλογισμός να ζητείται η δημιουργία δύο χωριστών χωρών σε ένα νησί. Όσοι υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και στις δύο πλευρές του νησιού, πρέπει να διευκρινίσουν το περιεχόμενο της και να μιλήσουν ξεκάθαρα, ειδικά για το θέμα του τερματισμού των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο μανιφέστο του Γιασεμιού.
 
Μάλιστα, στο μανιφέστο, εκφράζεται η θέση πως η φωνή από τα κατεχόμενα όσων αντιστέκονται στην καταπίεση της Τουρκίας δεν ακούγεται στη διεθνή σκηνή και ότι οι πολιτικοί που αποστέλλονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα. «Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που κατερχόμαστε ως υποψήφιοι με το Κίνημα Γιασεμί. Αποτελεί χρέος μας να καταγγείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο την πραγματικότητα που ζούμε στην Κύπρο».
 
Φασιστική δικτατορία ο Ερντογάν
Επιπρόσθετα στο μανιφέστο του «Γιασεμιού» αποστέλλεται το μήνυμα ότι, όσο κίνδυνο αποτελούσε για την Κύπρο η φασιστική χούντα των Αθηνών, άλλο τόσο μεγάλο κίνδυνο απειλεί όλους το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας.
 
«Το 1974 η Χούντα των Αθηνών προκάλεσε μεγάλο κακό στην Κύπρο. Τώρα υπάρχει στην Τουρκία μια φασιστική δικτατορία. Η επιθετική τουρκική πολιτική στη Συρία, είναι απόδειξη του τι μπορεί να προκαλέσει στην Κύπρο. Είμαστε υποψήφιοι γιατί αντιλαμβανόμαστε αυτό τον κίνδυνο. Παρακολουθούμε με έκπληξη ότι όχι μόνο στον βορρά αλλά και στον νότο, υπάρχουν κύκλοι που αγκαλιάζουν αυτή τη φασιστική δικτατορία. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μας ανακήρυξαν εχθρούς της Τουρκίας επειδή αντιτιθέμεθα στον ισλαμοφασισμό, αγκαλιάζουν αυτούς τους κυπριακούς κύκλους. Όσο κίνδυνο αποτελούσε για την Κύπρο η φασιστική χούντα των Αθηνών, με τόσο μεγάλο κίνδυνο απειλεί όλους μας το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Να γιατί είμαστε υποψήφιοι Ισχυρή φωνή κατά του φασισμού και ενάντια στην κατοχή. Αυτό είναι το Κίνημα Γιασεμή» καταλήγει το μανιφέστο.
 
Μιλώντας στην παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού, ο Σενέρ Λεβέντ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατέρχεται ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. «Γιατί είμαι υποψήφιος; Γιατί ήθελαν να με σκοτώσουν και δεν μπόρεσαν. Γι΄ αυτό είμαι υποψήφιος», είπε με δόση χιούμορ ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος.
 
«Προσπάθησαν πολλές φορές και θα ξανά προσπαθήσουν. Είμαι όμως υποψήφιος για να δώσω ζωή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί σε όλα τα σχέδια που τέθηκαν ενώπιον μας για λύση του Κυπριακού, ήθελαν κατάργηση της Κυπριακής δημοκρατίας, όπως και στο Σχέδιο Ανάν. Με το Σχέδιο Ανάν θα καταργούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε 24 ώρες.
 
Οι διαφορές με τον Νιαζίμ Κιζιλγιουρέκ
«Εγώ καταγγέλλω την Τουρκία ως φασιστικό κράτος, ο Νιαζίμ Κιζιλγιουρέκ όχι», απάντησε στην ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με τις διαφορές της υποψηφιότητας του, με αυτή του του Τουρκοκύπριου καθηγητή που κατέρχεται με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, ο Σενέρ Λεβέντ.
 
Ο κ. Λεβέντ τόνισε τις διαφορές της δικής του υποψηφιότητας σε σχέση με αυτή του Νιαζίμ Κιζιλγιουρέκ. «Καταρχήν να ευχηθώ στον Νιαζίμ καλή επιτυχία. Εγώ ωστόσο τονίζω πως η Κύπρος είναι υπό κατοχή, ο Νιαζίμ δεν το είπε ποτέ. Ο Νιαζίμ αναφέρει ότι θα αγωνιστεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε, εγώ λέω ότι θα την καταγγείλω. Η Τουρκία προσπαθεί να εξοντώσει εμένα, όχι τον Νιαζίμ», κατέληξε.
 
Ακόμα και το ΕΛΑΜ να με καλούσε να συζητήσουμε θα πήγαινα
Αναφορικά με τη συνεργασία που τελικά κατέρρευσε με τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων, ο Σενέρ Λεβέντ επεσήμανε πως τον κάλεσαν για να συζητήσουν και πήγε. «Μπορώ να συνομιλώ με οποιονδήποτε. Ακόμα και το ΕΛΑΜ, να με καλούσε για να συνομιλήσουμε θα πήγαινα. Όμως διαφωνώ με το ΕΛΑΜ».
Ο Σενέρ Λεβέντ διερωτήθηκε με ποιο κόμμα να συνεργαστεί και πρόσθεσε, πως ο ίδιος αισθάνεται πως δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να μπορεί να συνεργαστεί. «Κάποια κόμματα ζήτησαν να είμαι υποψήφιος στα δικά τους ψηφοδέλτια και αρνήθηκα. Ο Γιώργος Λιλλήκας και ο Γιώργος Περδίκης με κάλεσαν και μου είπαν πως θα στήριζαν το δικό μου ψηφοδέλτιο, χωρίς να εκπροσωπούνται τα κόμματα τους. Στο τέλος η ιστορία κατέληξε πως θα εντασσόμουν εγώ στα ψηφοδέλτιά τους», είπε ο Σενέρ Λεβέντ.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας