Ο θησαυρός του «Γλαύκου» και τα επόμενα βήματα στον ενεργειακό σχεδιασμό

Θησαυρό έκρυβε, τελικά, ο «Γλαύκος» στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η ανακάλυψη, που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 tcf, θεωρείται πάρα πολύ σημαντική, αφού είναι από τις  μεγαλύτερες που έγιναν στον κόσμο το τελευταίο διάστημα.
 
Παρά την αποτυχία στον στόχο «Δελφύνη», η μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου που βρέθηκε στον «Γλαύκο», σε συνδυασμό με τις πρώτες, πολύ θετικές ενδείξεις για την ποιότητά του, δημιουργούν νέα δεδομένα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, καθώς, όχι απλώς αυξάνουν το συνολικό μέγεθος των εμπορεύσιμων φυσικών μας πόρων, αλλά τοποθετούν την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίκεντρο του διεθνούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σε ό,τι αφορά στις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, εδραιώνοντας τη θέση της ως μελλοντικό ενεργειακό παίκτη.
 
Όπως τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τα αποτελέσματα «καταδεικνύουν το δυναμικό της ΑΟΖ μας, γιατί δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή, πλέον, εφοδιασμού της Ένωσης».
 
Τα δυνατά ονόματα που επενδύουν στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ο αμερικάνικος κολοσσός Exxon Mobil και ο γαλλικός Total, καταδεικνύουν την σημασία που αποδίδει στην Κύπρο (όπως και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο) η ελίτ της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γλαύκος: Κοίτασμα παγκόσμιας κλάσης και από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων
 
Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει πλέον αρκετές διερευνητικές γεωτρήσεις, ώστε σιγά σιγά να αποκαλύπτεται η αρχιτεκτονική της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που συμβάλλει σε καλύτερες εκτιμήσεις και αναλύσεις των δεδομένων και αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερες επιτυχείς γεωτρήσεις στο μέλλον.
 
Η ποσότητα του «Γλαύκου», σε συνδυασμό με αυτήν της «Αφροδίτης», φαίνεται να υπερβαίνουν τα 10 tcf. Σε αυτά προστίθενται και οι ποσότητες της «Καλυψούς», οι οποίες υπολογίζονται κοντά στα 6tcf αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Συσσωρευτικά, τα νούμερα αυτά μας οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα δημιουργίας χερσαίου τερματικού υγροποίησης, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο πρέπει, όμως, να υποστηριχτεί από αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να αποτελεί βιώσιμη επένδυση, καθώς το κοίτασμα της «Αφροδίτης» δεν μπορεί να συνυπολογιστεί, λόγω πρόθεσης μεταφοράς του στην Αίγυπτο.
 
Προαπαιτούμενο, βέβαια, είναι να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παίχτες σε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες, αλλά η συνεργασία μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών σε έργα υποδομής γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και, ως εκ τούτου, δεν θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο, εάν οι συνθήκες το ευνοούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς και γιατί ο «Γλαύκος» ανοίγει τον δρόμο για τερματικό στην Κύπρο
 
Ο δρόμος για την εκμετάλλευση του «Γλαύκου» προδιαγράφεται μακρύς. Σε πρώτο στάδιο, θα πρέπει οι αναλυτές της Exxon Mobil να προβούν στη συνολική, επιστημονική εκτίμηση όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διερευνητική γεώτρηση. Από αυτή την ανάλυση θα διαφανεί κατά πόσον χρειάζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση στον ίδιο στόχο, πρακτική που ακολουθείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακολούθως, συνεκτιμώντας το αρνητικό αποτέλεσμα στον στόχο «Δελφύνη», θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσον κρίνεται σκόπιμο να προβούν σε γεωτρήσεις και σε άλλους στόχους, εντός του μπλοκ 10, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη περαιτέρω γειτονικών κοιτασμάτων.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Exxon Mobil δήλωσε χθες πως δεν αναμένει να επιστρέψει τρυπάνι στην Κύπρο πριν από το 2020, άρα δεν αναμένεται να λάβουν χώρα ούτε επιβεβαιωτικές ούτε νέες γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες από την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum. Συνεπώς, η Exxon μάλλον θα επανέλθει αφού θα έχουμε αποτελέσματα από τις νέες έρευνες που θα πραγματοποιήσουν η Total και η ENI, οι οποίες, εάν δεν χτυπήσουν «στεγνό πηγάδι», θα αυξήσουν κι άλλο τις συνολικές ποσότητες, κάτι που μπορεί να αλλάξει εκ νέου τα ισοζύγια στην κυπριακή ΑΟΖ. Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό, ότι οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις για το νέο κοίτασμα αργούν ακόμη και δεν αποκλείεται να επηρεαστούν από επιπλέον ανακαλύψεις, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και σε γειτονικά οικόπεδα άλλων χωρών.
 
Πέραν των επενδυτικών σχεδιασμών και των οικονομικών πράξεων, όμως, λεπτοί χειρισμοί θα πρέπει να γινούν και σε πολιτικό επίπεδο. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα εμπεδώνουν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και κυρίως να προωθήσει τη χώρα μας ως μια αξιόπιστη επιλογή για τη διάνθιση του ενεργειακού μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η σημασία των ενεργειακών περιφερειακών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε και τα οποία αναμένεται να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο, μετά την τελευταία ανακάλυψη.
 
Παράλληλα, όμως, το  μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα είναι πως η κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να μην είναι θωρακισμένη αεροναυτικά, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει προκλητική συμπεριφορά.  Υπό το φως αυτού του γεγονότος, θα πρέπει η Κυβέρνηση να δράσει για την πολιτική και στρατιωτική προστασία των κυπριακών κοιτασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα εξόρυξης και εκμετάλλευσής τους.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ