Υποψήφιοι ευρωβουλευτές πάσας επαγγελματικής προέλευσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές έχει αρχίσει. Στις 26 Μαΐου, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να στείλουν διά της ψήφου τους, τους έξι αντιπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα εκπροσωπούν τη χώρα μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. 
 
Οι εξάδες των κομμάτων έχουν ήδη κλειδώσει και οι υποψήφιοι άρχισαν το ζέσταμα για τον αγώνα δρόμου που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο. Αρκετοί απ' αυτούς επώνυμοι, νυν ευρωβουλευτές ή κομματικά στελέχη, ενώ άλλοι λιγότερο αναγνωρίσιμοι, οι οποίοι ρίχνονται για πρώτη φορά σε εκλογική μάχη.
 
Ο REPORTER, μελετώντας τα βιογραφικά των υποψηφίων, συνέλεξε και παρουσιάζει την επαγγελματική κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο κάθε ένας από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, που θα διεκδικήσουν τα έξι έδρανα τα οποία αναλογούν στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
 
Οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ
Οι εκλεκτοί της Πινδάρου είναι οι Λευτέρης Χριστοφόρου, Νίκος Τορναρίτης, Ελένη Σταύρου, Παναγιώτης Σεντώνας, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου και ο αριστίνδην υποψήφιος, Λουκάς Φουρλάς.
 
Όσον αφορά τον Νίκο Τορναρίτη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος,είναι απόφοιτος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει δίπλωμα Senior Managers in Government» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Με την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα, διέκοψε τη λειτουργία του δικηγορικού του γραφείου υποστηρίζοντας έμπρακτα την αρχή του ασυμβίβαστου ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και το δικηγορικό επάγγελμα.
 
Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

Ολοκλήρωσε ακολούθως επιτυχώς δύο αξιολογημένες σειρές μαθημάτων στο Πανεπιστίμιο του Harvard στα «Εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίες και δικαιοσύνη» και «Διεθνείς Σχέσεις - Παγκόσμια Πολιτική».

Η βουλευτής Ελένη Σταύρου, με σπουδές στην αγγλική φιλολογία εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Έκανε επίσης μεταπτυχιακά στην πολεμολογία και τις μεσογειακές σπουδές, ενώ κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις ελληνοαραβικές σχέσεις, όπως και μεταδιδακτορικό δίπλωμα στον άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.
 
Ο Παναγιώτης Σεντώνας με σπουδές σε Φιλοσοφική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού.
 
Ο νυν ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, έχει σπουδάσει οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. 
 
Ο αριστίνδην υποψήφιος του κόμματος Λουκάς Φουρλάς, είχε εργαστεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος και ως παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόταν ως εκπρόσωπος τύπου της Βουλής.
 
Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ
Με τους Νεοκλή Συλικιώτη, Γιώργο Γεωργίου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, Άθω Γεωργίου, Γιώργο Κουκουμά και Μαρίνα Νικολάου κατέρχεται στον στίβο των Ευρωεκλογών το ΑΚΕΛ.
 
Ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος Νεοκλής Συλικιώτης έχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο Άαχεν στη Γερμανία. 
 
Ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες και εργάζεται ως Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, σπούδασε και εργάστηκε ως φιλόλογος, έως ότου εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα το 2011.
 
Ο Άθως Γεωργίου σπούδασε ιατρική και εργάστηκε για χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια εργάζεται στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.
 
Ο Γιώργος Κουκουμάς σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
 
Η Μαρίνα Νικολάου σπούδασε Πολιτική Επιστήμονας και είναι Μέλος της Γραμματείας της Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. 
 
Οι υποψήφιοι του ΔΗΚΟ
Με τους Άριστο Βασιλειάδη, Ζαχαρία Κουλία, Κώστα Μαυρίδη, Μαρίνο Μουσιούττα, Κατερίνα Χριστοφίδου και την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους πορεύεται το ΔΗΚΟ στις Ευρωεκλογές. 
 
Με σπουδές στα οικονομικά, όπως και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι, είναι ο Άριστος Βασιλειάδης, ο οποίος εργάζεται στο λογιστικό και ελεγκτικό γραφείο που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, πρώην βουλευτής, Νίκος Βασιελιάδης.
 
Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας έχει σπουδάσει νομικά, ενώ ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Μαυρίδης σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε σε πανεπιστήμια, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο, μέχρι που εξελέγη ευρωβουλευτής το 2014.
 
Ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων.  
 
Από τον χώρο της ιατρικής προέρχεται ως γνωστό η Ελένη Θεοχάρους, ενώ από χώρο της δημοσιογραφίας η Κατερίνα Χριστοφίδου. 

Οι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ
Με τους Διομήδη Διομήδους, Ηλία Μυριάνθους, Δημήτρη Παπαδάκη, Νατάσα Ιωάννου, Χρήστο Ιακώβου και Θέα Νικολάου θα πορευτεί η ΕΔΕΚ.
 
Ο νυν ευρωβουλευτής του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης σπούδασε οικονομικά, ενώ ο Διομήδης Διομήδης είναι ελεύθερος επαγγελματίας και διετέλεσε συντεχνιακός παράγοντας, υπηρετώντας την ΔΕΟΚ από τη θέση και του Γενικού Γραμματέα. 
 
Ο Ηλίας Μυριάνθους, βουλευτής του κόμματος, σπούδασε χρηματοοικονομικές και λογιστικές επιστήμες. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και το ΧΑΚ.
 
Ο Χρήστος Ιακώβου σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, ενώ αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.
 
Η Θέα Νικολάου, πρώην πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη προέρχεται από τον κόσμο της διαφήμισης και των επιχειρήσεων, ενώ η Νατάσα Ιωάννου προέρχεται, ως γνωστό, από τον χώρο της δημοσιογραφίας. 
  
Οι υποψήφιοι Συμμαχίας-Οικολόγων 
Με τρεις υποψήφιους προερχόμενους από τη Συμμαχία Πολιτών και τρεις προερχόμενους από το Κίνημα Οικολόγων, κατέρχεται ο συνδυασμός των δύο κομμάτων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. 
 
Από τους Οικολόγους, ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σπούδασε ηλεκτρονικά και εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας στο ΤΕΠΑΚ.
 
Η Έφη Ξάνθου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ η Αλεξία Σακαδάκη σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και Διεθνείς Σχέσεις. 
 
Από τη Συμμαχία Πολιτών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Θεμιστοκλέους σπούδασε διοίκηση και οργάνωση του αθλητισμού, ενώ εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Ανόρθωση Αμμοχώστου.
 
Ο Δώρος Χριστοδουλίδης σπούδασε ιατρική, ενώ η Μαρία Παστελλά σπούδασε νομική και εργάστηκε ως δικηγόρος.
 
Οι υποψήφιοι του ΕΛΑΜ
Με τους Γεάδη Γεάδη, Μάριο Βασιλείου, Μαρία Ιεροδιακόνου, Παναγιώτη Τοφίνη, Γιώργο Νικολάου και Γιώργο Σολωμονίδη, ρίχνεται στην μάχη των Ευρωεκλογών το ΕΛΑΜ. 
 
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μάριος Βασιλείου, σπούδασε διεύθυνση ξενοδοχείων και εργάζεται ως διευθυντής σε ξενοδοχειακή μονάδα της Πάφου.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη είχε σπουδάσει προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενώ εργάζεται στο ΕΛΑΜ ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης από την ημέρα εισόδου του κόμματος στη Βουλή.
 
Ο Παναγιώτης Τοφίνης, εργάζεται ως καθηγητής σε κολέγιο της Λάρνακας και είναι διευθυντής ξενοδοχειακής μονάδας.
 
Η γυναίκα υποψήφια του EΛAM Μαρία Ιεροδιακόνου σπούδασε χρηματοοικονομικά, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως αυτοεργοδοτούμενη στον χώρο της φωτογραφίας.  
 
Ως ιδιωτικός υπάλληλος εργάζεται ο Γιώργος Νικολάου, ενώ ο Γιώργος Σολωμονίδης είναι κάτοχος πτυχίου στα οικονομικά. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού στα χρηματοοικονομικά και τα ναυτιλιακά. 

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ
Με τους Ελευθέριο Δημητρίου, Βάκη Ιακώβου, Μιχάλη Ιωάννου, Γιάννο Λακκοτρύπη, Μαρίνο Κλεάνθους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση η Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν.
 
Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου σπούδασε χημεία και διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών κομματικό στέλεχος του ΔΗΚΟ και Ευρωβουλευτής.
 
Ο Μαρίνος Κλεάνθους σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος, ενώ πλέον είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ.
 
Ο Γιάννος Λακκοτρύπης σπούδασε Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Διοίκησης, ενώ εργάστηκε μεταξύ άλλων στην ΑΗΚ και στην Αρχή Λιμένων.
 
Ο Ελευθέριος Δημητρίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Δικτύου Οικουμενικού Ελληνισμού «Μεγάλη Ελλάδα». Είναι επίσης μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και από το 2004 εργοδοτείται ως Διευθυντικό Στέλεχος στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).
 
Υποψήφιος είναι και ο  Βάκης Ιακώβου, ο οποίος σπούδασε οικονομικά και διαθέτει δικό του λογιστικό γραφείο στη Λεμεσό.
 
Ο Μιχάλης Ιωάννου, ο οποίος είναι ο ηλικιακά νεαρότερος υποψήφιος στις προσεχείς Ευρωεκλογές, σπούδασε νομικά και είναι ενεργό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου Νέων.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο