Συνάντηση με τον Πρόεδρο για την απόφαση του Υπουργικού για τα ταμεία υγείας θα έχουν οι συντεχνίες

Δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για συνάντηση, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ, σχετικά με τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 8.45 το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να χαιρετίζουν την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τους δεχτεί για να συζητήσουν το θέμα.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία χαιρέτισε «την ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον καθορισμό συνάντησης προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με βάση τα εργασιακά θέσμια και να αποφευχθεί αχρείαστη εργατική αναταραχή».

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στηρίζουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα αναλάβουν τις εισφορές που προβλέπονται από το νόμο του ΓεΣΥ όπως όλοι οι πολίτες του κράτους, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κράτος οφείλει να διαφυλάξει τον θεσμό των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων του τόπου για αυτό και δεν μπορεί να λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις κατάργησης προνοιών των συμβάσεων, όπως είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28 Φεβρουαρίου".

"Προσβλέπουμε στην επίλυση του θέματος", υπογράμμισε ο κ. Ηλία.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συντεχνιών για συζήτηση του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη συνάντηση στις 13 Μαρτίου «θα διαφοροποιηθούν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», η οποία διέκοψε τον διάλογο που βρισκόταν σε εξέλιξη – και σε πολλές περιπτώσεις προχωρημένος διάλογος - σε ημικρατικούς οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Ανέφερε ότι οι συντεχνίες τάχθηκαν εναντίον της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί στην ουσία παραβιάζει, όπως είπε, τις συλλογικές συμβάσεις και καταργεί τις εργασιακές σχέσεις και τον διάλογο και ζήτησαν απόσυρση της απόφασης του Υπουργικού και συνάντηση για να ξεκαθαρίσει το θέμα διαφορετικά θα συνεδρίαζαν στις 14 Μαρτίου για να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων.
 
«Ζητούμε να αφεθεί να εξελιχθεί ο διάλογος στους οργανισμούς που έχουν συλλογικές συμβάσεις σε σχέση με τις διευθετήσεις για τα ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημείωσε.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε συλλογικές συμβάσεις και πρέπει να συζητήσουμε με εκείνους που υπογράψαμε τις συλλογικές συμβάσεις τι θα γίνει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ τόσο κατά την μεταβατική περίοδο όσο και μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ».
 
Στην απόφαση του στις 28 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο καλούσε τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των τριτοβάθμιων ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, να λάβουν τις δέουσες ενέργειες ενόψει της έναρξης αποκοπών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την 1/3/2019.

Συγκεκριμένα, να αναπροσαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύψεις που θα παραχωρηθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, για την περίοδο 1.6.2019 – 31.5.2020.
 
Επίσης να καταργήσουν όλα τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1/6/2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Παράλληλα να προσαρμόσουν ανάλογα τους οικείους Προϋπολογισμούς τους με βάση τα πιο πάνω.
 

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια