Αβ. Νεοφύτου: Δεν είναι «μαντρί» ο ΔΗΣΥ-Πλήρες από κάθε άποψη το ψηφοδέλτιο μας

Με πανηγυρική σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία υπουργών της Κυβέρνησης, πρώην ευρωβουλευτών, αλλά και αξιωματούχων της παράταξης, ο ΔΗΣΥ επικύρωσε σήμερα το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
 
Η σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγική ομιλία από τον αναπληρωτή πρόεδρο και υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου, για να ακολουθήσει παρουσίαση και ανάγνωση σύντομων βιογραφικών των έξι υποψηφίων.
 
Ως γνωστό, στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές, που επικυρώθηκε σήμερα, θα βρίσκονται οι:
 
1. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου Τζώρτζια
2. Σεντώνας Παναγιώτης
3. Σταύρου Ελένη
4. Τορναρίτης Νίκος
5. Φουρλάς Λουκάς
6. Χριστοφόρου Λευτέρης
Στη συνέχεια, οι έξι υποψήφιοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, ενώ οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με πολιτική ομιλία από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου, αφού εξήρε το έργο που η Κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, επιτέλεσαν τα τελευταία έξι χρόνια, έστειλε ενόψει Ευρωεκλογών μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για λαϊκιστές και οι δημαγωγούς των δύο άκρων, φωτογραφίζοντας ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.  
 
«Η απάντησή μας είναι μία και ξεκάθαρη. Δεν θα αφήσουμε τους λαϊκιστές να καταστρέψουν αυτό που με τόσο κόπο η κυπριακή κοινωνία έχει κτίσει. Και αν η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε όσο γρήγορα έπρεπε, ήρθε η ώρα να προχωρήσει», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ στην κατηγορία που προσάπτεται στο κόμμα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι έχει στις τάξεις του διάφορες τάσεις και ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες.
 
«Και το θεωρούν μάλιστα επιλήψιμο και κατακριτέο», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμηνύοντας πως αυτή είναι η δύναμη και το μεγαλείο της παράταξής μας.
 
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω μια και έξω», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Δεν είναι ‘’μαντρί’’ ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν είναι αριστερή κολεκτίβα όπου όποιος δεν υποτάσσεται στις ντιρεκτίβες θεωρείται εχθρός. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τέτοιο το κόμμα μας. Όμως στα μεγάλα θέματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει πάντα μια υπεύθυνη θέση και μια φωνή, που εκφράζεται από την επίσημη ηγεσία του».
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ πλήρες από κάθε άποψη, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την πείρα, την πολιτική δράση, τη γνώση του πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο και το εξωτερικό, τα αξιοσημείωτα προσόντα, την ανανέωση, αλλά και την κοινωνική διεύρυνση που πετυχαίνει ξανά ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
«Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω και τους έξι υποψηφίους μας, για την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν. Ευθύνη απέναντι στην Κύπρο, την Ευρώπη αλλά και απέναντι στον κάθε Συναγερμικό», υπογράμμισε ο ΔΗΣΥ.
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου:
 
«Μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού,
 
Σας καλωσορίζω στην ειδική συνεδρία του σώματος για την επικύρωση του ψηφοδελτίου μας για τις Ευρωεκλογές του επερχόμενου Μαΐου. 
 
Σημαντική η σημερινή μας συνάντηση. Ακριβώς γιατί καθορίζει την πορεία μας προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση.
 
Είμαστε ένα ακριβώς χρόνο μετά από την πανηγυρική επανεκλογή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ένα χρόνο μετά, που με μπροστάρη τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη η κοινωνία των πολιτών ανανέωσε την εντολή για να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα. Να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο για εμάς και τα παιδιά μας!
 
Να ολοκληρώσουμε το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο μας.
 
Και σε εμάς στηρίζονται οι συμπολίτες μας για να προχωρήσει σε στέρεα θεμέλια η οικονομία μας.
 
Σε εμάς αποβλέπουν για να εδραιωθεί περαιτέρω το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας.
 
Από εμάς αναμένει ο Κυπριακός Ελληνισμός να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη λύση του Εθνικού μας προβλήματος.
 
Αυτές τις προσδοκίες, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τις διαψεύσουμε.
 
Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας. Πάνω απ’ όλα, δεν το επιτρέπει το χρέος και η ευθύνη μας απέναντι στην πατρίδα.
Φίλες και Φίλοι,
 
Είμαστε μια μεγάλη παράταξη. Ουδέποτε περιορίσαμε τον εαυτό μας σε μικρά όνειρα και σε μικρές πράξεις. Είμαστε η παράταξη των μεγάλων στόχων για αυτή τη μικρή χώρα.
 
Και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό:
 
Η παράταξη μας είναι, που έφερε στην Κύπρο την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την ανεκτικότητα, την εθνική συμφιλίωση, τον εκσυγχρονισμό κοινωνίας και πολιτικής.
 
Η παράταξή μας είναι, που πέτυχε το ακατόρθωτο, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολεμικής Κύπρου.
 
Το 1974 ο Γλαύκος Κληρίδης παρέλαβε το απόλυτο χάος, μέσα στην κόλαση της εισβολής.
 
Και παρέδωσε κράτος λίγους μήνες αργότερα.
 
Είναι η παράταξή μας, που πάλι με μπροστάρη τον Γλαύκο Κληρίδη, μας οδήγησε στη μοναδική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε τα οικονομικά συντρίμμια της Κύπρου και πέτυχε την ανάκαμψη.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
 
Είμαστε η παράταξη που έδωσε λύσεις στα προβλήματα. Στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοδιαχείριση, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και η απουσία οράματος αυτών που σήμερα μας κατηγορούν και μας επικρίνουν.
 
Διότι ας μην ξεχνούμε ποιοι και πώς μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση του 2013. Ας μην ξεχνάμε ποιοι δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ευρώπη. Αλλά και ποιοι ήθελαν να επιστρέψουμε στη λίρα.
 
Δεν παρελθοντολογώ. Τις ίδιες συνταγές επιχειρούν να μας σερβίρουν και σήμερα. Τις ίδιες ξεπερασμένες αντιλήψεις υπερασπίζονται. 
 
Μας κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι έχουμε διάφορες τάσεις και ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες στο κόμμα μας. Και το θεωρούν μάλιστα επιλήψιμο και κατακριτέο.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι, για εμάς, αυτή είναι η δύναμη και το μεγαλείο της παράταξής μας!
 
Θέλω να το ξεκαθαρίσω μια και έξω:
 
Δεν είναι «μαντρί» ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν είναι αριστερή κολεκτίβα όπου όποιος δεν υποτάσσεται στις ντιρεκτίβες θεωρείται εχθρός.
 
Δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τέτοιο το κόμμα μας.
 
Όμως στα μεγάλα θέματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει πάντα μια υπεύθυνη θέση και μια φωνή, που εκφράζεται από την επίσημη ηγεσία του.

Φίλες και Φίλοι,
 
Θα γιορτάσουμε φέτος, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πολιτικού μας πατέρα. Του ιδρυτή αυτής της παράταξης, του ανθρώπου που έδωσε ότι είχε και δεν είχε για την πρόοδο της Κύπρου μας, του Γλαύκου Κληρίδη!
 
Θα συνεχίσουμε να τιμούμε τον πατριάρχη της παράταξης μας, όπως ακριβώς του αρμόζει.
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης για εμάς είναι όλα εκείνα που έκαναν το κόμμα μας μεγάλο και σύγχρονο. Την κινητήρια δύναμη της προόδου για την Κύπρο.
 
Και είναι φέτος η ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στις αξίες μας. Να επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή όλα εκείνα που μας ενώνουν, κάτω από τον μεγάλο γαλανό ουρανού του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Γιατί μας ενώνει ο σεβασμός στον κάθε άνθρωπο, στις δυνατότητες και στις ικανότητές του.
 
Μας ενώνει η προσήλωση στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Στην απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 
Στην αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και στη συνεχή εξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου.
 
Μας ενώνει η προσήλωση στο κοινωνικό κράτος που λειτουργεί ως ρυθμιστής απέναντι σε κάθε ασυδοσία. Με τρόπο που το κράτος θα αποτελεί ασπίδα προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων και ευπαθών ομάδων.
 
Επίκεντρο των πολιτικών μας, είναι η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη που πλήγηκε βαθύτατα από την κρίση. Η μεσαία τάξη που αποδείχθηκε-για μια ακόμη φορά - η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας.
 
Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Στους σοβαρούς, τους νούσιμους, τους παραγωγικούς και μετρημένους Κύπριους, αλλά και τους γεμάτους δημιουργικότητα νέους.
 
Ακόμη και μέσα στη μεγάλη κρίση, πετύχαμε να μειώσουμε φόρους. Καταργήσαμε το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, μειώσαμε φόρους στα καύσιμα, θα μηδενίσουμε το φόρο κατανάλωσης στα οχήματα και θεσπίζουμε σειρά κινήτρων για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα.
 
Πετύχαμε πρωτοφανή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μείωση της ανεργίας. Επαναφέρουμε σταδιακά τους μισθούς στα επίπεδα που αξίζουν στους εργαζόμενους μας, τόσο στον  δημόσιο, αλλά ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
 
Η Κύπρος, έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο μικρών αλλά και μεγαλόπνοων αναπτυξιακών έργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 
Το κράτος μας μπορεί πλέον να ασκεί πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Δεν είναι μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η αύξηση των χαμηλών συντάξεων. Είναι και οι νέες πολιτικές για την κοινωνική στέγαση. Ειδικά όμως για τους συνταξιούχους, θέλω να τονίσω κάτι: Η πολιτεία δεν τους κάνει χάρη. Εργάστηκαν σκληρά και δικαιούνται περισσότερα απ’ όσα σήμερα η πολιτεία μπορεί να τους προσφέρει.
 
Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Είμαστε όμως στον σωστό δρόμο.
 
Αλλοίμονο αν αφήσουμε τις δυνάμεις της δημαγωγίας και της οπισθοδρόμησης ή ακόμη και την απάθεια, να ανατρέψουν αυτή την πορεία!

Φίλες και Φίλοι,
 
Μας ενώνει η συνεχής προσπάθεια μεταρρύθμισης του Κυπριακού κράτους. Δεν είμαστε απλοί διαχειριστές.
 
Στη δεκαετία Κληρίδη, το Κυπριακό κράτος πέτυχε την πλήρη εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, βάζοντας την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη, δημιουργείται επιτέλους το σύγχρονο κράτος που αξίζει να έχει ο κάθε Κύπριος πολίτης.
 
Ακούω πολλούς να μηδενίζουν το μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων χρόνων.
 
Ένα έχω να τους πω: Κοιτάξτε γύρω σας!
 
Εκεί θα δείτε τις πάνω από 240 μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, τη δημιουργία σημαντικών Υφυπουργείων, την εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού, τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, τη δρομολόγηση του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
 
Θα δείτε τις κορυφαίες αλλαγές που σήμερα προωθούνται. Τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
 
Την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Στη Δημόσια Υπηρεσία.
 
Την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
 
Τη Γεωργική Ασφάλιση.
 
Την Προσφυγική Πολιτική.
 
Την Περιφερειακή και Οικοδομική Ανάπτυξη.
 
Ένα θέλω να σας διαβεβαιώσω: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης και ασφαλώς θα παραμείνει. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια να πετυχαίνουμε τις απαιτούμενες συναινέσεις στη βουλή.
 
Στο θέμα όμως των μεταρρυθμίσεων, αποστολή μας δεν είναι απλά να συνδιαμορφώνουμε την κυβερνητική προσπάθεια. Αποστολή μας είναι να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση. Να την προτρέπουμε να γίνεται πιο τολμηρή. Πιο αποφασιστική. Πιο ριζοσπαστική.

Φίλες και Φίλοι,
 
Αντιλαμβάνομαι, ότι στην αγωνία μας να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται στην Κύπρο για δεκαετίες, ίσως να κάναμε και λάθη. Ίσως δεν λάβαμε υπόψη όσο θα έπρεπε τις απόψεις των ανθρώπων που καλούνται να εφαρμόσουν κάποιες από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές.
 
Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς και τον κόσμο της υγείας. Αν κάναμε κάποιους λάθος χειρισμούς, δεν ήταν από πρόθεση και το ξέρουν. Αντιθέτως, υπήρξαν προϊόν της αγωνίας μας να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
 
Ήρθε η ώρα για ένα πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ένα σύστημα που η συμμετοχή και ο σεβασμός στο εκπαιδευτικό λειτούργημα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.
 
Μόνο έτσι θα πετύχουμε η παιδεία μας να φέρει τους μαθητές στο επίκεντρο.
 
Χρειάζεται σήμερα να οριοθετήσουμε τους στόχους μιας ευρείας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα αναβαθμίζει δραστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
 
Και θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνατότητες των παιδιών μας.
 
Και αν χρειαστεί να επενδύσουμε και περισσότερα, να το πράξουμε. Διότι η παιδεία ενός τόπου είναι επένδυση, δεν είναι έξοδο!
 
Στην υγεία, χρειαζόμαστε ακόμα, μεγαλύτερη συναίνεση στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Όλοι συμφωνούμε ότι κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, πρέπει να έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας και να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό του.
 
Όλοι έχουμε ψηφίσει τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση.
 
Παρά τις μεγάλες διαφορές στη φιλοσοφία που εμείς είχαμε, δώσαμε όλα τα εφόδια και εγκρίναμε τους σχεδιασμούς που προώθησαν οι αρμόδιοι φορείς. Οι εισφορές έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν. Επιστροφή, δεν υπάρχει και το έχω ξεκαθαρίσει από καιρό. Ούτε αναβολές, ούτε αναστολές.
 
Το ΓΕΣΥ όμως, η μεγαλύτερη σύγχρονη κοινωνική μεταρρύθμιση, δεν θα πετύχει, εάν συνεχίσει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης.
 
ΓΕΣΥ χωρίς γιατρούς γίνεται. Και αλλοίμονο εάν από το σημερινό πεπαλαιωμένο σύστημα καταλήξουμε σε ένα άλλο, όπου ο πολίτης θα καλείται να πληρώνει διπλά και να μην παίρνει τις υπηρεσίες που δικαιούται.
 
Γι’ αυτό και καλώ όλους, να χαμηλώσουν τους τόνους. Να συνεχιστεί ένας παραγωγικός διάλογος αντί του δημόσιου πολέμου. Και όσοι πραγματικά νοιάζονται για το ΓΕΣΥ και την υγεία των πολιτών ας πάψουν να στήνουν την αντίθετη άποψη στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και κάτι τελευταίο. Η υγεία δεν είναι και δεν προσφέρεται ως επικοινωνιακό εργαλείο, για κανένα.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
 
Μας ενώνει ο καλώς νοούμενος πατριωτισμός και ο πατριωτικός ρεαλισμός. Η διαρκής μάχη για να ζει ο λαός μας ελεύθερος, ανάμεσα σε άλλους ελεύθερους λαούς.
 
Και θέλω να σταθώ εδώ. Γιατί κάποιοι έχουν μπερδέψει τον υγιή πατριωτισμό με τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία.
 
Για μας, υγιής πατριωτισμός είναι ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοσή μας.
 
Η αναζήτηση της εθνικής προόδου.
 
Η σύνδεση με την πατρίδα και τα χώματά μας.
 
Και οι Ελληνοχριστιανικές μας αξίες. Αυτά είναι το DNA του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Ο επικίνδυνος φανατισμός των ακραίων και η ανιστόρητη αδιαφορία των απάτριδων, αποτελούν τους εχθρούς του υγιούς πατριωτισμού. Κανένας λαός δεν προόδευσε βρισκόμενος στην εθνική απομόνωση και κανένα έθνος δεν επέζησε όταν απαρνήθηκε την ταυτότητά του.
 
Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε απέναντι και στις δύο αυτές προσεγγίσεις.
 
Και απαντούμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να αφαιρέσουν την εθνική καταγωγή και την Ελληνικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, ότι η προσπάθεια τους όχι μόνο είναι μάταιη, αλλά είναι και εις βάρος της δυνατότητας να ζήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί σε αυτό τον τόπο.
 
Η ειρηνική συμβίωση που πηγαία επιθυμούμε, μόνο στον αλληλοσεβασμό του ενός προς τον άλλο μπορεί να στηριχθεί.
 
Και απαντούμε επίσης και στους ακραίους, που οραματίζονται μια Κύπρο εχθρική προς τον έξω κόσμο, μια Κύπρο περιχαρακωμένη και μίζερη.
 
Βλέπουμε το κακό που προκάλεσαν οι προσεγγίσεις τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρακολουθούμε την οπισθοδρόμηση, την εχθρότητα και την έλλειψη δημοκρατικότητας που τους διακατέχει.
 
Δεν μπορούμε εμείς, του Δημοκρατικού Συναγερμού να αφήσουμε την Κυπριακή κοινωνία - ειδικά τους νέους μας  - να παρασύρονται από πατριωτικά καθρεφτάκια που σήμερα πλασάρονται, με αποτέλεσμα να κάνουν την πατρίδα μας μικρότερη. Να θέλουν την πατρίδα μας στο περιθώριο.
 
Πραγματικός πατριώτης είναι αυτός που δεν θέλει να παραδώσει τη χώρα του μικρότερη στις επόμενες γενιές!
 
Και γι’ αυτό είναι που εμάς, μας ενώνει πρώτα και κύρια, η αγωνία για την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. 
 
Ειδικά αυτήν την περίοδο. Που η διεθνής συγκυρία δημιουργεί ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό.
 
Ειδικά σήμερα, που αναστηλώσαμε την αξιοπιστία μας. Που αποκτούμε ξανά κύρος σε όλο τον κόσμο. Που στήνουμε την ισχυρή συμμαχία της ενέργειας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Έχουμε μάθει στο Κυπριακό να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον φόβο. Και παράλληλα να βρίσκουμε πάντα τα προβλήματα μιας πιθανής λύσης.
 
Τώρα όμως είναι η ώρα να πετύχουμε με αυτοπεποίθηση τους διαχρονικούς μας στόχους.
 
Δεν υπάρχει ασφαλές μέλλον για τον Κυπριακό Ελληνισμό όταν εντός της νήσου βρίσκονται Τουρκικά στρατεύματα και ξένα κυριαρχικά δικαιώματα.
 
Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα το πω και θα το επαναλάβω, είναι το μόνο προσφερόμενο μοντέλο για να απαλλαχτούμε από την κατοχή.
 
Και με την αποκέντρωση εξουσιών που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα της λειτουργικότητας. Νοουμένου, πάντα, ότι θα διασφαλίζεται η μια κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα, η μία ιθαγένεια, η μία οικονομία, η μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ο ενιαίος εναέριος χώρος.
 
Η ασφάλεια μας, αποτελεί την κυρίαρχη μας προτεραιότητα.
 
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κύπρος, αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους τους πολίτες της. Σεβόμαστε την όποια ανασφάλεια αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Απαιτούμε όμως και τον σεβασμό στη δική μας ανασφάλεια έναντι της Τουρκίας. Και γι’ αυτό τους καλούμε στην αναζήτηση των διεθνών και Ευρωπαϊκών εκείνων μηχανισμών, που θα προκαλούν το αίσθημα ασφάλειας σε όλους μας.
 
Στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, για να αρχίσει το συντομότερο ο διάλογος. Και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί την καλύτερη βάση που είχαμε πετύχει ποτέ, για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.
 
Και εμείς του ΔΗΣΥ γνωρίζουμε πολύ καλά. Πως η αναζήτηση του ιδεατού, χειροτερεύει και το εφικτό.
 
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
 
Μας ενώνει, τέλος, το μεγαλύτερο διακύβευμα των Ευρωεκλογών. Η προσήλωσή μας στη μεγάλη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πιστέψαμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Η Κύπρος είναι το σπίτι μας. Το σπίτι που χωράει όλους τους συμπατριώτες μας. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους. Ο Ελληνισμός ήταν και παραμένει το Έθνος μας. Η ψυχή και η ταυτότητά μας. Η δε Ευρώπη, είναι η ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών μας.
 
Είναι καλό, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι δεδομένο. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο εγχείρημα στην ιστορία, προκειμένου έθνη που πολεμούσαν μεταξύ τους για αιώνες να καταφέρουν να συνεργαστούν ειρηνικά για την κοινή ευημερία και πρόοδο.
 
Ζητούμε-σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα-την λαϊκή εντολή που δεν υπονομεύει την Ευρώπη, όπως οι δυνάμεις του λαϊκισμού επιχειρούν. Ζητούμε τη λαϊκή εντολή που θα ενισχύει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Στην Ευρώπη, όπου καταργήθηκαν τα εσωτερικά σύνορα, δεν μπορεί παρά να είναι καλά προστατευμένα τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Στην Ευρώπη που ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δεδομένος, αυτός δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της φυσικής και οικονομικής ασφάλειας των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της μετανάστευσης, δεν είναι εργαλείο κατά του μετανάστη, όπως προσπαθεί η αριστερά να μας πείσει. Αντιθέτως, είναι εφόδιο για τον αληθινό μετανάστη, που έρχεται για να αποφύγει πραγματικούς και όχι ψεύτικους προσωπικούς κινδύνους.
 
Αυτόν τον μετανάστη που, οι ακραίοι, θέλουν να τον αντιμετωπίζουμε χωρίς ανθρώπινα συναισθήματα, εμείς του συμπαραστεκόμαστε. Αυτόν όμως και μόνο. Όχι όσους έρχονται μόνο και μόνο για να εκμεταλλευθούν το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
 
Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν έχει πάρει τη ζεστή θέση που δικαιούται στην καρδιά των πολιτών.
 
Είναι όμως η καταστροφή της Ευρώπης η απάντηση; Αυτό που οραματίζονται οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί των δύο άκρων;
 
Η απάντησή μας είναι μία και ξεκάθαρη. Δεν θα αφήσουμε τους λαϊκιστές να καταστρέψουν αυτό που με τόσο κόπο η κυπριακή κοινωνία έχει κτίσει. Και αν η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε όσο γρήγορα έπρεπε, ήρθε η ώρα να προχωρήσει.
 
Να προχωρήσει, πιο ενωμένη, πιο δυνατή, που θα παρέχει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στα έθνη και τους πολίτες. Μια Ευρώπη ασφάλειας εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής. Με τη δημιουργία των δικών της αμυντικών μηχανισμών που δεν θα την αφήνουν εξαρτώμενη από τρίτους.
 
Αυτό το νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη μπορούν να το φέρουν μόνο όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη. Όπως πιστεύουμε εμείς, η μεγάλη Ευρωπαϊκή παράταξη της Κύπρου.
 
Μια παράταξη που έχει πετύχει την καταξίωση, την αναγνώριση και τον σεβασμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Weber.
 
Φίλες και φίλοι, θέλω να νιώθετε πολύ υπερήφανοι. Γιατί χωρίς τον Δημοκρατικό Συναγερμό η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν δεν ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρώπη θα κλυδωνιζόταν.
 
Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και αυτήν είναι που καλούμαστε να περιφρουρήσουμε. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε μαζί με ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και δυνατή.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές, είναι σημαντικό-πρώτα εμείς οι ίδιοι-να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία τους.
 
Την τεράστια αξία που έχει το ποιοι θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουν.
 
Είμαι πολύ υπερήφανος σήμερα. Υπερήφανος γιατί παρουσιάζουμε στον Κυπριακό λαό ένα ψηφοδέλτιο πλήρες από κάθε άποψη.
 
Ένα ψηφοδέλτιο που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την πείρα, την πολιτική δράση, τη γνώση του πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο και το εξωτερικό, τα αξιοσημείωτα προσόντα, την ανανέωση, αλλά και την κοινωνική διεύρυνση που πετυχαίνει ξανά ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω και τους έξι υποψηφίους μας, για την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν. Ευθύνη απέναντι στην Κύπρο, την Ευρώπη αλλά και απέναντι στον κάθε Συναγερμικό.
 
Αγαπητή μου Γεωργία Κωνσταντίνου Παναγιώτου, αγαπητέ μου Παναγιώτη Σεντώνα, αγαπητή μου Ελένη Σταύρου, αγαπητέ μου Νίκο Τορναρίτη, αγαπητέ μου Λουκά Φουρλά και αγαπητέ μου Λευτέρη Χριστοφόρου, ένα θέλω να σας πω: Έχετε τον απόλυτο σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας. Και είμαστε όλοι βέβαιοι ότι, όποιους από εσάς και αν επιλέξει η κοινωνία των πολιτών, θα εκπροσωπήσετε με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας στην καρδιά της Ευρώπης!
 
Θέλω όμως να απευθυνθώ και στο κάθε στέλεχος και υποστηρικτή αυτής της παράταξης.
 
Για εμάς δεν υπάρχουν εκλογές μικρότερης σημασίας. Αντιθέτως, οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, για το σώμα από το οποίο περνούν όλες ανεξαίρετα οι Ευρωπαϊκές πολίτικές, είναι εκλογές μεγάλης σημασίας!
 
Για όλους εμάς, ξεκινά σήμερα μια νέα προεκλογική μάχη!
 
Μια μάχη για την υπεράσπιση των ιδεών μας.
 
Και όλοι μας καλούμαστε να μεταφέρουμε το μήνυμα παντού! Στην οικογένειά μας, στα παιδιά μας, στους φίλους μας! Στους χώρους δουλειάς μας, στο γραφείο, τη μικρομεσαία επιχείρηση, το κυβερνητικό τμήμα, τον ημικρατικό μας οργανισμό. Σε κάθε δήμο, κάθε γειτονιά και κάθε κοινότητα!
 
Καλούμε όποιον πιστεύει στην Ευρώπη να συνταχθεί μαζί μας!
 
Καλούμε όποιον πιστεύει στην Κύπρο της Νέας Εποχής, να μας στηρίξει!
 
Ζητούμε από όποιον πιστεύει στην μεταρρύθμιση, όποιον πιστεύει στη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας μας, να μην αδιαφορήσει!
 
Καλούμε τους νέους μας να αναλάβουν μπροστάρηδες αυτής της μάχης! Αυτούς, πρώτα και κύρια, αφορά.
 
Είμαστε η παράταξη που φέρνει αποτέλεσμα για την Κύπρο στην Ευρώπη!
 
Στις Ευρωεκλογές να στείλουμε ξανά το μήνυμα της Κύπρου των υψηλών προσδοκιών...
Της Κύπρου που δημιουργεί...
 
... Που μεγαλώνει την οικονομία της...
 
... Που έχει ρόλο και γεωπολιτική σημασία...
 
… Που εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή και ευημερία σε κάθε πολίτη της!
 
Μιας χώρα φιλόδοξης που ξανά απογειώνεται, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω!
 
Σε μια Ευρώπη που για μας είναι το καλύτερο καταφύγιο ασφάλειας και ευημερίας!
 
Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να παίρνει τη χώρα μας μπροστά!
 
Και είμαι Σίγουρος.
 
Είμαι Βέβαιος.
 
Είμαι Πεπεισμένος.
 
Ότι Μαζί θα τα καταφέρουμε!
 
Μαζί στην Ευρώπη, Με Ανάπτυξη και Ασφάλεια!»

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο Υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»