Το νεανικό, το γερασμένο και τα ισορροπημένα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών

Επτά ψηφοδέλτια, 42 υποψήφιοι, νέοι, μεσήλικες και...συνταξιούχοι. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα κάνουν σύνθημα και σημαία, τόσο τη έντονη γυναικεία συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όσο και την πρόθεσή τους να προωθήσουν νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους και νέες ιδέες στην πολιτική.
 
Μετατρέπουν, όμως, σε πράξη όσα διακηρύσσουν; Μια απλή ματιά στα ψηφοδέλτια των κομμάτων μάλλον το αντίθετο αποδεικνύει. Όσον αφορά την ισότητα μεταξύ των φύλων, μόνο το ψηφοδέλτιο της συνεργασίας Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων το κάνει πράξη.
 
Ειδικότερα από τους 42 υποψηφίους στα επτά πλήρη ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα, συμμετέχουν μόλις 12 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 28,5%.  Το μοναδικό ψηφοδέλτιο στο οποίο αντιπροσωπεύεται ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών είναι αυτό της συνεργασίας Συμμαχίας Πολιτών-Οικολόγων.
 
Από δύο υποψήφιες συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος και της ΕΔΕΚ, ενώ μια γυναικεία παρουσία υπάρχει στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι μέσοι όροι ηλικίας των ψηφοδελτίων
Οι μέσοι όροι ηλικιών των ψηφοδελτίων κυμαίνονται από το νεανικό ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ με μέσο όρο τα 41,6 χρόνια, μέχρι το γερασμένο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ με μέσο όρο τα 59,1 χρόνια.

Με την ίδια συνταγή ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού επικρατεί μια ισορροπία. Σε αυτό εντοπίζονται δύο άτομα κάτω τον 40 (Παναγιώτης Σεντώνας και Τζιώρτζια Παναγιώτου Κωνσταντίου), δύο υποψηφιότητες μεταξύ 40 και 50 (Ελένη Σταυρού και Λουκάς Φουρλάς) και δύο μεταξύ 50 και 60 (Νίκος Τορναρίτης και Λευτέρης Χριστοφόρου).
 
Ακριβώς το ίδιο μοτίβο ακολουθήθηκε και στο ΑΚΕΛ. Δύο υποψηφιότητες κάτω των 40 ετών (Μαρίνα Νικολάου και Γιώργος Κουκουμάς), δύο κάτω των 50 (Kızılyürek Niyazi και Άθως Γεωργίου) και δύο κάτω των 60 (Νεοκλής Συλικιώτης και Γιώργος Γεωργίου).

Με τρεις άνω των 60 το ΔΗΚΟ
Πολύ διαφορετική είναι η λογική με την οποία δομήθηκε το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε αυτό συμμετέχουν τρία πρόσωπα άνω των 60, (Άριστος Βασιλειάδης, Ελένη Θεοχάρους και Ζαχαρίας Κουλίας), δύο μεταξύ 50 και 60 (Μαρίνος Μουσιούττας και Κώστας Μαυρίδης) και μόλις ένα πρόσωπο κάτω των 50 (Κατερίνα Χριστοφίδου)
 
Το ψηφοδέλτιο των... άκρων
Εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το ψηφοδέλτιο των άκρων αυτό της συνεργασίας μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών-Κινήματος Οικολόγων. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει μια 27χρονη, η Μαρία Παστελλά, τρεις υποψήφιοι που διανύουν την τέταρτη τους δεκαετία (Αλεξία Σακαδάκη, Έφη Ξάνθου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους), ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στα 64 και ο Δώρος Χριστοδουλίδης, που διανύει το 73ο έτος της ηλικίας του.
 
Μέση κατάσταση στην ΕΔΕΚ
Μεταξύ των 40 και 60 είναι όλοι οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ. Οι δύο κυρίες (Θέα Νικολάου, Νατάσα Χριστοφόρου) του ψηφοδελτίου μόλις μπήκαν στα 40, ο Διομήδης Διομήδους κοντοζυγώνει τα 60, ενώ οι άλλοι τρεις κυμαίνονται μεταξύ 50 και 53 (Δημήτρης Παπαδάκης, Ηλίας Μυριάνθους και Χρίστος Ιακώβου).  
 
Το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο το ΕΛΑΜ
Με τρεις υποψηφίους κάτω τον 40 το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο διαθέτει το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. Γεάδης Γεάδη, Μαρία Ιεροδιακόνου και Παναγιώτης Τοφίνης βρίσκονται μεταξύ 30 και 35. Στα 45 είναι ο Γιώργος Νικολάου, ενώ άνω των 50 είναι ο Μάριος Βασιλείου και ο Γιώργος Σολωμονίδης.
 
Με τον πιο νεαρό υποψήφιο η ΔΗΠΑ
Εκπροσώπους από 25 μέχρι 65 συν εντοπίζει κανείς στο ψηφοδέλτιο της νεοσύστατης Δημοκρατικής Παράταξης. Νεαρότερος υποψήφιος ο Μιχάλης Ιωάννου στα 25 του χρόνια, μεταξύ 30 και 40 ο Μαρίνος Κλεάνθους, μεταξύ 40 και 50 ο Γιάννης Λακκοτρύπης, μεταξύ 50 και 60 οι Λευτέρης Δημητρίου και ο Βάκης Ιακώβου και πάνω από 60 η Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Δειτε Επισης

Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική