Απάντηση σημείο προς σημείο στο ΑΚΕΛ για τον Συνεργατισμό από τον Προδρόμου

Σημείο προς σημείο απαντάει στην γραπτή ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή το πόρισμα για τον Συνεργατισμό.

Ο κ. Προδρόμου μάλιστα, παραθέτει συγκεκριμένα σημεία στους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ, δίνοντας έμφαση στις σελίδες του πορίσματος όπου καταγράφεται η κομματική διαχείριση των ΣΠΙ,  σημειώνοντας στο τέλος πως «Όλος ο κόσμος γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» σε όλη εκείνη την περίοδο πριν το Μνημόνιο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά με γραπτή ανακοίνωση στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Αβέρωφ το ΑΚΕΛ

Δείτε αυτούσια την γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

1.Αντίθετα από τον ισχυρισμό που προβάλλεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής “χρησιμότατη”.
 
Επεσήμανε μάλιστα την καίρια διαπίστωση ότι η ανάμιξη των πολιτικών κομμάτων στη διαχείριση του Συνεργατισμού σε όλη την περίοδο μέχρι το 2013 είχε καταστροφικά αποτελέσματα, διαπιστώνοντας ότι πρέπει να διδαχτούμε από αυτό το κακό παρελθόν.

2.Από την Ανακοίνωση φαίνεται όμως ότι είναι το ΑΚΕΛ που δεν λαμβάνει υπόψη την Έκθεση. Ούτε τις έντεκα σελίδες (σσ. 76-87) όπου καταγράφεται η καταστροφική κομματική διαχείριση των ΣΠΙ ούτε και την ξεκάθαρη τελική απόδοση μεγάλου μεριδίου της ευθύνης στα  κόμματα (σελ. 169, ως εξής:  “Ο τρόπος επιλογής των μελών της επιτροπείας των ΣΠΙ και κατ’ επέκταση του Γραμματέα – Διευθυντή αντανακλούσε σε μεγάλη έκταση τη δύναμη των κομμάτων της τοπικής κοινωνίας. Μικρή ή καθόλου σημασία εδίδετο στην ικανότητα των εκλεγμένων και στα προσόντα τους να χειρισθούν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Αυτό δεν είχε μόνο σαν αποτέλεσμα την τήρηση κακών τραπεζικών πρακτικών, αλλά ευνοούσε και την διάπραξη ατασθαλιών και καταχρήσεων, αλλά το χειρότερο ήταν η συγκάλυψη τους”.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αιτία δημιουργίας επτά δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία οδήγησαν στην αδυναμία λειτουργίας της Συνεργατικής Τράπεζας.

3.Χωρίς κανείς να μπορεί λογικά να αποσιωπήσει άλλες ευθύνες, δεν μπορεί να μην επισημάνουμε τις καταληκτικές διαπιστώσεις της Επιτροπής ότι “Δεν μπορεί παρά να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ΣΠΤ φέρουν τα κόμματα” (σελ. 749) και “Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κακοδαιμονία του ΣΠΤ οφείλεται μόνο στην αρνητική επιρροή των κομμάτων αλλά συνέβαλε σε ένα μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στο επίπεδο των ΣΠΙ” (σελ. 751). Θα έπρεπε να προσμετρήσουν τι σημαίνει “σε ένα μεγάλο βαθμό”.

4.Όμως μπροστά σε αυτές τις επισημάνσεις το ΑΚΕΛ δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη την Έκθεση και τηρεί σιγήν ιχθύος.

5.Όσον αφορά τον ισχυρισμό που προβάλλεται ότι  “τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της θεραπείας που επέβαλαν κυβέρνηση Αναστασιάδη και τρόικα τον Μάρτη του 2013” (με τη συνοδεία γραφήματος που δείχνει την εξέλιξη των ΜΕΔ), παραπέμπουμε το ΑΚΕΛ σε Ανακοίνωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2012. Απαντούσε τότε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και ανέφερε ότι “Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επαναλαμβάνει ότι η εναρμόνιση του τρόπου υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη διεθνή πρακτική είχε ζητηθεί από την ίδια την Τρόικα με την κάθοδο της στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο”.
 
(https://www.centralbank.cy/el/announcements/14122012). 

6.Δηλαδή τον Ιούλιο 2012… Επομένως είναι εντελώς ανακριβής ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ αφού η άμεση διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με νέο ορισμό, προέκυψε μέσα από υποχρέωση που ανέλαβε η Κυβέρνησή τους έναντι των δανειστών και η οποία υλοποιήθηκε με την « Η περί Ορισμού των Μη Εξυπηρετούμενων και των Ρυθμισμένων Χορηγήσεων Οδηγία του 2013».

Όπως και αν σχολιασθεί ή κριθεί η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού με την κρατικοποίηση του, το 2013 -όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση Χριστόφια και τους Δανειστές- την ανάγκη απορρόφησης της Συνεργατικής Τράπεζας, με τη συμφωνία που έγινε το 2018, προκάλεσε ο όγκος των επτά δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε σε όλη εκείνη την περίοδο πριν το Μνημόνιο αυτή η πραγματική “ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια του πάλαι ποτέ συνεργατικού κινήματος, η οποία και ενεργοποιήθηκε την ώρα που άσκησε αυστηρό έλεγχο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.
 
Απάντηση ΑΚΕΛ
Η απάντηση, στην απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, από το ΑΚΕΛ δεν άργησε να έρθει, με τον κ. Γιώργο Λουκαΐδη να αρκείται ως απάντηση τα εξής:

«Στην απάντηση προς το ΑΚΕΛ της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε οτιδήποτε εμείς. Παραπέμπουμε στο σχετικό απόσπασμα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, το οποίο  μιλά από μόνο του σε ότι αφορά  τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων. "Επομένως η τελική κατάρρευση του το 2018 δεν μπορεί ν’ αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013. Πρέπει ν’ αναζητηθεί σε λάθη, παραλήψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικές τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανάλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν».
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών