Συμφώνησαν και προχωρούν με ΜΟΕ Αναστασιάδης-Ακιντζί

Σειρά αποφάσεων που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) σχετικά, μεταξύ άλλων, με την κινητή τηλεφωνία και την ηλεκτρική ενέργεια, έλαβαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
 
Στη γραπτή δήλωση αναφέρεται πως οι δυο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου και Αναπληρώτριας Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευόμενη από τα Η.Ε. περιοχή, υπό την αιγίδα της κ. Σπέχαρ, είχαν μιαν εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα και πως ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις ιδέες του για αποκεντροποίηση και οι δυο ηγέτες συζήτησαν εις βάθος τις βασικές αρχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφράγισαν το αδιέξοδο και την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
 
Σε σχέση με τα ΜΟΕ, οι δυο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη δουλειά των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων, προστίθεται, και σημειώνεται πως οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να εφαρμόσουν το ΜΟΕ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
 
Ανακοίνωσαν, σημειώνεται ακόμη, ότι η διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε το 2015, έχει τώρα επιτευχθεί. Σε σχέση με αυτό, αποφάσισαν να καταστήσουν την προσωρινή διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού μόνιμη χωρίς περιορισμό, προστίθεται στη δήλωση.
 
Ακόμη αναφέρεται πως αναγνώρισαν ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.
 
Οι ηγέτες συμφώνησαν στον καθαρισμό εννέα περιοχών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες πως είναι επικίνδυνες και στις δυο πλευρές του νησιού, με στόχο να εργαστούν για μια Κύπρο χωρίς νάρκες, προστίθεται.
 
Ως χειρονομία καλής θέλησης, ο κ. Ακιντζί μετέφερε την απόφαση της τ/κ πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου των Η.Ε.
 
Παρομοίως, προσθέτει, ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Ακιντζί την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.
 
Οι δυο ηγέτες έχουν αναθέσει στην Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό να υλοποιήσει την ανταλλαγή αυτών των ανεκτίμητων έργων τέχνης, που ανήκουν στις κοινότητές τους, αναφέρεται στη δήλωση, η οποία καταλήγει αναφέροντας πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συζήτησαν επίσης επιπρόσθετα πιθανά ΜΟΕ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης 
Ερωτηθείς για το θέμα της συμφωνίας επί της κινητής τηλεφωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι θα υπάρξει «ξεχωριστή συμφωνία της ΑΤΗΚ με το συγκεκριμένο κέντρο, ξεχωριστή συμφωνία της όποιας τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δρα στα κατεχόμενα, χωρίς να έχουν μεταξύ τους την οποιαδήποτε σύμβαση».
 
Κληθείς να αναφερθεί σε άλλα ΜΟΕ τα οποία πρότεινε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θέλει να κάνει αναφορά.
 
«Υπάρχουν μέτρα που φαίνεται ότι μπορεί λίαν συντόμως να εξεταστούν και να υπάρξουν ανακοινώσεις, υπάρχουν όμως και άλλα στα οποία λόγω της στρατιωτικής παρουσίας και του χαρακτηρισμού ‘στρατιωτικών ζωνών’ φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας