Δεν ενημέρωνε το Υπουργικό για τα θέματα του Συνεργατισμού ο Χάρης

Ακόμα και στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε τυχών ευθύνες του υπουργικού συμβουλίου για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
 
Το συμπέρασμα από το συγκεκριμένο κεφάλαιο του πορίσματος είναι πως το Υπουργικό δεν ενημερωνόταν, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις ενώπιον της Επιτροπής από τον Χάρη Γεωργιάδη.
 
«Ο Υπουργός Οικονομικών ενεργούσε σε σχέση με τα θέματα της ΣΚΤ σαν ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη, του κατά μεγάλην πλειοψηφίαν μετόχου της Τράπεζας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
 
«Ο Υπουργός Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου ενώπιον μας δηλώσεις του δεν κρατούσε ενήμερο, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία ο ίδιος καλώς εγνώριζε μέσα από την ενημέρωση που ιδιαίτερα είχε από τις εποπτικές αρχές. Καταλήγουμε επομένως ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του ΣΠΤ και ιδιαίτερα η εξαφάνιση της ΣΚΤ, οφείλεται στους λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις ή παραλείψεις του Υπουργού Οικονομικών».
 
Στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σημειώνεται πως στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχουν εντοπιστεί αναφορές που να αποκαλύπτουν ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, «ακόμη και όταν ο ΣΠΤ διερχόταν μέσα από σοβαρές κρίσεις. Άφηνε την κατάσταση (σ.σ. ο υπουργός Οικονομικων), να την χειρίζεται ο ίδιος κατά την απόλυτον αυτού κρίσιν.

Στο πόρισμα γίνεται αναφορά στην κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 1 Μαΐου του 2017 όταν λήφθηκε η απόφαση για την αποκρατικοποίηση.
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο ούτε και τότε ήταν ενήμερο των ενστάσεων οι οποίες υπήρχαν για την σχεδιασθείσα από τον Υπουργό πρόταση αποκρατικοποίησης με επίκεντρο την δωρεάν παραχώρηση μετοχών».
 
«Έχουμε βεβαίως εντοπίσει πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 8/2/2018 και 28/3/2018 σύμφωνα με τα οποία γίνεται ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών για τα προβλήματα και εισηγήσεις γι’ αντιμετώπιση τους στη βάση των οποίων λήφθηκαν αποφάσεις γι’ αντιμετώπιση τους».
 
«Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι η ενημέρωση και οι αποφάσεις έλαβαν χώραν πολύ αργά όταν ήδη, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι 756 δυσμενείς εξελίξεις έτρεχαν και τα οποιαδήποτε μέτρα ήταν μάλλον μέτρα πανικού, τα οποία τελικά δεν απέτρεψαν τα χειρότερα» καταλήγει το κεφάλαιο για τις τυχών ευθύνες του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας