Σε συνεννόηση με τους εταίρους της η Λευκωσία για τις επόμενες τριμερείς

Εντός της άνοιξης αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επόμενες δύο τριμερείς Σύνοδοι Κορυφής, Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου- Ελλάδας – Ιορδανίας, με την Λευκωσία να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εταίρους της για τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ οι προσπάθειες που καταβάλλονται αναφορικά με την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στοχεύουν στην πραγματοποίηση της εντός Μαρτίου, ενδεχομένως στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τριμερή θα εκπροσωπηθεί και πάλι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε ανώτερο επίπεδο, ενώ ήδη έχει γίνει δημόσια αναφορά στον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη τριμερή, τον Δεκέμβριο του 2018, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν με τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed ενώ την στήριξή τους στο έργο είχαν εκφράσει και οι ΗΠΑ μέσω του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Εντός της άνοιξης και επόμενη τριμερής με την Ιορδανία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνεννοήσεις και για την πραγματοποίηση της 2ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Ιορδανίας, η οποία τοποθετείται εντός της άνοιξης, στην Ιορδανία.

Η 1η τριμερής σε επίπεδο αρχηγών κρατών είχε γίνει στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2018 και είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση Κοινής Διακήρυξης στο πλαίσιο της οποίας ο Προέδρος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να θέσουν τις βάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Είχαν υπογράψει επίσης τρεις συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο σε τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, η οποία επίσης έλαβε χώρα στη Λευκωσία, είχε εκφραστεί η δέσμευση των τριών χωρών για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς όπου αυτή ήδη υφίσταται, καθώς και η διερεύνηση των ευκαιριών για συνεργασία και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία