Πού «συναντάται» νομικά η Κύπρος με τα νησιά Τσάγκος για τις Βάσεις

Σταθμός στην ιστορία του διεθνούς δικαίου κρίνεται η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Αρχιπελάγους Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό. Δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, όμως, αλλά πτυχές της αγγίζουν και την Κύπρο, καθώς απουσίαζαν οι ίδιες προϋποθέσεις και κατά τη δημιουργία των βρετανικών Βάσεων στο νησί μας.
                                                      
Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του Δικαστηρίου είχε ζητήσει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ο συμβουλευτικός της χαρακτήρας αφορά στο γεγονός πως τώρα θα επιστρέψει στα Ηνωμένα Έθνη για επόμενα βήματα. Αυτό πολιτικά δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη περίοδο για το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της τροπής που έχει λάβει η διαδικασία του Brexit και της μειωμένης αξιοπιστίας του αποδυναμωμένου Λονδίνου στη διεθνή σκηνή.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο νομικός Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης, το Δικαστήριο ανέφερε ότι υπήρχε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση στο εθιμικό διεθνές δίκαιο πριν από το 1960, άρα ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου.
 
Η πλέον σημαντική θέση του Δικαστηρίου, όμως, η οποία ενδιαφέρει άμεσα και την Κύπρο, ήταν ο τρόπος που έγινε ο διαμελισμός της αποικίας του Μαυρικίου. Από τη στιγμή που δεν εκφράστηκε ελεύθερη και γνήσια η βούληση του λαού του Μαυρικίου για να αποσπαστεί το Αρχιπέλαγος, η διαδικασία δεν ήταν νομότυπη. Αυτό ισχύει και στην Κύπρο, καθώς ούτε ο κυπριακός λαός εν γένει ούτε οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών δεν εξέφρασαν ελεύθερη και γνήσια βούληση για απόσπαση του εδάφους των βάσεων από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Δρ. Ιωαννίδης υπενθύμισε, ακόμη, πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας είπε στην υπόθεση Μπασίρ, τον Ιούλιο του 2018, ότι στο έδαφος των Βάσεων συνεχίζεται το ίδιο καθεστώς που ίσχυε πριν από το 1960.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»