Έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Προέδρου ο Χάρης

Με γραπτή δήλωση που θα εκδώσει αργότερα σήμερα το απόγευμα θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επί του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο καταδεικνύει ως τον μεγαλύτερο υπεύθυνο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
 
Το πρωί, και συγκεκριμένα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και τους στενούς συνεργάτες του, κατά την οποία αναλύθηκε εν’ εκτάσει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα παύσης του Χάρη Γεωργιάδη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου να εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στον Υπουργό Οικονομικών.
 
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στον REPORTER, ο Χάρης Γεωργιάδης έθεσε τις τελευταίες ώρες εαυτόν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδέχεται την παραίτησή του.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, την παραίτησή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε θέσει ο υπουργός Οικονομικών και το περασμένο καλοκαίρι όταν προέκυψε το ζήτημα του Συνεργατισμού.
 
Σε σχέση με το περιεχόμενο του πορίσματος, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Κυβέρνησης και Προεδρικού είναι πως δεν αμφισβητείται και δεν θα αμφισβητηθεί όπως έγινε από άλλες Κυβερνήσεις και για άλλα πορίσματα στο παρελθόν. Ωστόσο, η ανάγνωση που γίνεται είναι ότι το πόρισμα είναι ετεροβαρές όσον αφορά τον καταλογισμό ευθυνών για τις χρονικές περιόδους πριν και μετά το 2013.  
 
Οι ίδιες πηγές υποδείκνυαν στον REPORTER τη διαχρονική κακοδιαχείριση που υπήρξε στον Συνεργατισμό και ήταν η βασική αιτία των προβλημάτων που στην πορεία αντιμετώπισε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως είναι ακριβώς λόγω των χειρισμών του Χάρη Γεωργιάδη και της Κυβέρνησης γενικότερα, που αποφεύχθηκε το κούρεμα καταθέσεων.
 
Για να τονίσουν πως η συμφωνία πώλησής του στην Ελληνική αποδείχθηκε απόλυτα επωφελής, τόσο για τους καταθέτες που δεν έχασαν τις καταθέσεις τους όσο και για το κράτος, καθώς τα έσοδα από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους.    
 
Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμά της η Ερευνητική Επιτροπή καταλογίζει ευθύνη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών, πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε.
 
«Η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών», σημειώνει στο πόρισμά της η Ερευνητική Επιτροπή, «έστω και καθυστερημένα ενδεχόμενα να έδιδε στο ΣΠΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν».
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, «ο Πρόεδρος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώραν... Είτε γιατί δεν ήθελε να έχει πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών είτε γιατί ήθελε ν’ αποτρέψει τις περαιτέρω καταθετικές εκροές.
 
«Οποιαδήποτε εξήγηση και να δεχθούμε δεν ήταν μια παράλειψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την τελική κατάρρευση του ΣΠΤ, η οποία ακολούθησε μερικούς μήνες μετά», τονίζεται στο πόρισμα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ανάρτηση του αργά το απόγευμα στο Τwitter ξεκαθάρισε πως ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, χαίρει της εμπιστοσύνης του. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαρύτατες ευθύνες στον Χάρη από Ερευνητική για τον Συνεργατισμό

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»