Η κλιματική αλλαγή ενεργοποίησε την Τεχνική Επιτροπή για Ισότητα των Φύλων

Την επαναδραστηριοποίηση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων ανακοίνωσαν οι συμπρόεδροί της, Ξένια Λοϊζίδου και Μινέ Γιουτσέλ, τη Δευτέρα το απόγευμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Σπίτι της Συνεργασίας, που διοργανώθηκε από το Κέντρο PRIO στην Κύπρο (Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης του Όσλο) και την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στο νησί, για παρουσίαση έκθεσης με τίτλο «Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών και το Φύλο στη Συμφιλίωση: Διδάγματα από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».
 
Στην εκδήλωση συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Οι κυρίες Λοϊζίδου και Γιουτσέλ ανέφεραν πως η Επιτροπή έχει επιλέξει να ασχοληθεί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με βάση το σκεπτικό ότι αυτοί που επηρεάζονται κυρίως και πρώτα από όλα από τον πόλεμο και τη βία είναι οι γυναίκες και το περιβάλλον.
 
Σημείωσαν ακόμη πως τα Ηνωμένα ‘Εθνη ασχολούνται ιδιαίτερα με τα θέματα της ισότητας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, και πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα πρόβλημα της σύγχρονης εποχής που αφορά θέματα που μπορούν να μας ενώσουν.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα επιδιώξει να έχει συνεργασία με τις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση, ενώ θα έχει συναντήσεις και με την κ. Σπέχαρ.
 
Αποφασίσαμε να σπάσουμε τα στερεότυπα και να ασχοληθούμε με ένα σύγχρονο θέμα μέσα από το οποίο είναι πιο εύκολο να αναδειχθούν γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, μέσω της ενεργού δραστηριότητάς τους στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών που αφορούν όλους μας, και τις δυο κοινότητες στο νησί, με απώτερο στόχο οι γυναίκες να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο και στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου.
 
‘Όπως αναφέρθηκε από τις δυο συμπρόεδρους της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στόχος είναι η πραγματοποίηση στην Κύπρο μιας μεγάλης διοργάνωσης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και οι συναντήσεις με φορείς που εμπλέκονται σε συναφή θέματα όπως η απερήμωση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η πράσινη επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ομάδες στις οποίες να συμμετέχουν Ε/κ και Τ/κ άνδρες και γυναίκες που θα ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα και αντιπροσωπείες τέτοιων δικοινοτικών ομάδων, π.χ., Ε/κ και Τ/κ νέων αγροτών, μηχανικών περιβάλλοντος κ.λπ, θα επισκέπτονται διάφορες χώρες με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου που να στηρίξει την αποφασιστικότητα για ειρήνη, ασφάλεια και βιωσιμότητα στην Κύπρο, όπως υπογραμμίστηκε.
 
Στο μεταξύ, στην έκθεση που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση, η οποία ετοιμάστηκε μετά την επίσκεψη και τις επαφές που είχαν το περασμένο φθινόπωρο στην Κύπρο δυο ακτιβίστριες – η Μόνικα Μακουίλιαμς και η Αβίλα Κιλμάρι - που συνυπέγραψαν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ανάγκη για δικοινοτική και ενδοκοινοτική δράση σε σχέση με τα γυναικεία θέματα και τα θέματα φύλου, και πως οποιαδήποτε δράση που ενσωματώνει και προωθεί τη διάσταση του φύλου θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ειρήνη.
 
Ακόμη σημειώνεται πως η συμπερίληψη της διάστασης του φύλου σε αυτές τις διαδικασίες τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες πολιτικούς είναι εξίσου σημαντική όσο και η παρουσία των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»